DÜNYA

NASA: Türkiye yoğun bir kuraklık yaşıyor

NASA, 2021 yılının başlaması ile birlikte Türkiye’de barajlarda su sevyesinin düşmesi ve yağış oranlarındaki azalmaya dikkat çekerek ülkenin şiddetli bir kuraklık yaşadığını duyurdu.

Abone Ol

Türkiye’nin maruz kaldığı kuraklık Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Daire‘ne (NASA) de konu oldu.

Kurumun online platformlarından earthobservatory.nasa.gov adlı internet sitesinde yayınlanan habere göre 2021’in başlamasıyla birlikte Türkiye’nin büyük bir kısmının şiddetli bir kuraklıkla yüz yüze kaldığı belirtiliyor.

Harita eşliğinde paylaşılan haberde Türkiye’nin en büyük şehri 15 milyon kişinin yaşadığı İstanbul’a su sağlayan çok sayıdaki rezervuarın, 15 yılın en düşük su depolama seviyelerine düştüğüne işaret ediliyor.

Koşulların bu şekilde devam etmesi durumunda tarımın büyük bir tehdit altında kalabileceğine vurgu yapılan haberde, “Kuraklık birkaç mevsim yaşanan düşük yağıştan sonra gelir. 2019'da yaz ve sonbahar ayları çoğunlukla yağmurdan mahrum kaldı ve rezervuarlardaki su seviyeleri azaldı. Daha sonra 2020, yılın ikinci yarısında oldukça az yağışla son beş yılın en kurak ayıydı. Temmuz 2020'den bu yana, Türkiye'deki hemen tüm iller neredeyse her ay ortalamanın altında yağış aldı. Ekim'den Aralık'a kadar, ülke genelinde yağış 1981-2010 ortalamasından yüzde 48 daha düşüktü” deniyor.

Haberde kullanılan iki haritadan birincisinde 11 Ocak 2021 itibariyle Yerçekimi Kurtarma ve İklim Deneyi İzleme (GRACE-FO) uyduları tarafından ölçülen yeraltı sularının düzeyi gösteriliyor.

1948-2010 arasındaki dönemle kıyaslanan haritaya göre mavi alanlarda normalden daha fazla su bulunurken, turuncu ve kırmızı alanlarda daha az su mevcut.

Foto: NASA

Akiferlerdeki yeraltı suyunun, birçok ülkede ürün sulama ve içme suyu için önemli bir kaynak olduğu ve ayrıca kurak dönemlerde akarsuları besleyebileceği aktarılan haberde, yeraltı sularının kuraklıktan kurtulmasının aylar aldığı, bunun sağlanmasının yavaş ve istikrarlı bir şekilde yenilenmesi gerektiği belirtiliyor.

Haberde kullanılan ikinci harita ise, 11 Ocak 2021 itibarıyla kök salma bölgesi olarak adlandırılan toprağın en üst kısmındaki (39 inç)) toprak neminin GRACE-FO tahminlerini gösteriyor. Bu bölgedeki nemin, doğal yetiştirme için mevcut su olduğu, tarım için hayati olan bu suyla ürün alındığı belirtiliyor.

Habere göre kök salma bölgesindeki nem, yağmurla hızlı bir şekilde doldurulabildiği gibi kuraklık dönemlerinde de hızla buharlaşabiliyor ve bundan dolayı dalgalanma boyutu çok yüksek.

Yetkililerin, yağmur eksikliği ve yüksek su talebi nedeniyle, mevcut koşullar devam ettiği takdirde İstanbul'un birkaç ay içinde susuz kalabileceğine işaret ettiklerine yer verilen haberde 13 Ocak 2021 itibarıyla İstanbul’un çevresindeki en az yedi rezervuardaki depolama oranlarının yüzde 25'in biraz altında ölçüldüğü belirtiliyor.

Konya Ovası'ndaki çiftçilerin, Temmuz-Aralık 2020 arasında 2019'un aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 38 daha az yağış yaşadıklarına vurgu yapılan haberde “Son altı ayda yağış eksikliği, tahıl hasadını önemli ölçüde azalttı ve çiftçileri önümüzdeki dönem için büyük bir belirsizlikle yüz yüze bıraktı” deniyor.

Tahminlere göre, 2021 Ocak ayının ikinci yarısında daha fazla yağmur beklendiği belirtilen haberde, ancak su seviyelerini rahat hacimlere çıkarmak için uzun ve kalıcı yağmur gerektiği ifade ediliyor.