Gemicioğlu, 3 Ekim’de Yargıtay tarafından siyasi gerekçelerle yargılandığı davadan 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılmasının ardından, hastalıkları nedeniyle yatalak olmasına rağmen sedyeye bağlı olarak tutuklanmıştı.

DEM Parti Hakkari İl Örgütü, Diyarbakır’daki Miting İçin Çağrıda Bulundu DEM Parti Hakkari İl Örgütü, Diyarbakır’daki Miting İçin Çağrıda Bulundu

Düşünmez, Gemicioğlu’nun ağır sağlık sorunlarına rağmen cezaevinde tutuklu olmasının ve tedavi sürecinin nasıl yürütüldüğünün ciddi bir endişe kaynağı olduğunu vurgulayarak, bakanlığa yönelik sorularını meclise sundu.

Soru önergesinde şu soruları yöneltti:

  1. Ağır hasta mahpus Abdurrahman Gemicioğlu’nun tedavisi nasıl yürütülmektedir?
  2. Ağır hasta mahpus, hangi sıklıkla hastaneye sevk edilmektedir? Neden saatlerce ambulans bekletilmiştir?
  3. Kolon kanseri, prostat, kalp yetmezliği, şeker, tansiyon ve anksiyete gibi ağır hastalıkları bulunan Abdurrahman Gemicioğlu’nun infazının ertelenmeme sebebi nedir?
  4. Gemicioğlu’nun sağlık durumu göz önüne alındığında, infazının ertelenmesi için Bakanlık herhangi bir sorumluluk almayı düşünüyor mu?
  5. Hasta mahpusların insan onuruna yakışır şekilde tedavi olmalarını sağlamak için Bakanlık tarafından herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır?
  6. Sivil toplum örgütleri, barolar, tabip odaları ve ilgili kurumların katılımıyla hasta mahpusların sorunlarının çözülmesi için İnfaz Kanunu ve Ceza Kanunu'nda değişiklik yapılması planlanmakta mıdır?

Düşünmez, hasta mahpusların insan hakları ve sağlık haklarının ihlal edilmeden tedavi edilebilmeleri için daha fazla sorumluluk alınması gerektiğini belirterek, Gemicioğlu’nun sağlık durumu dikkate alındığında, infazının ertelenmesi için gereken adımların atılmasını talep etti. Milletvekili, sorularına Adalet Bakanı’ndan yanıt beklediğini ifade etti.