GÜNDEM

Terör propagandası' suçlamasına 'Türk bayrağı paylaşma' cezası: 'Paylaşım 10 yıl önceye ait, siyasi bir karar'

Şeyh Said ve Dava Arkadaşları Derneği’nin Başkanı Mehmet Kasım Fırat, Şeyh Said'in torunu Ruşen Fırat'a "Türk bayrağı paylaşma" cezası hakkında Artı Gerçek'e konuştu. Fırat: Üzerinden 10 yıl geçmiş bir paylaşımı önümüze getiriyorlar, siyasi bir karar bu.

Abone Ol

Erzurum Hınıs'ta Hınıs Sulh Ceza Hakimliği, 'Terör propagandası' yaptığı iddiasıyla gözaltına alınan Şeyh Said'in torunu Ruşen Fırat'a 30 gün boyunca tüm sosyal medya hesaplarından Türk bayrağı paylaşması cezası verdi. Ailenin avukatı Ensar Fırat kararla ilgili suç duyurusu yapacaklarını söyledi. Diyarbakır Barosu da suç duyurusunda bulundu.

'PAYLAŞIM 10 YIL ÖNCEYE AİT'

Artı Gerçek’e konuşan Şeyh Said ve Dava Arkadaşları Derneği’nin Başkanı Mehmet Kasım Fırat, Ruşen Fırat'ın yeğeni olduğunu söyledi. Ruşen Fırat'a ceza vermeye gerekçe yapılan sosyal medya paylaşımının 2014 yılına ait olduğunu belirten Fırat, şöyle konuştu:

“2014 yılında bir kongre haberini paylaşıyor. Zannedersem o paylaşımda Kürdistan bayrağı da vardır. ‘Sen bu bayrağı paylaşmışsın. Bu bayrağı nasıl paylaşmışsan Türk bayrağı paylaştın mı’ diye sormuş. Oda ‘öyle bir paylaşımım yok’ demiş. Bunun üzerine ‘O zaman ceza olarak bir ay boyunca kamuya açık, yoruma açık bir şekilde paylaşacaksın’ şeklinde karar vermiş. O paylaşımın altında bir sürü hakaretler yapılıyor. Kişiliği rencide edecek şekilde yorumlar yapılıyor.”

ŞEYH SAİD TARTIŞMALARI İLE BİR İLGİSİ VAR MI?

Yakın zamanda Diyarbakır’da bir bulvara Şeyh Said’in isminin verilmesi ile ilgili tartışmalar oldu. Bu kararın o tartışmalarla ilgili olup olmadığı sorusuna Fırat, şöyle cevap verdi:

“Bir tarafta caddelere isimler vereceksin. Diğer tarafta böyle bir uygulamayı dayatacaksın. 2014 yılında. O paylaşımın üzerinden 10 sene geçiyor. Şeyh Said’in torununa durup dururken ifadeye götürüyorsun. Böyle bir ceza veriyorsunuz. Birilerini memnun etmek için mi, birilerine mesaj mı var? Bunun altında ne yatıyor? Bu çok tuhafımıza giden bir uygulama. Ben bu kararı hukuka ve insan vicdanına aykırı olduğunu düşünüyorum. Bu sağlıklı bir karar değil. Siyasi bir karar bu.”

'BU HAKSIZLIKLIKTIR'

Hem aile olarak, hem de birey olarak bu kararı doğru bulmadığını belirten Fırat, şunları ekledi:

“Bakın bu paylaşımın üzerinden 10 sene geçiyor. Bu paylaşımı getiriyorlar. Ceza verilmemesi gerekirken 2 buçuk sene ceza veriyorsunuz. Haftada 3 gün imza, birde 30 gün boyunca yoruma açık bir şekilde bayrağı paylaşma gibi bir karar veriyorsunuz. Bir sürü hakaretler duyuyoruz bunun şahsında. Bunlar zulüm, haksızlık, saygısızlık. Bu kararlar bizi rahatsız ediyor. Türkiye’nin, bu coğrafyanın huzura ihtiyacı var. Onurlu bir barışa ihtiyacı var. Böylesi meseleleri getirip önümüze koyuyorlar. Bunu yapmasınlar. Bunun hiç kimseye faydası olmaz. Bunu diyoruz.”