Eski ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Kathimerini gazetesine verdiği röportajda, Yunanistan ile Türkiye arasında gerilim yükseldiğinde kendisinin ve eski başkan Donald Trump'ın hissettiği endişeyi anlattı.

Pompeo neden dönemin Yunan başbakanına Washington'ın Doğu Akdeniz'de güvenliği destekleme taahhüdünü teyit ettiği bir mektup gönderdiğini de açıkladı ve ekledi: “Umarım Türk yetkililer uluslararası hukuka uymanın çok mantıklı olduğunu anlamaya devam eder.”

Pompeo ayrıca, başlangıçta görev süresi boyunca müzakere edilen Yunanistan-ABD savunma anlaşmasının tamamlanmasından duyduğu memnuniyeti ifade ediyor ve Trump yönetiminin eski SYRIZA liderliğindeki hükümetle etkileşimini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı eleştiren Pompeo, "Türk halkı en iyi yerinin Batı olduğunu anlıyor" dedi. Pompeo’nun Yunan gazetesinin Türkiye’ye ilişkin sorularına verdiği cevaplar şöyle:

-Türkiye'yi ziyaret etmeden Yunanistan'ı ziyaret eden, bir nevi eşit mesafe politikasını geride bırakan ilk dışişleri bakanısınız. Devlet veya meslek diplomatlarından bu konuda herhangi bir direnişle karşılaştınız mı?

10 Ekim’de katledilenler anıldı 10 Ekim’de katledilenler anıldı

“Dışişleri Bakanlığı içinde yüzlerce görüş var. Herkesin bunun en iyi karar olacağını düşünmediğinden eminim, ancak çoğu insanın anladığını düşünüyorum. Dışişleri Bakanı olarak da defalarca Türkiye'ye gittim. İyi ortaklar ve onlarla arkadaş olmak istiyoruz. Türkiye’nin NATO misyonunun tam bir destekçisi olmalarını istiyoruz.

Rus üst düzey sofistike bir S400 savunma sistemi almanın kötü bir fikir olduğuna onları ikna etmeye çalıştık, ancak onları bu silah sistemini almamaya ikna edemedik. Bu NATO açısından bir hatadır, Amerika Birleşik Devletleri için önemlidir, ancak her NATO ülkesi ve bugün Rusya'dan ve açıkçası Çin'den gelen tehdide karşı güvenlik için önemlidir.

Bu nedenle, daha iyi ilişkiler kurmak için her ülkeyle birlikte çalıştık. Bu özel gezi, bu konuşmayı yapmak için Yunanistan'a gitmek benim için anlamlıydı. Doğu Akdeniz ve Akdeniz enerji havzasındaki enerji sorunları hakkında çok sayıda konuşma yaptım, Doğu Akdeniz'de güvenlik ve refahın nasıl inşa edileceği konusunda gerçekten önemli konuşmalar yaptım. Türkiye'nin de bunun bir parçası olmasını çok istiyoruz. Uluslararası hukuka uymanın çok mantıklı olduğunu anlamaya devam edeceklerini umuyorum.

-Erdoğan iktidardan giderse durumun daha iyi olacağını düşünüyor musunuz?

Bence buna Türk halkı karar verecek. Ekümenik Patriği Vartholomaios'un yaptığı gibi, Türk halkının en iyi yerinin Batı olduğunu, hayatlarının daha iyi olacağını, ailelerinin daha iyi bir konumda olacağını, ülke içinde din özgürlüğünü destekleyeceğini anladığını düşünüyorum. Bunlar Türk halkı için güzel şeyler ve bence bunu biliyorlar. Dolayısıyla Türkiye'nin Batı'ya doğru uzun bir yol olan yolu devam ettireceği konusunda iyimserim ve devam etmesi için dua ediyorum.

- Akdeniz krizi sırasında Türkiye ve Yunanistan arasında bir çatışma çıkmasından endişelendiniz mi?

Gemiler hareket ederken hep endişelenirsiniz. Kazalar olur ve gergin durumda olan hiçbir milletin oradan çözemeyeceği şeyler. Her zaman bir krize yol açabilecek bir kazadan endişe duymuşumdur. Bu sadece Yunanistan-Türkiye değil, dünyanın başka yerleri de var. Ancak Türklerle yaptığım konuşmalar, onların da büyük ve yıkıcı bir çatışmaya hazır olmadıklarını her zaman açıkça ortaya koydu.

Uluslararası hukukun bazı konularında farklı bir bakış açısına sahipler. Bu beni rahatsız etmiyor. Farklı görüşlere sahip olmalarına izin verilir. Bu farklı görüşleri ele almak için bir anlaşmazlık çözüm mekanizması vardır. Tek taraflı kışkırtıcı bir dizi eylemle meseleleri kendi ellerine almamalarını ve bu anlaşmazlık çözüm mekanizmasına girmelerini istedik.

İstediğimiz şeyler bunlardı. Her zaman Birleşik Devletler'in yapabileceği en iyi şeyin orada olup onları dinlemeye çalışmak ve her ikisini de uymaya teşvik etmek olduğuna dikkat ettim. Bunu her gün yapardık. Dışişleri Bakanı olarak görev yaptığım süre boyunca pek çok şey için endişelendim.