Hakkari Haber

Milletvekili Bartın Keçili köy yollarını Meclise taşıdı

HEDEP Hakkari Milletvekili Öznur Bartın Yüksekova ilçesine bağlı 96 haneli 450 nüfuslu Keçili köy yolları için Meclise soru önergesi verdi.

Abone Ol

Hakkari Milletvekili Öznur Bartın, Hakkari'nin Yüksekova ilçesine bağlı 96 haneli 450 nüfuslu Keçili köy yollarını Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'ya cevaplaması istemiyle 5 başlıkta soru önergesi sundu.

Bartın Soru önergesinde şunlara değendi:

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde yaşanan temel sorunlardan biri de yolların bozuk ve kullanılmaz durumda olmasından kaynaklanan ulaşım sorunudur. Bu sorunun yaşandığı ve mağduriyetin devam ettiği yerlerden biri de ilçeye bağlı ve kent merkezine 70 kilometre uzaklıkta bulunan 96 haneli, 450 nüfuslu Keçili (Sorê) Köyüdür. Ericek, Dereköy, Gedik köyleri ile Keçili köyünün üzerinde bulunduğu yol dar, toprak ve kullanılmaz durumdadır.

Köy halkı; söz konusu yolda 14 Mayıs 2023 seçimlerinden önce yoğun bir şekilde başlatılan genişletme çalışmalarının seçimden hemen sonra durdurulduğu, çalışmada bulunan iş makineleri ile kamyonların geri götürüldüğü, yola dökülen hafriyatın dahi kaldırılmadığı, araç geçişlerinde zorlukların yaşandığı ve bu yöntemle halkın cezalandırıldığını tarafıma iletilmiştir. Yüksekova-Van karayoluna 13 kilometrelik uzaklıkta bulunan ve işkenceye dönüşen bu yol, tüm başvurularına rağmen çözüme kavuşturulmamaktadır. Keçili köyü yolu, bölgenin zorlu kış şartları da göz önünde tutulduğunda hastalık gibi hayati durumlarda telafisi mümkün olmayan mağduriyetlere neden olmaktadır. Yol sorunu nedeniyle sadece Keçili köyünde 3 kadının yolda doğum yaptığı, bebeklerini kaybettiği tarafıma aktarılan bilgiler arasındadır. Telafisi mümkün olamayan mağduriyetler daha çok artmadan bu yolda gerekli çalışmaların bir an önce başlatılması, yaşanan sorunun giderilmesi hayati öneme sahiptir.

Bu Bağlamda;

1- Hakkâri Yüksekova ilçesine bağlı Keçili, Ericek, Dereköy, Gedik köylerinin yol sorununa dair bilginiz var mıdır?
2- Yüksekova ilçesine bağlı Keçili, Ericek, Dereköy, Gedik köylerinin yol sorunun giderilmemesinin gerekçesi nedir?
3- Keçili, Ericek, Dereköy, Gedik köyleri yolunda devam eden çalışmaların 14 Mayıs 2023 seçimlerinden hemen sonra durdurulduğu, hafriyatın dahi yolun ortasında bırakıldığı iddiaları doğru mudur? Doğru ise bu talimatı veren kimdir ve gerekçesi nedir?
4- Keçili köyü yolunun kullanılamaz durumda olması nedeniyle yolda yaşanan üç doğum ve bebek kayıplarına dair bilginiz var mıdır? Yaşanan bu mağduriyete dair bir çalışmanız ne zaman olacaktır?
5- Keçili, Ericek, Dereköy, Gedik köylerinin yolunda gerekli çalışmalar ne zaman başlatılacaktır/ bu sorun ne zaman çözüme kavuşturulacaktır?