GÜNDEM

Patrik Bartholomeos'tan Yeniden Refah vekiline Sümela tepkisi: Lozan başka şeyler de söylüyor

Fener Rum Patriği Bartholomeos, Sümela Manastırı'ndaki 15 Ağustos ayini için bu sene kendilerine hâlâ yazılı izin gelmediğini söyledi. Bartholomeos, ayinin yasaklanması çağrısı yapan Yeniden Refah Partisi vekili Doğan Bekin'e tepki gösterdi.

Abone Ol

Yeniden Refah Partisi (YRP) İstanbul Milletvekili Doğan Bekin'in Sümela Manastırı'nda ayin yapılmasına karşı çıkmasının ardından, Fener Rum Patrikhanesi'ne bu sene ayin için hâlâ yazılı izin verilmediği ortaya çıktı.

Fener Rum Patriği Bartholomeos, Hıristiyan inancında Meryem Ana'nın göğe yükseliş günü olarak kabul edilen 15 Ağustos'ta ayin yapmaları için kendilerine hâlâ yazılı iznin gönderilmediğini açıkladı. Sümela'da dokuz yıldır 15 Ağustos'ta ayin yapılırken, Patrik Bartholomeos YRP vekiline Lozan Anlaşması üzerinden tepki gösterdi.

RELATED VİDEO

Orthodox Times sitesindeki habere göre Patrik Bartholomeos, "Şimdiye kadar yazılı izin bize ulaşmadı, sadece sözlü mesajlar aldık. Bunun üzerine bir duyuru yaptık ve ayinin bu sene Sümela'da yapılacağını söyledik" dedi.

'LOZAN BAŞKA ŞEYLER DE SÖYLÜYOR'

Bartholomeos, kendisinin ayine dair bu açıklamasının ardından Bekin'in iddialarının geldiğini belirterek, "Bu milletvekili söz konusu ayinin Lozan Anlaşması'nı ihlal ettiğini söyledi. Bu nasıl mümkün olabilir? Lozan başka şeyler de söylüyor. Benim vatanım İmroz için ve daha genel olarak bizim çıkarlarımız hakkında... Dini eğitim hakkımız hakkında... Heybeliada hâlâ kapalı. Lozan'da şu an sahip olmadığımız şeyler var, bunları bize vermediler. Ve bu milletvekili gelip bize Lozan Antlaşması'nı ihlal ettiğimizi söylüyor" çıkışını yaptı.

2010 YILINDA ERTUĞRAL GÜNAY DA SORMUŞ...

İstanbul Yeniköy'deki Panayia Kilisesi'nde (Kumariotisa Meryem Ana Vefatı Kilisesi) konuşan Patrik Bartholomeos, 2010 yılında dönemin Kültür Bakanı Ertuğrul Günay'la yaşadığı bir diyaloğu da anlattı. Bartholomeos, Günay'ın kendisine niçin "Trabzon'un Osmanlılar tarafından fethedildiği 15 Ağustos tarihinde Trabzon'da olmak istediğini" sorduğunu söyledi; bu tarihin kendileri için Meryem Ana'nın göğe yükseliş günü olduğunu ve siyasi bir niyetlerinin bulunmadığını anlattığını belirtti.

sumela.jpgSümela Manastırı'nda 2022 yılında düzenlenen ayin Anadolu Ajansı tarafından da görüntülenmişti.

'BİRKAÇ SAAT DUA EDİP EVİMİZE GİDECEĞİZ'

"Sümela'daki ayinin tadını çıkarmamıza izin vermiyorlar" diyen Bartholomeos, "Neden izin vermiyorlar? Bunlar öyle basit şeyler ki.... Kendi inancımıza göre, dinimize göre birkaç saatliğine gidip dua edeceğiz ve evlerimize döneceğimiz. Bir gün bile değil, sadece birkaç saatliğine" ifadelerini kullandı.

İMROZ SERGİSİNİN YASAKLANMASINA TEPKİ

Bartholomeos konuşmasında, 1964 sürgününü konu alan ve kendisinin de memleketi olan İmroz'da düzenlenecek "Yeniden Buluşacağız: İmroz’un 1964 Belleği" sergisinin baskı ve tehditler sonrası iptal edilmesine de değindi. "1960'larda ne yaşandığı konusunda konuşamayacağımızı söylüyorlar" diyen Bartholomeos, "Niçin gerçekle yüzleşmekten utanalım? Biz tarihle, geçmişimizle uzlaştık. Bir şeyin adı neyse, öyle koyalım" diye konuştu.

YENİDEN REFAH VEKİLİ NE DEMİŞTİ?

14 Mayıs seçimlerinde ani bir kararla Cumhur İttifakı'nı destekleme kararı alan Yeniden Refah Partisi'nin İstanbul Milletvekili Doğan Bekin, Sümela Manastırı'ndaki 15 Ağustos ayinine "Trabzon'un fethinin 562. yıl dönümünde düzenleneceği" gerekçesiyle karşı çıkmıştı. Bekin, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında "bunun bir tesadüf olmadığı" iddiasında da bulunmuştu.

Patrik Bartholomeos'un 'ekümenik' sıfatını kullanmasının da Lozan'ın "fiili ihlali" olduğunu ileri süren Bekin, "Lozan Antlaşması gereği Rum Patrikhanesi'nin imtiyazlarının lağvedildiğini, sadece 'başrahip' unvanının kullanılabilmesinin Adalet Bakanlığı tarafından tescil edildiğini" iddia etmişti.

Yeniden Refah vekili, "Buna rağmen hala ısrarla 'ekümenik' sıfatının kullanılmaya çalışılması, her türlü izahtan varestedir. Sözde Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi Patriği Bartholomeos'un, Doğu Rum Kilisesinin ortaya koyduğu 'eşitler arasında birinci' değerlendirmesiyle 'ekümenik patrik' ve Fener Rum Patrikhanesinin de 'Ekümenlik Merkezi' olarak dünyadaki Ortodoks mezhebi mensuplarının bir dini kurumu olarak görülmesi, başta Lozan Antlaşması olmak üzere, Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına aykırı bir uygulamadır" iddiasında bulunmuştu.