Hakkari Milletvekili Öznur Bartın, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun cevaplaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) bir soru önergesi sundu. Önergede, Hakkâri’nin Şemdinli ilçesine bağlı Alan (Helane) Köyü’ne ait yolun bozuk ve kullanılamaz durumda olduğu belirtildi.

İhale yapıldı, ilerleme sağlanamadı

Önergede, Şemdinli ilçesine 26,4 kilometre mesafede bulunan 90 haneli Alan Köyü’nün dere boyu ilerleyen yolunun hâlâ toprak ve dar olduğu ifade edildi. 2015 yılında yol güzergâh değişikliği, yenileme, genişletme ve asfaltlama amacıyla ihale yapıldığı, ancak 9 yıl geçmesine rağmen herhangi bir ilerleme kaydedilmediği aktarıldı. Geçen yıl yol şantiyesine getirilen bir iş makinesi birkaç günlüğüne kaldığı, ancak herhangi bir çalışma yapılmadan geri götürüldüğü ifade edildi.

Ödenek sorunu ve mevcut durum

Önergede, “Yetkililer tarafından yola ödenek çıkarılmadığı bilgisi verilmiştir. Ayrıca, yolun geçtiği güzergahta ilkbahar mevsiminde suların yükselmesiyle mevcut yol zarar görmüş, bazı noktalarında kopmalar meydana gelmiş ve ulaşım tamamen durmuş durumdadır. Yolun kamyon gibi büyük araçların geçişine uygun olmaması nedeniyle yurttaşlar yük taşımakta ciddi zorluklar yaşamaktadır” ifadeleri kullanıldı.

Ahmet'in Gülüşü İçin Haftalarca Çalışan Baba'nın Engel Aracı Yürekleri Isıttı Ahmet'in Gülüşü İçin Haftalarca Çalışan Baba'nın Engel Aracı Yürekleri Isıttı

Bartın, bölgeye yakın yaylalara çıkan çevre köyler tarafından kullanılan bu yolun bir an önce yapılması gerektiğini vurguladı. Bartın’ın önergesinde şu sorular yer aldı:

  • 2015 yılında ihalesi yapılan 26,4 kilometrelik Alan köyünün yolunda herhangi bir ilerlemenin olmamasının gerekçesi nedir?
  • Alan köyü yoluna ödenek çıkartılmamasının gerekçesi nedir?
  • Ödenek talebi neden reddedilmekte veya ertelenmektedir?
  • Alan Köyü’ne ait yola ilişkin bütçe tahsisi konusunda yaşanan problemler veya önceliklendirme süreci nedir?
  • Alan Köyü yolunda yapım çalışması adı altında 10 yıldır devam eden “çalışmalara” dair bir araştırma-soruşturma başlatılmış mıdır / ihaleyi alan firmaya bir yaptırım uygulanmış mıdır?
  • Alan Köyünün yol yapımının bir an önce tamamlanmasına ilişkin yürüttüğünüz çalışmalar nelerdir?
  • Yol yapımının ne zaman tamamlanması öngörülmektedir veya yapımı için belirlenen yeni bir takvim var mıdır?
  • Yolun mevcut durumu nedeniyle yurttaşların yaşadığı maddi ve manevi zararlarla ilgili tespitler yapılmış mıdır? Bu zararların karşılanması için herhangi bir destek sağlanacak mıdır?
  • Yolun yapımı tamamlanana kadar geçici olarak uygulanabilecek alternatif çözümler nelerdir?