Yıllardır kültür sanat alanında önemli etkinlikler düzenleyen Radyocu Serkan Besi, 18 Kasım Cumartesi (Yarın) Hakkari Merkez’de 19 Kasım Pazar günü ise Yüksekova ilçesinde sahneye çıkarmayı planladığı Hakkarili komedyen Egemen Şimşek’in salon engeli nedeniyle kentte sahne alamadığını ileri sürdü.

Hakkari'de Trafik Kazası: Genç Motosiklet Sürücüsü Yoğun Bakımda Hakkari'de Trafik Kazası: Genç Motosiklet Sürücüsü Yoğun Bakımda

Bir aya yakın bir süredir hazırlığını yaptığı gösteri için salon izni alamadığını belirten Organizatör Serkan Besi, yaşananlara tepki gösterdi.

Konu ile ilgili yazılı açıklama yapan Besi, “Sevgili Egemen Şimşek Hakkarili bir sanatçı. Trabzon, Antalya, İstanbul ve Van gibi 30 ilde 104 gösteri gerçekleştirdi. Ama kendi memleketine gelemedi” şeklinde tepki gösterdi.

Gösterilerin yapılması için başvuru yaptığı günden beri kentteki bütün kurumların kapısını çaldığını söyleyen Besi, “Karayolları ve devlet su işleri dışında ziyaret etmediğim kurum, kapısını çalmadığım makam kalmadı diyebilirim. Herkes bilirkişi ama kimse yetkili ya da sorumlu değil. Herkes diğerine danışıyor, diğerine topu atıyor. Dün, Yüksekova’daki gösteri talebime ilgili makamlar " böyle bir talebiniz vardı, hala gösteri yapmayı düşünüyor musunuz?” şeklinde dönüş yaptılar. Dikkat edin bu bir İzin ya da olur değil, talep gösteriye iki gün kala hala değerlendiriliyor. Günaydın dedim kendilerine. Nihayetinde bu tür etkinliklerde afişleme bilborad gibi araçlarla bir reklam çalışması yapmak gerekir. Biz ise resmi olarak bir izne sahip olamadığımız için bir kaç kafenin iç duvarlarına afiş yapıştırabildik. Ve bugün itibarı ile hala talebimize resmi bir cevap alabilmiş değiliz. Talebimiz ilgili kurumlar arasında yoğun yazışmalara ve hatta birbirini ziyaret edip danışmalara sebep oldu. Bu süreci takip etmek benim için trajikomikti. Bir ara ‘Umarım talebin Milli Güvenlik Kurulu’nda masaya yatırılmaz’ diye takıldı bir arkadaşım. Yaşanan süreç başlı başına çok eğlenceli ve ironik bir tiyatro oyunu oluşturabilir” diye konuştu.

Daha önce Van dahil Türkiye’nin birçok ilinde konser yapan Avrupa'da yaşayan Kürt Sanatçı Xero Abbas konseri için yaptığı başvurunun üst makamlar tarafından gerekçesiz olarak engellendiğini savunan Besi, “Hakkarililer konseri dinlemek üzere Van'a gitmek zorunda kaldılar. Rewşan Çeliker konseri için yaptığımız başvuru, talep ettiğimiz etkinlik alanının söz konusu tarihte tadilata gireceği söylenerek reddedildi ama hiç bir tadilat faaliyeti yapılmadı. Bunun gibi örnekleri sıralayabilirim. Ama en şaşırtıcı olan sanırım şu örnekti; İstanbul'dan kadrosu oldukça güçlü bir tiyatro getirdik. Oyunun sergileneceği etkinlik alanının sorumlusu olan memur oyunu internetten izlemiş ve beni makamına çağırarak beğenmediği tirat ve esprileri bana izleterek bunların oyundan çıkartmamı istedi. Siyaseten oluşan konjonktür bir memurun kendini hem bir sanat otoritesi olarak görmesine hem de kendini kolluk güçlerinin hatta adlı makamların yerine koyabilmesine neden oluyor. Kraldan çok kralcı dedikleri durum bu olsa gerek” dedi.

Kültürel aktivitelere imza atmaya devam edeceği mesajını veren Besi açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:

“Türkiye’nin her yerinde sanata ve özellikle bazı sanatçılara engel konulduğunu biliyoruz. Ama ülkenin hiçbir yerinde Hakkari'de uygulanan prosedürün işletildiğini sanmıyorum. Yine yapamadık. Bu alışık olduğumuz bir şey. Ama alışmış olmamız kabullendiğimiz anlamına gelmiyor. Arkadaşlarımla beraber memleketime daha çok sanat taşımak için uğraşmaya devam edeceğim.

Sorun şu memur ya da bu yetkili sorunu değil, yani burada önemli olan isimler değil. devletin kurumları daha çok devletin kurumlarına tahsis ediliyor. Yani x özel günde a kurumu b kurumunu ağırlar. Başka bir gün c kurumu a kurumunu ağırlar. Sivil bir teşebbüsün mevcut kurumların etkinlik alanlarında kültür-sanat etkinlikleri tertiplemeyi düşünmesi kurum yetkililerini telaşlandırır. Çünkü söz konusu etkinlik özgün olan bir kimliğe sahip olduğu için resmi müsamere havasında geçmeyecektik. "Özgün olan telaşlandırır. Hakkari ve Yüksekova’da ki ilgili tüm kurumlar arsında Hakkari İl Emniyet Müdürlüğü ve Yüksekova ilçe Emniyet Müdürlüğü kadar hızlı ve olumlu dönüş yapan kimse olmadı. Kendilerine teşekkür ediyorum.”

Öte yandan biz açıklamayı yayına hazırlarken, ikinci bir açıklama yapan Organizatör Serkan Besi ilgili kurumun kendisini 16.28’de arayarak salon izni verdiğini, ancak etkinliğe birkaç saat kala izin verildiği için programı iptal ettiğini söyledi.