GÜNDEM

Tahir Elçi davası 'reddi' istenen heyet ile başladı

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin öldürülmesine ilişkin açılan davanın 2’nci duruşması polis önlemleri altında başladı.

Abone Ol

Diyarbakır’da sokağa çıkma yasaklarının yaşandığı Sur ilçesi Dört Ayaklı Minare önünde 28 Kasım 2015’te öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi cinayetine ilişkin açılan davanın 2’nci duruşması başladı.

Sanık polisler F.T., S.T. ve M.S. ile Uğur Yakışır hakkında açılan dava Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor. Elçi'nin avukatlarının hazır bulunduğu duruşmaya, sanık polisler de bulundukları kentlerden SEGBİS’le katıldı. Duruşmaya, Elçi ailesi, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Semra Güzel, Mahmut Toğrul, Dersim Dağ, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Özgür Özel, milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Alpay Antmen, insan hakları savunucuları, Hollanda Büyükelçiliğinden Sera Aleksandr Marshall ve birçok kentin baro temsilcileri katıldı.

Loading...

Duruşma, avukatların, bir önceki duruşmada reddi hakim talebinde bulunduğu heyet tarafından görülüyor. Avukatların bu talebi kabul edilmemişti.

SANIKLAR İÇİN HANGİ CEZALAR İSTENİYOR?

İddianamede, sadece "bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek” suçlaması yöneltilen tutuksuz sanık polisler M.S., F.T. ile S.T. hakkında 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası istendi. Firari sanık durumunda olan ve örgüt üyesi olduğu belirtilen Uğur Yakışır ise Tahir Elçi'yi "olası kastla öldürmek”le suçlandı. İddianamenin, olay esnasında yaşamını yitiren Mahsum Gürkan ile birlikte ateş açtıkları iki polis memurunun hayatlarını kaybettiği olayla birleştirilmesi üzerine Uğur Yakışır’a ayrıca "2 polisi öldürmek, ülke birliğini ve bütünlüğünü bozmak, polis memuru S.T.'yi öldürmeye teşebbüs, izinsiz silah bulundurmak” suçlamaları yöneltilip, toplamda 3 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 45 yıl hapis cezası talep edildi.

NE OLMUŞTU?

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, Diyarbakır’da sokağa çıkma yasaklarının yaşandığı Sur ilçesi ve Dört Ayaklı Minare’nin çatışmalardan gördüğü tahribata karşı 28 Kasım 2015’te yaptığı açıklamanın ardından öldürüldü. Elçi cinayetinin olay yeri incelmesi 4 ay sonra, 17 Mart 2016'da yapıldı. Daha önce tespit edilen 83 delilden sadece 43’ü toplandı. En önemli delilerden sayılan Elçi'yi öldüren mermi çekirdeği bulunmadı. Elçi’nin vurulma anının da olduğu polis kamerası görüntülerinde 13 saniyelik, aynı sokakta bulunan PTT Şubesi’ne ait 5 no'lu güvenlik kamerası kayıtlarında ise 17 dakikalık görüntünün kesildiği ortaya çıktı. Başka bir işyerine ait dört kameradan üçü çalışırken, cinayet mahallini gören dördüncü kameranın ise çalışmadığı öne sürüldü. Soruşturmanın başında Elçi’ye doğru ateş ettikleri kamera görüntülerine yansıyan 4 polis “tanık” olarak dinlendi.

ÜNİVERSİTE ATEŞ EDENLERİ TESPİT ETTİ

Diyarbakır Barosu, gazetecilerin çektiği olay yerine ait görüntüleri Londra Üniversitesi Adli Mimarlık Bölümü Forensic Architecture’a gönderdi. Üniversite hazırladığı raporda, fail olarak tespit ettiği 3 polisten birine ‘kesin fail’ olarak işaret etti. Ancak savcılık bu raporu dikkate almayarak ATK’den rapor istese de ATK rapor hazırlamadı.

Birçok toplanmamış delile rağmen 4 buçuk yıl sonra soruşturma tamamlandı. Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen iddianameyle tutuksuz yargılanan sanık polisler F.T., S.T. ile M.S.’nin "bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek"ten 3 yıldan 9 yıla kadar hapsi isteniyor. Firari sanık Uğur Yakışır hakkında ise hem Elçi hem de aynı gün öldürülen polisler Cengiz Erdur ve Ahmet Çiftaslan cinayetleri suçlamasıyla üç kez ağırlaştırılmış müebbet ve 45 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor. Ayrıca sanık Yakışır hakkında 15 Eylül'de hazırlandığı ve dava dosyasına konulduğu ortaya çıkan yeni iddianameyle de “devletin birliğini bozmak” ve “Kasten öldürmek” suçlarından ceza isteniyor.