İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, depremde yıkılan binaların yapımında deniz kumu kullanıldığı ve demir donatı alanlarının zayıflıklarıyla ilgili tespitlerinin olduğunu aktardı. Bu binaların tamamının 1999 yılından önce ruhsat almış yapılar olduğunu, belirten Soyer, "Zemin katta kolonu market yapmak için, spor salonu yapmak için kesmişler" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, HaberTürk'te katıldığı canlı yayında, yıkılan bütün binalarla ilgili yaptıkları tespitleri paylaştı. Soyer, tamamı 92 ile 99 yılları arasında ruhsatlandırılmış yapıların ticarethaneye çevrilmiş zemin katlarında kolon kesmek gibi deformasyonların tespit edildiğini söyledi.

Yıkılan binaların 99 yılında çıkarılan yapı ruhsat yönetmeliğinden önce yapıldığını belirten Soyer, “Yapılan ilk gözlemlerde deniz kumunun kullanıldığına dair veriler var elimizde. Demir donatı alanlarının zayıflığıyla ilgili bilgiler var. Hatta yapı deformasyonuyla ilgili zemin katta örneğin kolonu market yapmak için, spor salonu yapmak için kesmiş” diye konuştu.

'YENİ DÜZENLEME ŞART'

“99 yılında yapılmış olan ruhsat almış yapılarla ilgili mutlaka yeni bir düzenlemeye, yasal düzenlemeye ihtiyaç var” diyen Soyer, şu ifadeleri kullandı:

"Biz ihbar gelmeden 99 yılından önce ruhsat almış yapılarla ilgili yapı deformasyonu olup olmadığına dair bir tespit yapma yetkisine sahip değiliz. Böyle bir yetki yok. Halbuki bu mutlaka olmak zorunda.

O nedenle ilk işimiz şu telaş bittikten sonra 99 yılından önce ruhsat almış bütün yapıların zemin katlarıyla ilgili tespit yaptıracağım. Bu tespitler sonucunda yıkılması gereken, oturulamaz durumda olan ve tehdit arz eden binalarla ilgili de yıkım kararı almak için bir yasal düzenleme yapılması için talepte bulunacağız.

Biz bunu yapacağız. Bu tespitleri bütün İzmir’deki binalar için yapacağız. Bu yapı deformasyonlarının birçok binada olduğundan eminim. Yıkılan binalarda da bu maalesef var. O nedenle burada bir tedbir almamız lazım."

'DERS ÇIKARIYORUZ'

“Bir bakış açısıyla ilgili önemi bir ders çıkartıyoruz” diyen Soyer, bunu şöyle açıkladı:

"Bugüne kadar kentsel dönüşüm için ruhsatlı binaların olduğu alanları hiç düşünmedik. Hep ruhsatsız olan binaların bulunduğu alanlarla ilgili kentsel dönüşüm gerektiğini düşündük.

Oysa yaşadığımız depremdeki tahribat ruhsatlı yapıların, imar planlarının olduğu yerlerde. Demek ki ezberimizi bozmamız lazım. Demek ki ruhsatlı alanlarla ilgili de imar planlarında yenileşmeye, yeni bir bakış açısına ihtiyacımız var.

Kısacası biz bir yandan bu kentsel dönüşümle ilgili çalışmaları yeni bir perspektifle yapmaya başlayacağız. İkincisi de derhal 99 yılından önce ruhsat almış ve içinde oturulmakta olan zemin katları ticarethaneye dönmüş bütün yapıları tek tek tarayacağız."

Öğrenciler 'den KYK Burslarına Tepki: "Koşulsuz 9 Bin TL Burs İstiyoruz" Öğrenciler 'den KYK Burslarına Tepki: "Koşulsuz 9 Bin TL Burs İstiyoruz"

'GEREKİRSE MECLİS'E TAŞIYACAĞIM'

“Yapı deformasyonunda bize ihbar gelmediğinde böyle bir denetim yapma yetkimiz yok” diye sürdüren Soyer, “Sadece incelemesini yapabiliyoruz. Yıkım yetkisini almak için gerekiyorsa yasal düzenlemeyi Meclis’e taşıyacağım. Bunu mutlaka yapacağım. Bu endişeyle, bu kaygıyla yaşanmaz. Bu deprem sadece bir uyarı. Daha İzmir faylarıyla ilgili bir kırık söz konusu değil. Denizde bilinmeyen bir fayın kırılması sonucu ortaya çıkan bir felaket” ifadelerini kullandı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, seçildiği ilk ay içinde Toplum Sağlığı Daire Başkanlığı kurduğunu, bundan aylar öncesinde ise Deprem Daire Başkanlığı'nı hayata geçirdiğini hatırlatarak şunları kaydetti:

“Biz zaten bu çalışmayı sürdürüyorduk. Şimdi önümüzdeki hafta bir deprem çalıştayı yapıyoruz. Birincisi İzmir'in depremselliğinin ortaya çıkarılması, ikincisi binaların depreme hazırlığı ilgili yapı stoğunun tespiti üçüncüsü depreme bilincinin oluşturulmasını hedefliyoruz. İnşaat mühendislerinden, mimarlardan, jeologlardan oluşan yeni bir bilim kurulu kuruyoruz. Pandemi döneminde bir kriz üst yönetim kurulu oluşturduk. Şimdi aynı çalışmayı depremle ilgili başlatıyoruz. Biz sadece kendi aklımıza güvenmiyoruz. Bilim insanlarına kulak veriyoruz.”

DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Gösterdikleri olağanüstü dayanışma nedeniyle İzmirlilere şükranlarını sunan Başkan Soyer, “Evlerinden yemeklerini alıp paylaşmak için getiriyorlar. Olağanüstü sahneler var. İzmir halkına minnettarım. İzmir dışından bu acıyla sarsılmış herkese minnettarım. Gelen kurtarma ekiplerine, belediye başkanlarına minnettarım. Güvenlik görevlilerine, basın mensuplarına minnettarım” diye konuştu.

Başkan Soyer, İzmirlilerin pandemi döneminde örnek bir dayanışma göstererek Halkın Bakkalı üzerinden 44 bin gıda paketi satın aldığını ve Büyükşehir Belediyesi'nin bu paketleri sahiplerine ulaştırdığını hatırlatarak, “Şimdi yine bir kampanya başlatıyoruz. İzmir'in yüce gönüllü insanlarının desteğini pandemi döneminde gördük, depremle birlikte yine göreceğimizden eminim. Bizizmir.com sayfasına gelerek güçleri ölçüsünde yardım paketi satın alarak kampanyaya katılabilirler” dedi.

Acil ihtiyaçları açıkladı

Tunç Soyer bugün yaptığı bir diğer açıklamada da depremle ilgili acil ihtiyaçları duyurdu. Soyer şunları söyledi:

"Seyyar tuvalet, duş, çamaşır ve kurutma makinesi, sahra hastanesi yatağı, çadır matı, dış mekan ısıtıcısı, pili aydınlatma, kamp sandalyesi ve masası ihtiyaçları devam ediyor. Şu an itibariyle 2 bin 588 çadır kuruldu, 25 bin 990 battaniye, 369 bin 642 maske dağıtıldı. Dün itibariyle bakanlıkla birlikte psikolog ve sosyolog arkadaşlarımızın hem çocuklara hem yetişkinlere destek çalışmasını başlattık. 4 ayrı paketimiz var. Biri yemek biri gıda biri hijyen biri de uyku tulumu. 5 bin 800 uyku tulumu sağladık. Yıkılan bina 7, hasarlı bina 504, yaralı sayısı 994, tedavisi devam eden yararlı 220, taburcu edilen yaralı sayısı 774, ağır yaralı sayısı 4, boşaltılan bina sayısı 1172, enkazdan kurtarılan kişi sayısı 106, 91 vefatımız var. 4 bin 424 tespit çalışması yapıldı. Bunların 3 bin 903'ünün hasarsız olduğu görüldü. Az hasarlı 397 bina, orta hasarlı 66, ağır hasarlı 42, yıkık 7 bina ve acil yıkılması gereken 7 bina tespit edildi."