Türk-İş üyesi işçiler, kıdem tazminatı hakkının gasbedilmesine karşı yurt genelinde sokağa çıktı. TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen torba yasada yer alan güvencesiz çalışma ve kıdem tazminatının gasbını içeren düzenlemeye tepki gösteren Türk-İş üyeleri mücadele çağrısı yaptı. Türkiye genelinde yapılan eylemlerde ortak metin okundu.

KOCAELİ: RÜZGAR EKEN FIRTINA BİÇECEK
Türk-İş Kocaeli İl Temsilciliği'nin gerçekleştirdiği eyleme konfederasyona bağlı şube başkanları ve temsilciler katıldı. Burada konuşan Türk-İş Kocaeli İl Temsilcisi ve Türk Metal Kocaeli Şube Başkanı Yakup Yıldız, yıllardır karşı durdukları esnekleşme ve güvensizleştirme tartışmalarının tekrar gündeme geldiğini söyledi.

"İstihdam Paketi” adı altında kamuoyuna sunulan düzenlemenin uzun vadede güvensizleştirme ve sendikasızlaştırma paketi olduğunu söyleyen Yıldız, "25 yaş altı ve 50 yaş üstündekilere 'İstihdam kolaylığı sağlayacağı' iddia edilen düzenleme, aslında belirli süreli iş sözleşmelerinin yaygınlaşmasına, kıdem ve ihbar tazminatı gibi işçilerin en temel istihdam güvencelerinin ve de çalışma barışının ortadan kalkmasına, sendikal yaşamın alt-üst olmasına neden olacaktır. Böyle bir düzenlemeye karşı çıkmazsak hem kendimize hem de çocuklarımıza büyük kötülük yapmış oluruz. İşverenlerin isteklerinin bizim aleyhimize olduğunu hepimiz biliyoruz. Bunu yaşayarak öğrendik. Bu gidişe dur dememiz gerekiyor" dedi.

DEM Parti’den hak ihlalleri raporu: Baskılar yüzde 50 arttı CANLI DEM Parti’den hak ihlalleri raporu: Baskılar yüzde 50 arttı CANLI

TBMM'deki söz konusu düzenlemenin "İşçiye ölümü gösterip sıtmaya razı etme" düzenlemesi olduğunu söyleyen Yıldız, "Bugün rüzgâr eken yarın fırtına biçecektir. İşçinin bu düzenlemeye vereceği yanıt çok net olacaktır. Mücadelemizle işçi aleyhine yapılan düzenlemelere asla izin vermeyeceğiz" dedi.

İZMİR: YANITIMIZ NET
İzmir'de Türk-İş Ege Bölge Temsilciliği önünde yapılan basın açıklamasına Türk İş'e bağlı sendikaların şube başkanları ve yöneticileri, Genel Maden-İş Genel Sekreteri Hüseyin Kolçak, Emek Partisi İzmir il yöneticileri de katıldı.

“Maden işçisi yalnız değildir”, “Birleşe birleşe katılacağız”, “İşçiyiz haklıyız kazanacağız”, “Zafer direnen emekçinin olacak” sloganlarının atıldığı açıklamada maden işçilerinin direnişi selamlanırken geçen günlerde vefat eden kargo işçisi de anıldı.

Basın açıklaması öncesi Türk İş Ege Bölge Başkanlığı'na Süleyman Yıldırım'ın yaşamını yitirmesinin ardından yerine Türk Metal İzmir Şube Başkanı Mürsel Öcal'in vekaleten geçtiğini duyuran Teksif İzmir Şube Başkanı Faruk Aksoy ayrıca Torbalı'da Selüloz-İş’te örgütlenen ve Oral ambalaj fabrikasında işten atılan işçilerin direnişi ile dayanışma çağrısı yaptı.

'İŞÇİNİN EMEĞİ SERMAYENİN SÖMÜRÜSÜNE BIRAKILAMAZ'
Aksoy, istihdam paketi adı altında kamuoyuna sunulan düzenlemenin uzun vadede bir güvensizleştirme ve sendikasızlaştırma paketi olduğunu söyleyerek, “İşçinin emeği sermayenin sömürüsüne bırakılmaktadır. Türk-İş yıllardan beri esnekleşme, güvensizleştirme ve kuralsızlaştırmaya karşı verdiği mücadeleyi aynı kararlılık ve azimle sürdürmektedir” dedi.

'İŞÇİNİN DÜZENLEMEYE KARŞI VERECEĞİ YANIT NET'
İşçilerin kayıt dışı çalışma nedeniyle ağır bedeller ödediğini ifade eden Aksoy, “Kayıt dışılığa dayanan emek sömürüsü ortadan kaldırılmalıdır. İstihdamı artıracağız deyip işçiler güvencesizliğe, sendikasızlığa mahkum edilemez” diye konuştu.

TBMM'deki söz konusu düzenlemenin “işçiye ölümü gösterip sıtmaya razı etme” düzenlemesi olduğunu söyleyen Aksoy “İşçinin bu düzenlemeye karşı vereceği yanıt nettir; mücadele, mücadele” ifadelerini kullandı.

ANKARA: KÖLELİK YASASINA HAYIR
Türk Metal Sendikası da Ankara’daki Türk-İş Genel Merkezi önünde açıklama yaparak “Kölelik yasasına hayır” sloganları attı.

Burada konuşan Türk Metal Sendikası Ankara 3 No’lu Şube Başkanı Nihat Zengin, “istihdam paketi” adı altında kamuoyuna sunulan düzenlemeye tepki gösterdi. 25 yaş altı ve 50 yaş üstündekilere istihdam kolaylığı sağlayacağı iddia edilen düzenlemenin aslında belirli süreli iş sözleşmelerinin yaygınlaşmasına, kıdem ve ihbar tazminatı gibi işçilerin en temel istihdam güvencelerinin ve de çalışma barışının ortadan kalkmasına neden olacağını belirten Zengin, “İşverenlerin isteklerinin bizim aleyhimize olduğunu biliyoruz. Bu gidişe dur dememiz gerekiyor” dedi.

ADANA: ÇOCUKLARIMIZA BÜYÜK KÖTÜLÜK YAPMIŞ OLURUZ
Türk-İş 4’üncü Bölge Temsilciliği, TBMM Plan Bütçe Komisyon'unda görüşülmeye devam eden güvencesiz, esnek ve kuralsız çalışmayı ön gören torba kanun taslağına karşı basın açıklaması gerçekleştirdi.

Bayrak Parkı’nda bir araya gelen işçiler hükümeti esnek ve güvencesiz çalışma dayatmasında geri adım atma konusunda uyardı. Türk-İş 4’üncü Bölge Temsilcisi Edip Gülnar, "İstihdam paketi adı altında kamuoyuna sunulan düzenleme uzun vadede bir güvencesizleştirme ve sendikasızlaştırma paketidir” dedi. Salgın koşullarının fırsata dönüştürülmek istendiğini dile getiren Gülnar, “Çalışma hayatını işçiler aleyhine dönüştürmek için çabalayanlara yanıtımız çok açıktır: Yapamayacaksınız yaptırmayacağız!” dedi.

25 yaş altı ve 50 yaş üstüne istiham kolaylığı sağlanacağı iddiası ile aslında belirli süreli iş sözleşmelerinin yaygınlaştırılmaya, kıdem ve ihbar tazminatı gibi işçilerin en temel istihdam güvencelerinin ve de çalışma barışının ortadan kaldırılmaya çalışıldığını ifade eden Gülnar, “Böyle bir düzenlemeye karşı çıkmazsak hem kendimize hem de çocuklarımıza çok büyük kötülük yapmış oluruz. Bu gidişe dur dememiz gerekiyor” dedi.

'ÖLÜMÜ GÖSTERİP SITMAYA RAZI ETMEK'
İşsizlik Sigortası Fonu’nun işvereni teşvik fonuna dönüştüğünü dile getiren Gülnar, “Meclisten geçen sözüm ona istihdam paketi, işverenlere teşvik, muafiyet, af getirmektedir. İşçinin emeği sermayenin sömürüsüne bırakılmaktadır. Türk-İş yıllardan beri, esnekleşme, güvencesizleştirme ve kuralsızlaştırmaya karşı verdiği mücadeleyi aynı kararlılık ve azimle sürdürmektedir” dedi.

Salgın koşullarında işsizlikle mücadelenin bu şekilde olamayacağını ifade eden Gülnar, “İstihdamı artıracağız deyip işçiler güvencesizliğe, sendikasızlığa mahkûm edilemez. İşçiler zorla ücretsiz izne çıkarılarak, günlük 39 TL ile yaşamak zorunda bırakılamaz. İşçiye ölümü gösterip sıtmaya razı olmaları beklenerek işsizlikle mücadele edilmez. TBMM’deki söz konusu düzenleme işçiye ölümü gösterip sıtmaya razı etme düzenlemesidir. Bugün rüzgâr eken yarın fırtına biçecektir. İşçinin bu düzenlemeye vereceği yanıt nettir: Mücadele mücadele mücadele” diye konuştu.

DİYARBAKIR: İSTİHDAM PAKETİ GÜVENSİZLEŞTİRME PAKETİDİR
Türk-İş Diyarbakır Şubesi de torba kanun teklifindeki düzenlemelere ilişkin açıklama yaptı. Şube binası önünde düzenlenen açıklamada, düzenlemenin güvensizleştirme ve sendikasızlaştırma paketi olduğunu söylenerek, işçinin emeğinin sermayenin sömürüsüne bırakıldığı belirtildi. (Kaynak: Evrensel)