GÜNDEM

Tekin'den Sert Çıktı: Instagram ve Roblox "Dijital Faşizm" Sebebiyle Engellendi

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, son günlerde Türkiye'de tartışmalara neden olan sosyal medya ve oyun platformlarına yönelik sert eleştirilerde bulundu.

Abone Ol

Tekin, popüler sosyal medya platformu Instagram ve çocuklar arasında yaygın olan çevrimiçi oyun platformu Roblox'un "dijital faşizm" olarak nitelendirilebileceğini belirterek, bu platformlara erişim engeli getirilmesinin gerekçelerini savundu.

Tekin'in sosyal medya hesabından yaptığı açıklamalarda, Instagram ve Roblox'un çocukların dijital bağımlılığa yol açabilecek içerikler barındırdığını ve bu nedenle çocukların gelişimini olumsuz etkileyebileceğini vurguladı. Bakan Tekin, dijital medya platformlarının evrensel ve yerel hukuka saygı göstermesi gerektiğini belirterek, "Evlatlarımızı sosyal medya araçlarının dijital faşizminden korumak hepimizin ortak sorumluluğudur. Dijital faşizme hep birlikte dur demeliyiz" ifadelerini kullandı.

Instagram'a Erişim Engeli

31 Temmuz'da, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin ölümüne dair taziye mesajlarının Instagram tarafından engellendiğini belirtmiş ve bu durumu sansür olarak nitelendirmişti. Ardından, 2 Ağustos'ta Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) tarafından Instagram'a erişim engeli getirilmişti. Engelin gerekçesi olarak, platformun Türkiye'nin taleplerine uymadığı ve çifte standart uyguladığı iddiaları öne sürüldü. Bu durum, kamuoyunda geniş bir tepkiyle karşılanırken, hükümet yetkilileri ve Instagram temsilcileri arasında görüşmeler başlamıştı.

Roblox'a Erişim Engeli

Instagram'a getirilen erişim engelinin ardından, şimdi de Roblox'a erişim yasağı getirildi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Roblox'un erişime kapatılması kararı, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan bir soruşturma sonucunda Adana 6. Sulh Ceza Mahkemesi'nin kararıyla uygulanmış. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Roblox'un çocukların istismarına neden olabilecek içerikler barındırdığı gerekçesiyle erişim engeli getirildiğini açıkladı. Tunç, "Toplumsal yapımıza dinamit koymaya yönelik girişimlere, çocukların istismarına, şiddete teşvik edilmesine ve evlatlarımızın gelişimini olumsuz yönde etkileyecek faaliyetlere asla müsaade edilmeyecektir" ifadelerini kullandı.

Roblox Nedir?

Roblox, kullanıcıların kendi oyunlarını yaratmalarına ve diğer kullanıcılar tarafından yaratılan oyunları oynamalarına olanak tanıyan bir çevrimiçi oyun platformudur. 2006 yılında piyasaya sürülen platform, özellikle çocuklar ve gençler arasında popülerdir ve Türkiye'de yaklaşık 10 milyon kullanıcıya sahip olduğu tahmin edilmektedir.