GÜNDEM

Şampiyonada başörtüsü takmayan İranlı sporcudan haber alınamıyor

Güney Kore'de düzenlenen Asya Kaya Tırmanma Şampiyonası'nın final etabına, İran’da polis tarafında darp edilerek öldürülen Jina Emini protestolarına destek olmak amacıyla başörtüsüz katılan İranlı kaya tırmanışçısı Elnaz Rekabi'den haber alınamıyor.

Abone Ol

Elnaz Rekabi'nin, şampiyonanın final ayağında başörtüsüz olarak yarışmasının ardından erkenden Seul’den ayrıldığı bildiriliyor.

Euronews’in aktardığına göre Farsça haber siteleri, Rekabi'nin ayrılmaya zorlanmış olabileceğini ve İran'da tutuklanabileceğini bildirdi. Fakat İran yönetimi bu iddiaları reddetti. İran'ın Güney Kore Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, Rekabi'nin bu sabah ekibin diğer üyeleri ile birlikte uçakla Seul'dan ayrıldığı belirtildi.

BBC Farsça ise isimsiz bir kaynağa dayandırarak, İranlı yetkililerin Rekabi'nin cep telefonu ve pasaportuna el koyduğunu aktardı. Rekabi'nin daha önce çarşamba günü dönmesinin planlandığını fakat bunun erkene alındığı ileri sürüldü.

Federasyon yetkilileri Rekabi'nin bir haftalık etkinliğin önceki bölümlerinde başörtüsü ile mücadele ettiğini, final aşamasında ise sadece saç bandı kullandığını belirtti.

Yetkililer müsabaka kuralları arasında kadınların başörtüsü takması ya da takmaması ile ilgili bir madde bulunmadığını, Rekabi'nin bu kararının ise ancak gelen soruların ardından fark edildiğini aktardı.