EKONOMİ

Şimşek'in Açıklamaları Konut Piyasasında Şok Etki Yarattı: Fiyatlar Hızla Yükseldi

Hazine Bakanı Şimşek, hayat pahalılığının başlıca sebeplerinden birinin kiralar olduğunu belirterek, konut arzını artırmayı öncelikli hedef olarak belirlediklerini ifade etti. Bu açıklamanın ardından, konut fiyatlarında artış gözlemlendi.

Abone Ol

 Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul’da “MÜSİAD 2024 Yılı Değerlendirmesi ve 2025 Yılı Beklentileri” programında  hayat pahalılığının en önemli nedeninin kiralar olduğunu savunmuş, Şimşek bu sorunun para politikasıyla çözülemeyeceğini yeni dönemde konut arzının artırılacağını açıklamıştı.

Dar gelirlilere yönelik konut projesi haberleri gelirken fırsatçılar da harekete geçti. Fiyatlar bir günde arttı. 

ATV Haber'de yer alan habere göre; İlk konut projesinin daha detayları belli olmadan fırsatçısı ortaya çıktı. İlandaki konut fiyatları 'müjdenin' açıklandığı gün hızlıca arttı. 

Örneğin bir ilan Ağustos 2023'te ilan sitesine konulmuş ve 2 milyon 375 bin TL fiyat biçilmiş. Zaman içerisinde sürekli artmış, en yüksek artış ise 8 Ocak 2025'te tam 740 bin TL artmış ve ilk günkü konulduğu günden itibaren neredeyse fiyat artışı iki katına çıkmış.

Avukat Volkan Alkılıç "Daha öncesinde tüketicilere benzer şekilde davranışlarda bulunan 117 fırsatçı emlakçıya Ticaret Bakanlığı yetkililerimiz tarafından 11 milyon 700 bin TL idari para cezası uygulanmıştır" dedi.

YENİ KONUT PLANININ DETAYLARI NE?

CNBC-e’den Hazal Ateş haberine göre, uygun ölçeklerde, daha düşük maliyetli, enerji verimliliğine yönelik, deprem, sel gibi afetlere dayanıklı, fonksiyonel sosyal konutlar inşa edilecek.

Bu yıl için 14 bin 469 lira olarak belirlenen en düşük emekli aylığı alan vatandaşların da ev sahibi olabileceği bir politika izleneceği belirtilirken, Toplu Konut İdaresi’nce (TOKİ) inşası devam eden projeleri tamamlayarak, yeni programlarla sosyal konut üretimi artırılacak.

Yeni projelerde sosyal konut üretimi desteklenirken hem ev fiyatları hem de kira için destek veren bir program izlenecek. Herkesin ekonomik olarak karşılayabileceği, enerji verimliliği olan, afetlere dirençli, güvenli ve sağlıklı konutlara erişimin sağlanması amaçlanıyor.

Yıllık programa göre, 2025'te de özellikle kentlerdeki barınma sorununa sağlıklı çözümler üretilebilmesi için, dar gelirlilere, kadınlara, engellilere ve gençlere yönelik toplu konut uygulamaları yürütülecek. Bu kapsamda gelecek yıl dar ve orta gelirlilere yönelik 100 bin sosyal konut daha üretilmesi hedefleniyor.

240 AY VADE 

Bu konutlar uygun fiyatla, kolay ödeme koşullarıyla satışa sunulacak. Önceki yıllarda olduğu gibi yüzde 10 peşinat, 240 ay vade imkanlarıyla konut sahibi olmak mümkün olacak. Haneye giren gelire de bakılacak. Bu konuda büyükşehir ve diğer şehirler arasında fark olması bekleniyor.

Projeler 81 ili kapsayacak. Başvuru takvimi duyurulacak ve e-devlet üzerinden yapılacak. Sıfır atık uyumlu, enerji verimliliğini esas alan, iklim dostu malzemelerle inşa edilecek.

TOKİ eliyle bugüne kadar 200 binin üzerinde konut inşaatı tamamlanırken, bunların yaklaşık yüzde 90’ınını sosyal konutlar oluşturuyor. Bu kapsamda 2023 yılında 125 bin, geçen yıl da 100 bine yakın sosyal konutun inşası tamamlandı. Bu yıl da 250 bin konut yapılması hedefleniyor.

Yeni sosyal konut projeleri kira, konut enflasyonunu düşürmede önemli rol oynayacak. Konut artının artması ile birlikte piyasada dengelenme hedeflenirken, fiyatların düşmesine katkı sunacak.

 Başvuruda 18 yaşın doldurulması, eşlerden birinin adına kayıtlı konut olmaması, hane gelirinin 40-45 bin lirayı aşmaması gibi kriterler yer alacak.