Narin Güran cinayeti davasında, mahkeme heyeti 3 gün boyunca sabırla ve dikkatle her savunmayı dinledi. Savunmalar bittiğinde ise mahkeme heyeti başkanı şu uyarıda bulundu: "Saat 21.00’de hazır olun. Duruma göre bakacağız. Ambulanstan bir ekip burada olsun."
Son cümle kararla ilgili ipucu verir nitelikteydi.
Saat 22:40'da 3 gün süren Narin Güran davasında karar belli oldu. Narin'in annesi Yüksel, amcası Salim ve ağabeyi Enes Güran'a "İştirak halinde çocuğa karşı kasten öldürme suçundan ağırlaştırılmış müebbet cezası" verildi.
Komşuları Nevzat Bahtiyar'a ise suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme suçundan 4 yıl 6 ay hapis cezası verildi.
3 GÜNDE DURUŞMA SALONUNDA NELER YAŞANDI?
Davayla ilgili 12 kişi tutuklu bulunuyordu. 4 kişi "İştirak halinde çocuğa karşı kasten öldürme'" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla yargılanıyordu.
Duruşmanın ilk günü müebbetle yargılanan Narin’in annesi Yüksel, amcası Salim ve ağabeyi Enes Güran ile Narin'in cansız bedenini dereye gömdüğünü itiraf eden komşuları Nevzat Bahtiyar, heyetin karşısına çıktılar.
Sanıklar mahkeme heyetini ve dinleyicileri şaşırtacak bir beyanda bulunmadılar.
Şaşırtacak beyandan kastım, şudur: Cinayeti itiraf eden olmadı ya da cinayeti kimin işlediğine dair elle tutulur bir kanıt sunan olmadı. Böyle bir beklenti, cılız bir umut olarak duruşma salonunu dolduran herkeste vardı sanırım.
Ancak öyle olmadı, sanıklar önceki ifadelerini tekrarladılar. Güran ailesi ve avukatları Nevzat Bahtiyar'ı, Nevzat Bahtiyar ile avukatları da Güran ailesini suçladı.
Dikkate şayan durum ise Nevzat Bahtiyar'ın önceki duruşmalardaki sinmişliği üstünden atmış olmasıydı. Karşı tarafın avukatlarına cevap vermekten geri durmadı. İlk duruşmada avukatı yoktu, bu duruşmada ise iki avukat kendisini savunuyordu, özgüveninin yerine gelmesi muhtemelen bu nedenleydi. Öte yandan, kendisi de söyledi, ailesi artık koruma altındaydı ve Enes'in kızından söz etmesi üzerine "Şerefsizlik yapma" demek cesaretini gösterebildi.
Duruşmanın ikinci günü Narin'in babası Arif Güran da bir savunma yaptı. Arif Güran kızını kaybetmiş bir baba. Eşi, oğlu ve kardeşi ise Narin'i öldürmekle suçlanıyor, müebbetle yargılanıyordu. Kardeşi ve eşi arasındaki ilişkiye dair iddialar, sanırım kızının öldürülmesi kadar acı vermiştir kendisine. Kimsenin olmak istemeyeceği berbat bir yerde duruyordu.
Arif Güran savunması boyunca eşi Yüksel, oğlu Enes ve kardeşi Salim'e toz kondurmadı. Nevzat Bahtiyar'a zaman zaman hakaret ederek "Katil" dedi. Ağlamaya başladığında, mahkemeyi izleyen akrabaları taşkınlık çıkardı. Mahkeme başkanı salonu boşaltarak duruşmaya ara vermek zorunda kaldı.
Peki, Arif Güran ne anlattı? Özetle: Narin'e sevgisini, aile hayatını ve katil olarak itham ettiği Nevzat Bahtiyar'ın ne denli kötü bir insan olduğunu...
Enes Güran savunma yaparken de gerilim yaşandı. Sataşmaya cevap veren Diyarbakır Barosu avukatlarından ikisi dışarı çıkarıldı.
Duruşmanın üçüncü günü Enes Güran'ın avukatının savunmasıyla başladı. Avukat 3 saate yakın savunma yaptı. Savunma uzundu ama mahkemeye yeni bir delil sunamadı ve müvekkiline yönelik suçlamaları boşa çıkaracak nitelikte değildi. Savunmayı şöyle özetlemek mümkün: "Enes ve Güran ailesi suçsuzdur. Katil Nevzat'tır."
Sataşmalar, küfürler, ithamlar, gözyaşları... Duruşmada her şey vardı. Ancak katil ya da katilleri işaret eden, ortaya çıkaran deliller yoktu.
*
Davayla ilgili sosyal medyada binlerce paylaşım yapıldı.
Güran ailesi ile Nevzat Bahtiyar, hemen her gün televizyon programlarında tartışıldı.
Davayla ilgilenen herkes bir dedektif, bir senarist, hatta bir tanık gibi ahkam kesti.
İki tarafın avukatları zaman zaman sosyal medyada atıştılar. Soru soran ya da fikir beyan edenlerle polemik yaşadılar.
Güran ailesi Nevzat Bahtiyar tutuklandıktan sonra onun katil olduğuna kanaat getirdi, bütün savunmalarını bunun üzerine kurdu.
Nevzat Bahtiyar, çelişkili ifadeler verse de, cesedi Salim Güran'dan alıp dereye gömdüğünü her ifadesinde ısrarla vurguladı.
Dava, uzaktan izleyenler için içinden çıkılmaz bir hale geldi.
Peki dava neden ve nasıl bu denli karmaşık hale geldi?
Hem Diyarbakır Barosu hem de Güran ailesinin avukatları, başka gerekçelerle, soruşturmanın sağlıklı yapılmadığını ileri sürdüler. Soruşturmayı jandarma yürütüyordu ve bir ihtimal, köylülerin yönlendirmesine maruz kalmışlardı. Bu, kayıp ya da cinayet soruşturmasında deneyim kazanmamış, uzmanlaşmamış bir ekip tarafından yürütülmediği yönünde ithamlara da neden oldu. Aslında soruşturmanın sağlıklı ilerlemediği, Narin'i bulmak üzere üfürükçülerden medet umulmuş olmasından da anlaşılıyor.
Narin cinayetiyle ilgili karar verildi, soruşturma hakkında konuşmanın vakti geçti belki. 3 kişiye "İştirak halinde çocuğa karşı kasten öldürme suçundan ağırlaştırılmış müebbet cezası verildi." Evet ama, Narin'i kim ve neden öldürdü? Bu soru, davayla ilgilenen herkesin kafasını kurcalamaya devam edecek.
*
Narin cinayeti birçok insanın hayatını altüst etti. "Narin cinayeti birçok insanın hayatını bitirdi", demek de mümkün aslında. Çünkü adı Narin cinayetiyle anılan herkes bundan böyle bambaşka bir hayat yaşayacak.
Bu hayatın içinde hep Narin olacak. Narin cinayetiyle üstlerine yapışan lekeyi bir ömür alınlarında taşıyacaklar.
Narin cinayetinden sonra, muhtemelen hiç beklemedikleri, travmadan kurtulma imkanını kolay bulamayacaklar.
Sorgu odalarında kendilerine sorulan sorular kabusları olacak.
Mahkeme salonunda, yüzlerce kişinin karşısında özel hayatlarının konuşulmasından duydukları utanç hep gözlerinde olacak.
İster mahpusta olsunlar ister dışarıda, Narin'in sureti bir lanet gibi her daim peşlerinde olacak.
Sosyal medyadaki linçin açtığı yaralar hiç kapanmayacak.
Eğertutmaz deresi, "Narin'in gömüldüğü dere", derenin yukarısındaki Tavşantepe "Narin'in katledildiği köy" olarak alınacak.