DEM Parti Hakkari Milletvekili Onur Düşünmez, Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu’nda gardiyanlar tarafından darp edilen mahkûm Abdülkadir Bozkurt’un durumu hakkında Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a soru önergesi verdi.

Bozkurt’un 19 Ağustos 2024 tarihinde dilekçelerinin çıkış numaralarını talep etmesi üzerine başgardiyanın talimatıyla işkenceye maruz kaldığı belirtildi. İşkence sonrası aldığı darp raporuna rağmen odasına dönerken tekrar daha ağır bir şekilde darp edilen Bozkurt’un revirde tedavi edilmesi engellendi.

Hakkari İHD ve Kayıp Yakınları Metin Kıratlı için adalet talebinde bulundu Hakkari İHD ve Kayıp Yakınları Metin Kıratlı için adalet talebinde bulundu

Onur Düşünmez, cezaevinde benzer haksız ve hukuksuz uygulamaların sıkça yaşandığını vurgulayarak, Bozkurt’un maruz kaldığı kötü muamele ve işkencenin sorumluları hakkında adli ve idari soruşturma başlatılıp başlatılmadığını sordu. Ayrıca, başka cezaevlerinden nakledilen mahkûmların çıplak aramaya zorlanması, hastaneye sevklerinin geciktirilmesi gibi insanlık onuruna aykırı uygulamalara karşı ne gibi önlemler alındığını öğrenmek istedi.

Düşünmez, son 5 yılda Tekirdağ 1 ve 2 No’lu F Tipi Cezaevleri ile ilgili Bakanlığa iletilen şikayetlerin sayısını, bu şikayetler doğrultusunda yapılan işlemleri ve cezaevi İdare ve Gözlem Kurullarının keyfi uygulamalarına karşı hangi tedbirlerin alındığını da sorular arasında yer verdi.

Ayrıca, Türkiye cezaevlerinde kaç siyasi mahkûmun tahliyesinin Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu tarafından ertelendiğini ve bu ertelemelerin gerekçelerini de Bakan Tunç’tan yanıtlamasını talep etti.

İşte merak edilen sorular: 

1.      Disiplin cezası bulunmadığı halde tutuklu ve hükümlülerin cezaevinde sahip olduğu haklarının keyfi şekilde engellenmesi suç teşkil etmektedir. Yukarıda bahsi geçen ve Bozkurt’un maruz kaldığı muamelenin sorumluları hakkında adli ve idari soruşturma başlatılmış mıdır?

2.      Diğer cezaevlerinden nakilleri yapılan mahpusların insanlık onuruna aykırı davranışlara maruz kalmalarına sebep olan ve yine hastaneye sevklerinde  çıplak aramaya maruz bırakılan  mahpusların  sağlığa erişim ve yaşam haklarını ihlal eden personeller hakkında açılmış bir soruşturma var mıdır? Varsa hangi işlemler tesis edilmiştir?

3.      Tutuklunun savunma hakkının engellenmesi, haberleşme özgürlüğünün ihlal edilmesi ve sağlığa erişimin hakkının kullandırılmaması, cezaevlerinde kötü muamele yasağına aykırılık oluşturmaktadır. Kötü muamele yasağım ihlal eden fail ve sorumlular. Bakanlığınız tarafından tespit edilmiş midir? Haklarında adli ve idari soruşturma başlatılmış mıdır?

4.      Yasal engeller ve keyfi idari uygulamalar sebebiyle kötü muameleye maruz kalan, tedavileri aksadığı için yaşamını yitiren hasta mahpusların sorumluluğu Bakanlığınızda bulunmaktadır. Söz konusu uygulamaların bir daha yaşanmaması için tarafınızca  nasıl bir çalışma yürütülecektir?

5.      Son 5 yılda Tekirdağ 1 No’lu ve 2 No’lu F Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu ile ilgili Bakanlığınıza iletilen şikayetlerin sayısı kaçtır? Bu şikayetler üzerine tarafınızca  hangi işlemler yapılmıştır?

6.      Cezaevlerinde bulunan “Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu” keyfi uygulamalarla mahpusların tahliyesini engellediğine dönük Bakanlığınıza kaç başvuru yapılmıştır? Bu başvuruların kaçı işleme alınmıştır?

7.      Cezaevi İdare ve Gözlem Kurullarına yönelik yapılan şikayetler doğrultusunda, keyfi infaz yakmaların önüne geçmek için Bakanlığınız hangi tedbirleri almaktadır?

8.       Türkiye cezaevlerinde kaç siyasi mahpusun tahliyesi Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu tarafından hangi gerekçelerle ertelenmiştir?