Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 5 Nisan 1991’de 688 sayılı karar ile Güney Kürdistan’da “uçuşa yasak bölge” ilan ederek Baas rejiminin Kürt halkına saldırılarına son vermesinin 30’uncu yıldönümü vesilesi ile bir açıklama yapan Başkan Neçirvan Barzani, bugünü “Kürdistan halkının çağdaş tarihinde parlayan bir gün” olarak yaşadıklarını söyledi.

Otuz yıl önce, bugün BM Güvenlik Konseyi’nin aldığı karar sayesinde güvenliğin sağlandığını, uçuşa yasak bölge oluşturulduğunu ve bu sayede Kürdistan Bölgesi'nin büyük bir bölümünün korunduğunu hatırlatan Barzani, böylelikle Irak rejim güçlerinin Kürdistan halkına ve topraklarına havadan veya karadan saldırı gerçekleştiremediğini belirtti.

Barzani, “Bu insani karar, Kürdistan halkının İran ve Türkiye sınırlarına milyonluk göçünü durdurmak için tarihi bir dönüm noktasıydı ki bu göçle bir kez daha baskı ve diktatörlük altında yaşamayı reddetti. Daha sonra karar, güvenlik ve istikrarın sağlanması ile siyasi boyut kazandı, 1992 parlamento ve hükümetin kurulması ile Kürdistan Bölgesi'nin fiili deneyimiyle sonuçlandı” dedi.

Netanyahu: Esad'ın Düşüşü, İsrail'in Hizbullah ve İran'a Vurduğu Darbelerin Doğrudan Sonucu Netanyahu: Esad'ın Düşüşü, İsrail'in Hizbullah ve İran'a Vurduğu Darbelerin Doğrudan Sonucu

Bu kararla insani yardım sağlandığını ve bunun yanı sıra Kürdistan Bölgesi’nde yeni bir demokratik deneyime kapı aralandığını ifade eden Neçirvan Barzani, “Bölgede yeniden inşa, ortak başarı öyküsü ve yeni bir deneyim sunma ile gelişmiş dünya ile ortak çağdaş yurttaşlık değerlerini teşvik etme, demokrasi, insan haklarının savunulması, bir birini kabul etme, bir arada yaşama ve hoşgörü kültürünü derinleştirme fırsatı sağladı” ifadelerini kullandı.

“Hiç şüphe yok ki, son otuz yıllık deneyim boyunca Kürdistan Bölgesi daha iyi bir model sağlayabilirdi” diyen Başkan Neçirvan Barzani, “Tüm kazanımlara rağmen, hatalar ve kusurlar vardı ve hala da var. Ancak önüne konan ve daha fazla ilerlemesini engelleyen sorun ve engeller de az değildi. Şimdi, tek seçeneğimiz bulunuyor; uluslararası toplumun desteği, katılımı ve yardımı ile Irak federal hükümeti ile geçmiş deneyimler, diyalog, anlayış ve anlaşmalardan yararlanarak, uyum ve ortaklık yoluyla daha iyi bir geleceğe doğru ilerlemek” diye belirtti.

Bu vesileyle, otuz yıl önce bu doğru kararın alınmasını sağlayan uluslararası topluma şükranlarını sunan Barzani, Kürdistan Cephesi liderliğindeki Kürdistan halkının, özgürlük ve fırsat sahibi olursa iyi ve farklı bir model sunabileceklerini kanıtladığını söyledi.

Barzani, uluslararası topluma, “Kürdistan Bölgesi’ni destekleme, Irak, bölge ve dünya ile daha iyi, ortak, güvenli, istikrarlı, gelişmiş bir geleceğe doğru daha büyük adımlar atmasına yardımcı olmaya çağırdı..

Kürdistan'dan yüz binlerce mülteciye ev sahipliği yapan İran ve Türkiye'ye de bir kez daha içten teşekkür eden Barzani, şunları kaydetti:

“688 sayılı Uluslararası Kararın çıkarılması, ıp uçuşa yasak bölge oluşturarak güvenli bir sığınak kurulması, insani yardım sağlanması ve halkın korunması için siyasi irade gösteren tüm ülkelere teşekkür ediyorum. Birleşmiş Milletler ve STK'lara, hükümetlerini Kürdistan halkını korumaya çağıran dünya kamuoyuna teşekkür ediyorum. Desteğinizi ve yardımınızı asla unutmayacağız.

Kürdistan halkının sesini duyurmada, kadın, çocuk, yaşlı ve hastaların acılarını resim ve görüntüleri ile aktaran cesur gazetecilere, medya kanallarına teşekkür ederiz. Onlar, dünyanın en zorlu ve engebeli sınırlarında, dağlık bölgelerinde çaresiz kalan, yerinden edilmiş Kürdistan halkına büyük bir insani desteği seferber ettiler. Bu vesile ile, yurtdışındaki Kürt toplumu, Kürt sanatçılar ve Kürt kurum ve kuruluşlarına teşekkürler.”