DOĞA

Tarkan’dan Hasankeyf paylaşımı: Hala sızlar için, nasıl kıyabildiniz?

Tarkan’dan Hasankeyf paylaşımı: Hala sızlar için, nasıl kıyabildiniz?

Abone Ol

Tarkan, sular altında kalan 12 bin yıllık Hasankeyf’e ilişkin sosyal medya hesabından “Hala sızlar içim. Nasıl kıyabildiniz Hasankeyf’e?” paylaşımı yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tarihi Hasankeyf’in sular altında kaldığı Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı’nın açılışı için Batman’a gitti.

Erdoğan’ın açılış için gittiği 12 bin yıllık tarihin yok edildiği Hasankeyf’e ilişkin sanatçı Tarkan da paylaşımda bulundu. “Hala sızlar içim. Nasıl kıyabildiniz Hasankeyf’e?” diye soran Tarkan, kısa ömürlü olacak barajı eleştirdi.

Tarkan’ın yaptığı paylaşım şöyle:

Ah ah… Hala sızlar içim… Nasıl kıyabildiniz Hasankeyf’e? Ömrü kısacık bir baraj için binlerce yıllık böylesi bir tarihi değeri, kültürel mirası nasıl yok ettiniz? Ülkemizin tarihi ve kültürel değerlerine, doğasına sahip çıkalım.


İlk insan izlerinin 300 bin yıl önce görüldüğü, ilk yerleşimin ise 12 bin yıl önce gerçekleştiği ve bir açık hava müzesi olan antik kent ve en az 24 medeniyete ev sahipliği yapan Hasankeyf, Dicle Nehri’nin kıyısına kurulu.

Hasankeyf, Avrupa’daki en önemli mimari ve arkeolojik sitlerden biri.

12,000 yıllık bir tarihin izlerini taşıdığı gibi, zengin bir biyolojik çeşitlilik de sergiliyor.

Sadece 20’sinde arkeolojik kazısı kısmen yapılmış 289 höyük, 199 yerleşim yeri, en az 100 endemik tür ve soyu tükenme tehlike listesinde bulunan canlıya ev sahipliği yapıyor.

İslam mimarisinin M.S. 12 ila 15’inci yüzyıllara ait bazı baş yapıtlarına sahip olan Hasankeyf, özellikle Artuklu ve Eyyubi dönemleri olmak üzere, Selçuklu şehir kültürünün en iyi korunmuş tanıkları arasında yer alıyor.

Hasankeyf, 1978 yılında Türkiye’nin Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından Birinci Derece Arkeolojik Sit Alanı ilan edildi, 1981 yılından beri ise Kültür Bakanlığı, Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün koruması altındaydı.

Ancak bölgedeki Ilısu Barajı ile bu antik kent sular altında kalıyor.

Hasankeyf ile milyonlarca canlıya ev sahipliği yapan Dicle Vadisi, su tutma işleminin sonunda tamamen baraj suları altında kalacak.