IŞİD'in Kobanê'ye saldırılarına karşı 6-8 Ekim 2014'te gerçekleştirilen protestolar gerekçe gösterilerek Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş başta olmak üzere HDP MYK üyelerinin de aralarında bulunduğu 17'si tutuklu 108 ismin yargılandığı Kobanê Davası'nda son duruşmasında savcı, aralarında Sırrı Süreyya Önder'in de bulunduğu 12 siyasetçi hakkında tutuklamaya yönelik yakalama emri çıkarılmasını talep etti. Karar duruşması 3 Temmuz'a bırakıldı.
Mütalaayı bianet'ten Tuğçe Yılmaz'a değerlendiren Sırrı Süreyya Önder, Yeşil Sol Parti'nin İstanbul 1. Bölge 1. Sıra adayı. Kobanê Davası'nın "garabet bir dava" olduğunu söyledi. Önder, mütalaanın seçim çalışmalarını da etkilediğini belirterek şunları dedi:
'DAVA SİYASET KANALLARINI KAPATMAK İÇİN TIKAÇ GİBİ KULLANILDI'
"Bu davayı belli bir tarihsellik içerisinde ele almak zorunlu. Bu dava, demokratik siyaset alanında faaliyet yürüten insanların, siyaset kanallarını kapatmak için bir tıkaç gibi kullanıldı. Dosya içeriğine bakan herkes –derinlemesine bir inceleme yapmadan– beş dakikada bunun böyle olduğunu anlar.
Bir partinin karar süreçlerinde yer almanız ya da bunu da geçtim, bir partinin kamuoyunca tanınan bir yüzü olmanız faillikle suçlanmanız için yeterli birer delil bu davayı yürütenlere göre. Bu dava, göz göre göre Türkiye'deki iç siyasette hakim olan baskıcı rejimin bütün kırılma ve dönüm noktalarında bir enstrüman gibi kullanılmak istendi. Bunu yine kısacık bir arşiv taraması yapan herkes görecektir."
'HASIM DİLİ'
Önder, mütaalanın zamanlamasını ve dilini de eleştirerek şunları söyledi:
"Son geldiğimiz aşamada ise ne ilginçtir ki bu hasım dilli mütalaanın, Cumhurbaşkanının tam da Diyarbakır ziyaretine denk gelen bir acele ve acelecilikle okunduğunu görüyoruz. Hasım dilli diyorum, çünkü 'Avukatlar sıvıştı' gibi ifadeler yer alıyor."
Önder, Mütaalanın, seçim çalışmalarını etkileyip etkilemediğine dair, "Özetlemek gerekirse milletvekilliğine, temsiliyete hazırlık çalışmalarından cezaevine hazırlık aşamasına geçtim. Durum budur kabaca ve kısaca" ifadelerini kullandı.
NE OLMUŞTU?
IŞID’in 2014 yılında Kobanê'ye yönelik saldırılarına karşı yapılan protestolarda yaşanan 6-8 Ekim olaylarının ardından HDP'lilere açılan davada savcı 14 Nisan'da mütalaa verdi.
Savcı HDP’nin eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında 36 HDP'li hakkında ağırlaştırılmış müebbet, çok sayıda siyasetçi için de yakalama kararı istedi.