Dün Yüksekova'nın Dağlıca bölgesinde bulunan Sat Gölleri yakınlarında 30 yaşındaki Bedrettin Düzen, yaylada koyunlarını otlatırken bastığı mayının patlaması sonucu hayatını kaybetmişti.

Evli ve 3 çocuk babası olan Düzen, otopsi işlemlerinden sonra Yüksekova TOKİ mezarlığında defnedildi.

Yaşanan patlama olayı ile ilgili sosyal medya hesabından açıklama yapan Hakkari Milletvekili Vezir Coşkun Parlak konuşmasına, 'Kürtlerin hayatları değersiz değildir!' diyerek başladı.

"Sorumlu, yerleştirilen patlayıcı cisimleri temizlemeyen kamu görevlileridir"

Parlak, Yüksekova’da hayvanlarını otlatan Bedrettin Düzen’in mayın patlaması sonucu hayatını kaybetmesinin bir kaza olmadığını cinayet olduğunun altını çizerek, "Kürtlerin günlük hayat pratiklerini sürdürdükleri yerlerde on binlerce mayın olması, mayınlı bölgelerde yaşayan sivillerin korunması için gerekli önlemlerin alınmaması, Türkiye’nin de taraf olduğu uluslararası sözleşmelere rağmen mayınların temizlenmemesi toplu cinayete teşebbüstür. Nitekim bugüne kadar yüzlerce sivil yurttaş mayın patlamalarında hayatını kaybetmiştir. Bu ölümlerin bir numaralı sorumlusu, sivillerin bulunduğu yerlere patlayıcı cisim yerleştiren, bunları takip etmeyen ve gerektiği zaman temizlemeyen kamu görevlileridir" dedi.

Hakkari’nin Yüksekova İlçesinde Kadın Çiftçiler Kapya Biber Hasadına Başladı Hakkari’nin Yüksekova İlçesinde Kadın Çiftçiler Kapya Biber Hasadına Başladı

690X390Cc Hkr 24 07 2024 Gever Mayin Patlamasi 1-1

Parlak, "Dicle’nin kenarında bir koyun kaybolsa sorumlusunun kendisi olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı, çoban Bedrettin’in ölümünün sorumluluğunu alacak mıdır?" diye sordu.

"Coğrafyamızın devasa bir mayın tarlasına dönüştürülmesine müsaade etmeyeceğiz"

Parlak, Kürt insanının yaşamını değersiz görenlerin olduğunu ifade ederek, "Sizin baktığınızda sadece savaş alanı olarak gördüğünüz, mayın gibi cinayet araçlarıyla doldurduğunuz coğrafya Kürt halkının gündelik hayatını geçirdiği, geçim faaliyetlerini yürüttüğü topraklardır. Coğrafyamızın devasa bir mayın tarlasına dönüştürülmesine müsaade etmeyeceğiz" dedi.

Parlak son olarak, Hakkari’de bir çobanın ölmesinin kimsenin umurunda olmayacağını sananların iyi bilmesi gerektiğini belirterek, "Bizler, halkın temsilcileri olarak insanımıza ve doğamıza yönelen bütün katliam teşebbüslerinin karşısında duracağız. Çoban Bedrettin’in katledilmesinin sorumlularını mutlaka bir gün bağımsız yargı önüne çıkaracağız" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Yuksekovahaber