Hakkari Haber

Milletvekili Bartın'dan üst geçit için Meclise soru önergesi

HEDEP Hakkari Milletvekili Öznur BARTIN okul önlerinde üst geçit yapılması için Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'na soru önergesi verdi.

Abone Ol

Hakkari'nin Dağgöl Mahallesindeki Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı Şehit Selahattin İlk ve Ortaokuluna giden yolda üst geçit olmaması kazalara davetiye çıkarmaktadır.

Yaklaşık 500 öğrencisi bulunan ve ikili eğitimin yapıldığı okulun ana cadde üzerinde bulunması nedeniyle her gün yüzlerce aracın geçtiği güzergâhı kullanmak zorunda kalan öğrenciler kaza ve ölüm riskiyle karşı karşıya kalmaktadır. Öğretmenlerin, trafik polislerinin ve velilerin okul çıkışında olası kazaların önüne geçmek için çareyi trafiği durdurmakta bulduğu, daha önce birçok kazanın yaşandığı üst geçiti bulunmayan yolda öğrenci ve veliler, aşırı hız yapan araçlar nedeniyle ölüm korkusu yaşamaktadır. Bölgeye bir an önce üst geçit yapılması çağrısında bulunan öğrenci ve veliler söz konusu bölgede çok sayıda kazanın yaşandığını, yetişkinlerin dahi yolu kullanmakta güçlük çektiğini, okul çıkışlarında her gün trafik polislerinin bölgeye geldiklerini ancak bunun kalıcı çözüm olmadığını beyan etmişlerdir.

Öğrencilerin ölüm tehlikesi yaşadığı bir diğer yol da Hakkari'nin Merzan Mahallesi’nde bulunan Karşıyaka ilk ve orta okulu öğrencilerinin geçmek zorunda olduğu 50 metrelik uçurumun bulunduğu yoldur. Yaklaşık 350 öğrencisi bulunan Karşıyaka İlk ve Ortaokulunun anasınıfı, ilk ve ortaokula giden öğrencileri uçurumun kenarındaki patika yolu kullanarak okula ulaşmak zorunda kalmaktadır. Öğrenciler için büyük bir risk oluşturan Hakkari Üniversitesi Çölemerik Meslek Yüksekokulu bahçe duvarının dibindeki 100 – 150 metrelik patika yolun genişletilmesini isteyen veliler özelikle yağışlı havalarda çocuklarının uçurumdan düşme tehlikesi bulunduğunu, çocukların çoğu zaman üst başları çamurlu şekilde sınıflara gittiğini, yolu kullanan birçok öğrencinin düştüğünü, bunun kendileri için de büyük bir tehlike oluşturduğunu ve yolun bir an önce yapılması gerektiğini aktarmışlardır.

Bu bağlamda;

1. Hakkari'nin Dağgöl Mahallesindeki Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı Şehit Selahattin İlk ve Ortaokuluna giden yolda bugüne kadar üst geçit yapılmamasının gerekçesi nedir?
2. Her gün yüzlerce aracın geçtiği güzergâhı kullanmak zorunda olan, kaza ve ölüm riskiyle karşı karşıya kalan öğrenci ve velilerin bu sorunu ne zaman çözüme kavuşturulacaktır?
3. Söz konusu bölgede bugüne kadar yaşanan yaralamalı-ölümlü kaza sayısı kaçtır?
4. Hakkari'nin Merzan Mahallesi’nde bulunan Karşıyaka ilk ve orta okulu öğrencilerinin geçmek zorunda olduğu 50 metrelik uçurumun bulunduğu yoldan Bakanlığınız haberdar mıdır? 50 metrelik uçurumun bulunduğu yol için bugüne kadar çözüm üretilmemesinin gerekçesi nedir?
5. Özelikle yağışlı havalarda çocukların uçurumdan düşme tehlikesinin bulunduğu 100 – 150 metrelik patika yolun genişletilme çalışması ne zaman yapılacaktır?
6. Hakkari Merkez, İlçe ve köylerinde üst geçidi bulunmayan, yol güzergahı üzerinde uçurum bulunan okul yolu sayısı kaçtır? Bunlardan kaçı çözüme kavuşturulmuştur?