GÜNDEM

Pentagon'daki 'harf hatası' sonucu milyonlarca gizli belge sızdı: Türkiye ile ilgili yazışmalar da var

ABD Savunma Bakanlığı'na bağlı çalışan personellerin gizli belgeleri yıllardır 'harf hatası' nedeniyle Mali'nin alan adına yönlendirdiği ortaya çıktı. Sızan belgeler arasında Türk Dışişleri Bakanlığı'nın 'acil' koduyla gönderdiği bir mektup da yer alıyor

Abone Ol

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'da çalışan personellerin 'yazım hatası' nedeniyle ABD ordusuna ait milyonlarca e-posta, diplomatik belge, vergi beyannamesi, şifre ve üst düzey subayların seyahat detayları da dahil olmak üzere son derece hassas bilgilerin Mali'deki bir internet sağlayıcıya gönderdiği ortaya çıktı. ABD'de yayımlanan Financial Times gazetesinin haberinde, Türkiye ile ilgili hassas bilgilerin de bu sızıntı kapsamında gönderildiğine yer verildi.

ALAN ADINI ALAN HOLLANDALI GİRİŞİMCİ 10 YILDIR UYARIYOR

RELATED VİDEO
Pause
Mute
Remaining Time -1:02
Fullscreen
GÜNÜN YAZARLARI
ileri
beklet
Sorun ilk olarak 10 yıl önce Mali'nin ülke alan adını satın alan Hollandalı bir internet girişimcisi Johannes Zuurbier tarafından tespit edildi. Zuurbier, ABD'yi konuyu ciddiye almaya ikna etmek amacıyla ocak ayından bu yana yanlış yönlendirilmiş e-postaları topluyor.On yılı aşkın bir süredir tekrarlanan uyarılara rağmen, insanların tüm ABD askeri e-posta adreslerinin son eki olan '.mil' yerine Mali'nin ülke kodu olan '.ml' ye sürekli bir e-posta trafiği devam ediyor. Amsterdam merkezli Mali Dili'nin genel müdürü Johannes Zuurbier konuyla ilgili olarak, Mali'deki ABD askeri ataşesi, ABD ulusal siber güvenlik servisinin kıdemli bir danışmanı ve hatta Beyaz Saray yetkilileri de dahil olmak üzere ABD yetkililerine defalarca başvurdu.


ELİNDE 117 BİNE YAKIN BELGE BULUNUYOR

Elinde 117 bine yakın yanlış yönlendirilmiş mesaj bulunan Hollandalı girişimci, sadece geçen çarşamba yaklaşık bin mesajın geldiğini söyledi. Temmuz ayı başında ABD'ye bir mektup gönderen Zuurbier, "Bu risk gerçektir ve ABD'nin düşmanları tarafından istismar edilebilir" ifadelerini kullandı. '.ml' alan adının kontrolü bugün Zuurbier'den Rusya ile yakın müttefik olan Mali hükümetine geri dönecek. Zuurbier'in 10 yıllık yönetim sözleşmesinin sona ermesiyle, Malili yetkililer yanlış yönlendirilmiş e-postaları toplayabilecek.

E-posta akışının çoğu 'spam' (gereksiz) ve hiçbiri gizli olarak işaretlenmemiş. Ancak bazı mesajlar aktif hizmette bulunan ABD askeri personeli, yükleniciler ve aileleri hakkında son derece hassas veriler içeriyor. Bunların arasında röntgen ve tıbbi veriler, kimlik belgesi bilgileri, gemiler için mürettebat listeleri, üslerdeki personel listeleri, tesislerin haritaları, üslerin fotoğrafları, donanma teftiş raporları, sözleşmeler, personele karşı suç duyuruları, zorbalıkla ilgili iç soruşturmalar, resmi seyahat güzergahları, rezervasyonlar ile vergi ve mali kayıtlar yer alıyor.

'ÖNEMLİ OLAN BİLGİNİN ÖLÇEĞİ, SÜRESİ VE HASSASİYETİ'

Daha önce Ulusal Güvenlik Ajansı ve ABD Ordusu Siber Komutanlığı'nı yönetmiş olan emekli ABD'li amiral Mike Rogers "Eğer bu tür bilgilere sürekli erişiminiz varsa, sadece sınıflandırılmamış bilgilerden bile istihbarat üretebilirsiniz" ifadelerini kullandı. Rogers, "Bu alışılmadık bir durum değil" dedi ve "İnsanların hata yapması normalin dışında değil ama asıl soru bilginin ölçeği, süresi ve hassasiyeti" dedi.

ABD GENELKURMAY BAŞKANI'NIN KALDIĞI ODA NUMARASI BİLE SIZDI

Bu yıl yanlış yönlendirilen bir e-posta, ABD Genelkurmay Başkanı General James McConville ve heyetinin mayıs ayında Endonezya'ya yapacakları ziyarete ilişkin seyahat planlarını içeriyordu. E-postada oda numaralarının tam listesi, McConville ve diğer 20 kişinin seyahat programı ve McConville'in Grand Hyatt Jakarta'daki oda anahtarının toplanmasıyla ilgili ayrıntılar yer alıyordu.

Rogers kontrolün Mali'ye geçmesinin önemli bir sorun teşkil ettiği uyarısında bulundu. Rogers, "Başarısız da olsa endişesini dile getirmeye çalışan bir alan yöneticisiyle uğraşmak bir şeydir. Bunu kullanabilecekleri bir avantaj olarak gören yabancı bir hükümet söz konusu olduğunda ise durum başka" diye konuştu.

PENTAGON: BİLGİLERİN İFŞASINI CİDDİYE ALIYORUZ

Pentagon sözcüsü Yarbay Tim Gorman, Savunma Bakanlığı'nın "bu konunun farkında olduğunu ve kontrollü ulusal güvenlik bilgilerinin ya da kontrollü sınıflandırılmamış bilgilerin izinsiz olarak ifşa edilmesini ciddiye aldığını" söyledi. Gorman, "Doğrudan '.mil' alanından Malili adreslere gönderilen e-postaların '.mil' alanından ayrılmadan önce engellendiğini ve göndericinin hedeflenen alıcıların e-posta adreslerini doğrulaması gerektiği konusunda bilgilendirildiğini" dile getirdi.

Daha önce Orta Afrika Cumhuriyeti, Gabon ve Ekvator Ginesi için benzer operasyonları yönetmiş olan Zuurbier 2013'te Mali ülke kodunu ele aldığında, var olmayan army.ml ve navy.ml gibi alan adlarına yönelik akışı hızla fark etti. Bunun aslında e-posta olduğundan şüphelenerek, bu tür yazışmaları yakalamak için bir sistem kurdu ancak bu sistem hızla doldu ve mesajları toplamayı durdurdu.

'SİYAH HELİKOPTERLERİN ARKA BAHÇESİNE İNME' İHTİMALİNE KARŞI ÖNLEM ALMIŞ

Zuurbier, neler olduğunu fark ettikten ve yasal tavsiye aldıktan sonra ABD makamlarını uyarmak için defalarca girişimde bulunduğunu dile getirdi. Hollandalı girişimci, Financial Times'a verdiği demeçte, 'Siyah helikopterlerin arka bahçesine inme ihtimaline karşı' eşine hukuki tavsiyenin bir kopyasını verdiğini söyledi.

'ABD'DEKİ THY OFİSLERİ BASILABİLİR'

belge.jpgSızan belgeler arasında ABD donanmasında görevli bir FBI ajanının hatası sonucu Türkiye ile ilgili bilgiler de yer alıyor. Sızan belgeler arasında bulunan ve Türk Dışişleri'nden gönderilen 'acil' kodlu bir mektupta "PKK'nin ABD’deki Türk Hava Yolları (THY) ofisleri ve işletmelerini engelleme, rahatsız etme ya da işgal etme planı olabilir" ifadeleri dikkat çekti. Aynı kişi ayrıca "Sadece Resmi Kullanım İçindir" ibareli ABD iç terörizmine ilişkin bir dizi brifing ve "Kamuoyuna veya Yabancı Hükümetlere Açıklanamaz" başlıklı küresel bir terörle mücadele değerlendirmesini de harf hatası sebebiyle Mali alan adına gönderdi. Belgelerde, İran Devrim Muhafızları'nın İranlı öğrencileri ve Telegram mesajlaşma uygulamasını ABD'de casusluk yapmak için kullanma çabalarına ilişkin 'hassas' bir brifing de yer aldı. (DIŞ HABERLER)