Taksim Meydanı’nda 1 Mayıs Kutlamaları İçin Kampanya

AYM 5 ay önce Taksim'de kutlamanın engellenmesine 'hak ihlali' demişti.

Kampanya Başlatıldı

Meslek örgütleri ve sendikalar, iktidarın 1 Mayıs’ta Taksim Meydanı’nı yasaklama kararı alması sonrası, sosyal medya platformu X’te 'Her yer Taksim her yer 1 Mayıs' etiketiyle kampanya başlattı.

1 Mayıs İşçi Bayramı Kutlamaları

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) öncülüğünde bu yılki 1 Mayıs İşçi Bayramı’nın Taksim Meydanı’nda kutlanması için çağrı yapılmıştı. İstanbul Valiliği ise Anayasa Mahkemesi’nin verdiği 'hak ihlali' kararına karşın meydanın kutlamalara kapalı olduğunu açıklamıştı.

Sosyal Medya Kampanyası

Konfederasyonlar ve meslek örgütleri, sosyal medya platformu X’te etiket kampanyası başlattı. Çok sayıda kullanıcı, “Her yer Taksim her yer 1 Mayıs” paylaşımları yapmaya başladı. Etiket, kısa sürede Türkiye gündemine girdi.

Taksim Meydanı'na Çağrı

İktidarın 1 Mayıs’ta Taksim Meydanı’nı yasaklama kararına rağmen meydana çağrılar sürüyor. Meydana iki ayrı yürüyüş kolu belirlendi ve birçok emek meslek örgütü, siyasi parti, sendika ve topluluklar bu yürüyüşlere katılacak.

Özgür Özel'in Çağrısı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Taksim Meydanı yasağına değinerek, meydandaki kutlamalara izin verilmesini talep etti. Ayrıca farklı düşünceler olsa da her şehirdeki kutlamalara katılacaklarını belirtti.

Sahte Altın Operasyonunda 50 Milyon TL Değerinde Altın Ele Geçirildi Sahte Altın Operasyonunda 50 Milyon TL Değerinde Altın Ele Geçirildi

AYM Kararı

Anayasa Mahkemesi, 5 ay önce Taksim'de kutlama yapılmasının engellenmesinin "hak ihlali" olduğuna karar vermişti. Meydanın işçi ve emekçilerin 'ortak hafızası' ve 'sembolik değeri' olduğuna vurgu yaparak, meydanın önemine ilişkin değerlendirmede bulunmuştu.

Taksim Meydanı 10 Yıldır Yasak

DİSK, KESK ve CHP, yıllardır iktidarın yasakladığı Taksim Meydanı’nda 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamalarını talep etmişti. Ancak İstanbul Valisi ve İçişleri Bakanı, Taksim’de kutlamaya izin verilmeyeceğini açıklamıştı. Anayasa Mahkemesi, Taksim’in 1 Mayıs’ta yasaklanması nedeniyle geçen yıl hak ihlali kararı vermişti. Artıgerçek

0Dcd09Cb 1802 4B69 A918 32Cde2698732 W 860X505