Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ağustos ayına ilişkin enflasyon verilerini açıkladı. TÜİK’e göre, aylık enflasyon yüzde 2,47, yıllık enflasyon ise yüzde 51,97 olarak belirlendi. Bu veriler, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada dile getirdiği gibi, yıl sonu tahminlerinin tutma yolunda olduğunu gösteriyor. Orta Vadeli Program'da 2024 sonu için enflasyon tahmini yüzde 38 olarak belirlenmişti.

Mehmet Şimşek, açıklamasında şunları belirtti:

"Dezenflasyon eğilimi belirginleşiyor. Son üç ayda yıllık enflasyon 23,5 puan gerileyerek yüzde 52 seviyesine indi. Ağustos ayında aylık enflasyon yüzde 2,5, yönetilen ve yönlendirilen fiyatlar hariç ise yüzde 1,4 olarak gerçekleşti. Ayrıca, aylık gıda enflasyonu dört yıl aradan sonra negatif bir seyir izledi.

Finansal istikrarın güçlenmesi, ekonomideki dengelenme ve beklentilerdeki iyileşmelerin etkisiyle, son çeyrekte aylık enflasyonun ana eğiliminde bir düşüş bekliyoruz. Bu doğrultuda yıl sonunda enflasyonun tahmin edilen aralıkta gerçekleşmesini öngörüyoruz.

Program hedeflerine ulaşma konusundaki kararlılığımız devam ediyor. Düşen enflasyon, finansal istikrar ve dengeli büyüme ortamında, özel sektörün maliyet ve stok yönetimini iyileştirirken verimlilik, inovasyon ve yüksek katma değerli üretime odaklanması büyük önem taşıyor."

Vergi Kaçakçılığına Karşı Sert Önlem: Hazine 250 Milyon Liralık Ceza Uyguladı Vergi Kaçakçılığına Karşı Sert Önlem: Hazine 250 Milyon Liralık Ceza Uyguladı

Öte yandan, bağımsız araştırma kuruluşu ENAG, ağustos ayı enflasyonunu yüzde 3,47, yıllık enflasyonu ise yüzde 90,35 olarak raporladı. Bu rakamlar, TÜİK verileriyle kıyaslandığında daha yüksek bir enflasyon oranını işaret ediyor.