GÜNDEM

Suudi Arabistan, İsrail'le normalleşme sürecini dondurdu'

Uluslararası haber ajanslarına konuşan kaynaklar Suudi Arabistan'ın İsrail ile normalleşme sürecini rafa kaldırdığını açıkladı. İki ülke bir süredir ABD'nin desteğiyle normalleşme görüşmeleri yapıyordu.

Abone Ol

AFP ve Reuters haber ajanslarına konuşan kaynaklar Suudi Arabistan'ın İsrail ile normalleşme görüşmelerini durdurma kararı aldığını söyledi. AFP'ye konuşan görüşmeler hakkında bilgi sahibi bir kaynak Suudi Arabistan'ın kararından ABD'li yetkilileri bilgilendirdiğini söyledi. Cuma günü Reuters'a konuşan iki kaynak da ABD destekli İsrail'le normalleşme görüşmelerinde bir gecikme yaşanacağını vurguladı. Kaynaklar, İsrail ile Filistinli grup Hamas arasındaki savaş tırmanırken "Suudi Arabistan'ın İsrail ile ilişkileri normalleştirme planlarını rafa kaldırdığını" ve "dış politika önceliklerini hızla gözden geçirdiğini" söyledi.

RELATED VİDEO
Play Video
Son çatışmalara kadar hem İsrailli hem de Suudi liderler "Orta Doğu'yu yeniden şekillendirebilecek bir anlaşmaya doğru istikrarlı bir şekilde ilerlediklerini" söylüyorlardı. Suudi Arabistan, son çatışmaya kadar, İsrail'in Filistinlilere devlet olma yolunda önemli tavizler vermemesi halinde bile ABD ile savunma anlaşması arayışının raydan çıkmasına izin vermeyeceğini belirtmişti. Ancak Reuters'a konuşan kaynaklar görüşmelerin şimdilik sürdürülemeyeceğini ve görüşmeler yeniden başladığında da İsrail'in Filistinlilere vereceği tavizler konusunun daha büyük bir öncelik olması gerektiğini söyledi ki bu yorum Riyad'ın henüz bu fikirden tamamen vazgeçmediğini gösteriyor. Suudi hükümeti henüz iddialar hakkında resmi açıklama yapmadı.


Washington bu normalleşmeyi aralarında Birleşik Arap Emirlikleri'nin de bulunduğu Körfez ülkelerinin ilişkileri normalleştirdiği Abraham Anlaşması'nın üzerine inşa etmek istiyor.ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan bu hafta Beyaz Saray'da düzenlenen bir brifingde normalleşme çabalarının "askıya alınmadığını" ancak diğer acil sorunlara odaklanıldığını söylemişti.

SELMAN İLE REİSİ ARASINDA TELEFON GÖRÜŞMESİ GERÇEKLEŞTİ

Çatışma aynı zamanda Suudi Arabistan'ı İran'la ilişki kurmaya da itti. Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman, Riyad'ın bölgede şiddetin daha da artmasını önlemeye çalıştığı bir dönemde İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile ilk telefon görüşmesini yaptı.

Suudi Arabistan'dan yapılan açıklamada Selman'ın Reisi'ye "krallığın süregelen tırmanışı durdurmak için tüm uluslararası ve bölgesel taraflarla temas kurmak için azami çaba sarf ettiğini" söylediği belirtildi. Reuters'a konuşan üst düzey bir İranlı yetkili, Reisi'nin Veliaht Prens'e yaptığı çağrının amacının "Filistin'i desteklemek ve bölgede savaşın yayılmasını önlemek" olduğunu söyledi. Yetkili, "Görüşme iyi ve umut vericiydi" ifadelerini kullanırken ikinci bir İranlı yetkili de 45 dakika süren görüşmenin Dini Lider Ayetullah Ali Hamaney'in onayını aldığını söyledi. (DIŞ HABERLER)