Hakkari Haber

Mir Kalesi Arkeolojik Kazısına Ara, Zeynel Bey Medresesi'nin Restorasyonu Sürüyor

Hakkari'deki Mir Kalesi ve Zeynel Bey Medresesi'nde yürütülen restorasyon ve kazı çalışmalarıyla ilgili önemli gelişmeler yaşanıyor.

Abone Ol

Mir Kalesi'ndeki kazı çalışmalarının ilk etabına ara verilmişken, Zeynel Bey Medresesi'ndeki restorasyon çalışmaları aralıksız sürdürülüyor.

Mir Kalesi'nde yapılan kazı çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izni, Hakkari Valisi Ali Çelik'in talimatları ve İl Özel İdaresi'nin desteğiyle, Van Müze Başkanlığı tarafından 4 Temmuz 2024 tarihinde başlatılmıştı. Bu çalışmalar, kale etrafındaki tarihi yapıların gün yüzüne çıkarılmasını hedefliyor. Hakkari Kültür ve Turizm İl Müdürü İdris Ağacanoğlu, Mir Kalesi'nin 1. derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edildiğini belirtti. Ağacanoğlu, "Mir Kalesi, Halife Derviş (Dağgöl) Mahallesi'nde yer almakta olup, tepe alanı 3 bin 706 metrekare büyüklüğündedir ve 150-200 metre civarında bir yükseklikte konumlanmaktadır. Tarihi kaynaklarda, bu kale Abbasilerin Moğollar tarafından yıkılmasına (1258) kadar Hakkâri olarak adlandırılmıştır. XIII. yüzyılın ikinci yarısından itibaren ise Hakkâri Beylerinin ikametgâhı olarak kullanılmıştır," dedi. Kazı çalışmaları, Mir Kalesi Arkeopark Projesi'nin hazırlanması amacıyla geçici olarak durdurulmuş durumda.

Öte yandan, Biçer Mahallesi'nde yer alan Zeynel Bey Medresesi'nde restorasyon çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. İl Müdürü Ağacanoğlu, "Valimiz Ali Çelik'in talimatları ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın destekleriyle, Mir Kalesi'nden sonra Zeynel Bey Medresesi de restore ediliyor. Bu medrese, 16. yüzyıl Osmanlı dönemine ait bir yapıdır ve doğu-batı doğrultusunda düzgün olmayan bir dikdörtgen planına sahiptir. Orta avlu çevresinde, güney, batı ve kuzeyden çevrelenmiş 8 oda ve bir eyvan bulunmaktadır," şeklinde bilgi verdi. Zeynel Bey Medresesi, 2024 Cumhurbaşkanlığı yatırım programına dahil edilmiş olup, restorasyon çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İl Özel İdaresi'nin desteğiyle sürdürülmektedir.