İstanbul’da 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda Taksim’de kutlama yapmak yasaklandı. Taksim’e yürümek isteyenler polis saldırısıyla karşılaşırken, birçok kişi de gözaltına alındı.

Dünya basını da, hükümetin Taksim yasağına yer verdi.

“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hükümeti uzun süredir güvenlik gerekçesiyle Taksim'de miting ve gösterilere izin vermiyor” ifadelerini kullanan ABD merkezli Associated Press (AP), Taksim’e çıkmak isteyene yönelik polis saldırısını okuyucalarına aktardı:

 “İstanbul'da polis, hükümetin İşçi Bayramı'nı sembolik meydanda kutlamaya yönelik yasağına rağmen barikatları aşarak Taksim’e ulaşmaya çalışan binlerce kişiyi dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullandı.”

1977 1 Mayıs’ını da hatırlatan AP’de, şu ifadelere yer verildi:

“Çarşamba günü polis barikatlar kurdu ve İstanbul'un merkezindeki meydana giden tüm yolları kapattı. Bölgede toplu taşıma da kısıtlandı. 1977 olayının kurbanlarının anısına anıta çelenk koymak için sadece küçük bir grup sendika temsilcisinin meydana girmesine izin verildi.”

Agence France-Presse (AFP) de ise, gözaltılara dikkat çekildi. Haberde, şöyle denildi:

Afganistan ve Endonezya’da Yaşanan Sel Felaketi.. 327 ölü Afganistan ve Endonezya’da Yaşanan Sel Felaketi.. 327 ölü

“Polis, Taksim Meydanı'ndaki 1 Mayıs gösterilerinin yasaklanmasının ardından İstanbul'un farklı semtlerindeki barikatları aşmaya çalışan düzinelerce protestocuyu gözaltına aldı. Protestocuların toplanmasını engellemek amacıyla İstanbul'un dört bir yanına on binlerce polis konuşlandırıldı ve en küçük ara sokaklar bile metal bariyerlerle kapatıldı.”

AFP, CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Saraçhane’de düzenlenen mitinge katıldığını aktardı.

Reuters haber ajansı da, 1 Mayıs kutlamaları için Taksim’e gitmeye çalışan eylemlere yönelik polis saldırısına yer verdi. "İşçiler ve sendika üyeleri, artan enflasyonu ve ekonomik sıkıntıyı protesto etmek amacıyla çarşamba sabahı Saraçhane’de bir araya gelerek Taksim Meydanı'na yürüdü” ifadelerinin kullanıldığı haberde, Özgür Özel’in çağrısı da hatırlatıldı. DUVAR