PTT’nin yılbaşı öncesi başlattığı indirim kampanyası, iş yükü artan çalışanların salgına yakalanma riskini de büyüttü. Yaşadıkları sorunları anlatan PTT çalışanları, yurttaşlardan zorunlu olmadıkça kargo yoluyla alışveriş yapmamalarını istedi.
Coronavirus salgınının önüne geçmek için yurttaşları kalabalık ortamlardan uzak tutmaya dönük kimi kısıtlamalar hayata geçilirken, Posta ve Telgraf Teşkilatı (PTT) A.Ş. yılbaşına özel olarak 25-31 Aralık tarihlerinde yurt içindeki acele posta servisi ve kargolarında yüzde 25 indirim kampanyası başlattı. Başlatılan kampanya PTT şubelerin önündeki kuyrukların daha da uzamasına ve çalışanlarının iş yükünün artmasına neden olmuş durumda. Bu tablo hem yurttaşlar hem de PTT çalışanları için salgına yakalanma konusunda büyük risk.
Mezopotamya Ajansı'ndan Ömer Akın'ın aktardığına göre; KESK’e bağlı Basın Yayın İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası (Haber-Sen) Mersin 7 Nolu Şube yöneticisi olan İbrahim Halil Okdem, pandemi döneminde lojistik sektörünün iş yükünün oldukça arttığını dile getirdi.
Sahada çalışmalarından dolayı virüsü kapma ve yayma olasılığı olan yüksek riskli grup içerisinde olduklarını belirten Okdem, her gün virüse yakalanıp, ailelerine bulaştırma korkusuyla yaşadıklarını ifade etti. Okdem, “Maalesef yakınlarını kaybeden çalışanlar oldu. Hastalığı kapıp günlerce iyileşemeyen emekçilerden bir de doktor raporu istendi” diye belirtti.
İŞ YÜKÜ ARTTI
Bu süreçte esnek ve dönüşümlü çalışma taleplerine olumlu yanıt alamadıklarını da ifade eden Okdem, “Salgınla birlikte özellikle kargolarda artış oldu. Bu da zaten ağır olan iş yükümüzün daha da artmasına neden oldu. Pandemi yardımlarını hafta sonu bile çalışarak dağıtan arkadaşlarımızın mesailerinde kesintiler oldu. Hem işyerindeki alanın yetersizliği hem de dönüşümlü çalışmanın uygulanmaması işyerinde sosyal mesafe kuralının uygulanmasını olanaksız kılmaktadır” dedi.
YURTTAŞLARA ÇAĞRI
Kaliteli koruyucu ekipman sağlanması ettiklerini dile getiren Okdem, şu talep ve önerilerde bulundu: “Esnek ve dönüşümlü çalışma uygulamasına geçilmeli ve işyerleri sosyal mesafe kuralına uygun hale getirilmeli. Çalışanlara salgında işyeri güvenliği ile ilgili güncel bilgiler verilmeli. Vatandaşın işyerlerine girişi güvenliğin kontrolünde olmalı, görevlilere verilen ateş ölçerler aktif kullanılmalı ve HES kodu ile giriş uygulaması çalışanların sağlığını korumak için uygulanmalı. Gönderinin niteliğine göre araç temin edilmeli.” Okdem, içerisinde bulundukları salgın koşullarında yurttaşlardan zorunlu olmadıkça kargo usulü alışverişte bulunmamalarını da istedi.
Yine sendika yöneticisi olan PTT çalışanı Adanır Eren de, pandemi sürecinde sağlık emekçilerinden sonra en yoğun iş yükünün PTT emekçilerinin sırtında olduğunu belirtti.
ANLAŞMALAR FESHEDİLDİ
Gerek posta, kargo dağıtımında, gerekse gişe işlemlerinde büyük bir artış yaşandığını söyleyen Eren, “PTT emekçisi arkadaşlarımızdan çalıştığı halde, belirli aralıklarla yıllık izin kullandığı için 2000 TL destek ödemesini alamayan arkadaşlarımız oldu. Bu süreçte tüm personele belirli periyotlarla test yapılmasını talep ettik, ancak sağlık hizmetlerine en çok ihtiyaç duyulan bu süreçte özel hastaneler ve sağlık kuruluşları ile yapılan anlaşmalar feshedildi ve yeni anlaşmalar yapılmadı” diye konuştu.
HEM ONLAR HEM AİLELERİ MAĞDUR OLDU
Cumhurbaşkanlığı genelgelerinde belirtilen esnek ve dönüşümlü çalışmaya PTT çalışanlarının dahil edilmediğini vurgulayan Eren, şunları kaydetti: “Sadece bizleri değil, ailelerimizi ve çocuklarımızı da mağdur ediyorlar. Uzaktan eğitim sistemine geçildiği için çocuklarımız evde anne ve babaları olmadan derslerini yapmaya çalışıyor. Getirilen kısıtlamalarda çocukların sokağa çıkma saatlerinde bizlerin çalışıyor olması, çocuklarımızın bu haktan faydalanamamalarına neden oluyor. Çalışma saatlerinin genelgelere uygun düzenlenmesi, çocukların eğitimi ve gelişimi için bir zorunluluk olarak görülmelidir. Haber-Sen olarak her ilde PTT bünyesinde kreş ve çocuk bakım evlerinin açılmasını defalarca talep etmemize rağmen, bu dönemde var olan çocuk bakım evlerinin kapatılmak isteniyor. Özellikle kadın çalışanlar çocuklarının bakımı konusunda bu dönem çok mağdur olmuştur.”
PERSONEL EKSİKLİĞİ VAR
Eren, pandeminin başlamasıyla birlikte salgına yakalanamamak için PTT çalışanları olarak kendi imkanlarıyla tedbirler almaya çalıştıklarını da belirtti. Eren, “Gişelerin önüne bank ya da naylon kapatılarak sosyal mesafe sağlanmaya çalışıldı. Ancak bu durum dağıtım servisleri için mümkün olmadı. PTT de alınan tedbirler maalesef tüm iş yerlerini kapsamadı. Örneğin; merkez müdürlüklerinde gişelerin önüne konulan siperlik birçok PTT şubesinde halen yoktur. Maske ve dezenfektan ihtiyacı merkezde sağlanabiliyorken, şubelerde maske ve dezenfektan sorunu yaşayan arkadaşlarımızın olduğunu biliyoruz.
PTT yönetimi şubelerin norm kadrosunu ikiye çıkarmıştır. Ancak halen birçok şubede tek kişinin çalıştırıldığını görüyoruz. Özellikle pandemi döneminde şubelerde alınmayan önlemler nedeniyle Coronavirus vakası ilk olarak buralarda görülmüştür. Şubelerde temizlik elemanının ve güvenlik görevlisinin bulunmaması nedeniyle buralarda bulaş riskinin daha yüksek olduğunu görebiliyoruz. Çalışma koşullarının iyileştirilmesi, artan iş yükü karşısında daha da gün güzüne çıkan personel eksikliğinin bir an önce giderilmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.