Bir geceye sığdırılmaya çalışılan ibadetler bir geceye mahsus yakılan kandiller ve senenin 365 günü söndürülen kandiller ne kadar mübarekse o kadar mübarek olsun kandiliniz!
ŞAFİİDE VİTİR NAMAZI
Şafii mezhebinde vitir namazı müekked sünnettir. Ama farza bağlı olmayan müekked sünnetlerdendir. Bilindiği üzere müekked sünnet; Peygamber efendimizin (s.a.v) devamlı yaptığı ve çok az terk ettiği ibadetlerdir. (Hanefi mezhebinde ise vaciptir)
Vitir; Teklik anlamına gelir zira bu namaza tek sayı rekatla son verildiği için bu ad verilmiştir. Vitir namazı en az bir en çoğu da on bir rekattır. Yani Şafii bir kimse tek (bir) rekat vitir namazı dahi kılabilir. Buna izin vardır. Fakat evla olan bu değildir.
Onun için birden çok rekat olarak ama en fazla on bir rekat şeklinde kılınır. Son kısmı da tek sayı olarak kılmak gerekir. Vitir namazı vakti ; yatsı namazı namazından sonra başlar ve sabah namazı vaktinin sonuna kadar devam eder. Şafii mezhebinde ramazan ayında vitir namazını cemaat ile kılmak sünnettir.
Ayrıca ramazan ayının ikinci yarısında vitrin son rekatında yani tek olarak kılınan rekatta Şafii konutunu okumak da sünnettir. Bir rekattan fazla kılınıyorsa her iki rekatta bir selam vermek ve son rekatı da ayrı olarak yani bir rekat (1) olarak eda etmek gerekir.
Şöyleki: 3 Rekat kılınacaksa : 2 +1 şeklinde 5 Rekat kılınacaksa :2+2+1 şeklinde 11 rekat kılınacaksa: 2+2+2+2+2+1 şeklinde kılması gerekir. En efdal olanı bu şekildedir. Ama şu şekilde de kılınabilir: misal olarak 5 Rekatı 4 +1 şeklinde veya 2+3 şeklinde AMA son kısım muhakkak tek sayı halinde kılınmalıdır. (1 VEYA 3 GİBİ )
ŞAFİİ MEZHEBİNE GÖRE BAYRAM NAMAZI
Şafii mezhebine göre 2 rekat olan Ramazan ve Kurban bayramları namazı sünnet-i müekkeddir. Ayrıca bayram namazlarının cemaatle kılınması sünnettir. Bu namaz; mukim, misafir, erkek, kadın herkese sünnet-i müekkeddir. Mükellefin namazdan önce yıkanması temizlenmesi, güzel ve temiz elbise giyinmesi, güzel koku sürünmesi sünnettir.
NASIL KILINIR?
Müezzin kamet yerine es-salate camieh’’ dedikten sonra namaza kalkılır. Niyetle tekbiretül ihram getirildikten sonra veccehtü okunur. Sonra da 7 defa tekbir getirilir. Tekbirlerin her defasında farz namazlarda olduğu gibi eller omuzların hizasına gelecek şekilde kaldırılır.
Tekbirler arasında bir defa : Subhanel-llahi vel hamdu lillahi ve la ilahe illellahu vellahu ekber’’ okunur. Sonra euzu besmele çekilir ve Fatiha okunur. Sure olarak da ilk rekatta KAF veya EL-A’LE suresi okunur.
İkinci rekatta Fatiha’dan önce 5 defa tekbir getirilir ve yine bu tekbirler arasında : ‘’Subhanel-llahi vel hamdu lillahi ve la ilahe illellahu vellahu ekber’’ okunur. İkinci rekatta Fatiha’dan sonra İKTERABET veya EL-ĞAŞİYE suresi okunur.
BELİRTELİM ki bayram namazı sünnettir ve şafiye göre kaza namazı olan kimse sünnet namazı kılamaz ve sünnet yerine kaza namazı kılmalıdır. Fakat yılda sadece iki defa bayram namazı kılma imkanı bulan Müslümanların onun sevabından mahrum kalmamaları için; namaza niyet getirirken : ‘’üzerime nezrederek’’ denilmesi tavsiye edilir. Ramazan bayramı için örnek namaz niyeti: Ramazan Bayramı sünnetini iki rekat olarak cemaatle kıbleye doğru kılmaya ALLAH rızası için kılmaya niyet ettim’’ denilir.
RESME DİKKATLİ OLARAK BAKINIZ
Şafii mezhebine göre tahiyyatüde sağ elin işaret parmağını kaldırmak sünnettir. Sağ elin işaret parmağı tahiyyatüdeki ''illallah'' kelimesi okunurken aniden kaldırılır; selam verilinceye kadar ya da 3. rekata kalkıncaya kadar öylece bırakılır.
RESME DİKKATLİ OLARAK BAKINIZ
Şafiilere göre secdede iken ayak parmaklarının altları yere değmelidir yani şekildeki gibi olmalıdır. Ayrıca topuklar birleştirilmez ve ayakların arasında biraz aralık olmalıdır. Ayrıca erkekler için çıplak ayakla namaz kılmak sünnettir. Dikkat edin; kadın değil; erkek diyoruz. Zira Şafiilere göre kadının ayakları kapalı olmalıdır; aksi halde namaz olmaz.
TEKRAR HATIRLATIYORUM BUGÜNE KADAR BİLMEYENLERİN ORUÇLARI GEÇERLİDİR.
Şâfiîlere göre, ağız, kulak ve burun ile kişinin ön ve arka mahrecleri tabii menfezdir yani deliktir. Bu yerlerden bilerek vücuda bir şey alınsa oruç bozulur.
Mesela; Kulağa konan sıvı olsun, katı olsun, her şey orucu bozar. Penise veya vajinaya pamuk vs koymak orucu bozar. Bunlara dikkat edin.
Kaynak olarak Şafii ilmihallere bakınız.
ERKEK KÜPE TAKABİLİR Mİ.?
Erkekelerin küpe takması dinen de örfen de uygun değildir. Şafii mezhebine göre erkeğin küpe takması haramdır. Küpe bir kadın zineti-süsüdür. Erkeklerin böyle bir davranışta bulunması uygun değildir.
Zira hadislerde ''Kadın gibi davranan erkeğe, erkek gibi davranan kadına lanet olsun!'' [Buhari] Devam edecek...