Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Çocuk Gelişimi birinci sınıf öğrencisi 21 yaşındaki Rojin Kabaiş arama çalışmaları onuncu gününde sürüyor. Arama çalışmaları üniversitenin iskele kısmında yoğunlaşırken Kabaiş'in ailesi olay yerinde gelecek iyi haberi bekliyor.
'ETKİLİ BİR SORUŞTURMA ANCAK BAROLAR VE STK'LER DEVREYE GİRİNCE YAPILIYOR'
Konuyla ilgili Artı Gerçek'e değerlendirmelerde bulunan STAR Kadın Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Zeynep Demir soruşturmadaki eksikliklere dikkat çekti ve şunları söyledi:
"Kadınlar için güvenli bir yaşam yaratmamış olmanın sonucunda kadınlar kabettiriliyor. Her zaman her yerde güvenlik sistemlerinin güvenilirliğinden ve işlevlerinden söz ediyorlar. Fakat kadınlar söz konusu olduğunda kameralar duvarın sadece bir tarafını görebiliyor. Gerisi duvarın diğer tarafında ve görünmüyor. Aslında güvenlik zaafiyeti kadınlar öldürüldüğünde ortaya çıkıyor. Türkiye’de son zamanlarda yaşanan kadınların kaybolma ve kaybettirilme olaylarında, olay ilk yaşandığında soruşturma makamlarının hiçbir etkili soruşturma yürütmediğini görüyoruz. Etkili soruşturma ancak baroların ve kentte bulunan STK’ların olaya müdahil olmasıyla başlıyor. Ne yazık ki olay ilk meydana geldiğinde yapılacak soruşturma işlemleri olaydan çok daha sonra ve deliller ortadan kalktıktan sonra başlatılıyor . Bu şekilde de sonuç ya alınamıyor ya da çok geç ve farklı mağduriyetler yaratıldıktan sonra alınabiliyor"
'KADINLARIN KAYBETTİRİLMESİNE ALIŞMAMIZ İSTENİYOR'
Beş yıl önce Dersim'de kaybolan ve kendisinden bir kez daha haber alınamayan Gülistan Doku'yu hatırlatan Demir, "Gülistan Doku'dan sonra kadınların kaybettirilmesine alışmamız isteniyor. Bizler Gülistan Doku, Rojin Kabaiş nerde demekten vazgeçmiyoruz. Ama soruşturma makamları, soruşturma sürecini geç başlattıkları gibi çoğu zaman erken bitirerek ihmallerini devam ettiriyorlar. Kadına yönelik işlenen suçlarda yargının cezasızlık politikası faillere her alanda cesaret veriyor. Kadınları korumayan bu sistemin failleri cezasızlıkla ödüllendireceği bildikleri için kadınlara yönelik bu suçlar işleniyor. Devlete temel yükümlülüğünün koruma ve önleme mekanizması işletmek olduğunu söylemekten vazgeçmeyeceğiz. İlk günden etkin bir soruşturma yürütülseydi Rojin'e ulaşabilecektik belki. Başka yerlerde başka Rojin'ler de kaybettirilmeyecekti" diye konuştu.
NE OLMUŞTU?
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Eğitim Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü birini sınıf öğrencisi Rojin Kabaiş, 27 Eylül akşamı kaldığı yurtta akşam yemeğini yedikten sonra saat 18.30'da
dışarı çıktı. Yurda geri dönmeyen Kabaiş'in ailesine ve polise 28 Eylül'de 11.45'te haber verildi. Aile, kendilerine geç haber verdikleri gerekçesiyle yurt yetkililerinden şikayetçi oldu.
Kabaiş'in arkadaşlarına Van Gölü sahilinde çakıl taşı toplayacağını söylediği belirtildi.
Van Gölü sahilinde Kabaiş'in telefonu, kulaklığı, marketten aldığı su ve kek bulundu. Kabaiş'in telefonunda yüksek düzeyde şifreleme bulunduğu için kriminal incelemeye gönderildi. Van Gölü sahilinin yanı sıra yakınlardaki Bardakçı Mahallesi de arandı. Mahalleye giren yaklaşık 100 araç incelendi.
Van Emniyet Müdürlüğü, soruşturma kapsamında Rojin Kabaiş'in kaldığı Seyyid Fehim Arvasi Yurdu'ndaki arkadaşları, ailesi, Diyarbakır'daki 38 akraba ve komşunun yazılı ve sözlü ifadelerine başvurdu. Gönüllülerin de katıldığı arama-kurtarma çalışmaları AFAD, itfaiye, polis ve jandarmadan oluşan toplam 100 kişilik ekiple sürdürülüyor. 60 kişilik ekip ise gölde demir çubuklarla arama yapmaya devam ediyor. Kabaiş'in kaybolduğu sahil bandında iz köpekleri ile de arama yapılırken, şu ana kadar hiçbir ize rastlanmadı.
Aramalar üniversitenin iskele kısmında yoğunlaştırıldı.