- Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, yaz döneminde özellikle meyvede sorun yaşandığını fiyatların çok yüksek seyrettiğini söyledi. Tavşan, tüketicinin alım gücünün yeterli olmamasından dolayı fiyatların da yüksek kaldığını belirterek, “Bir ürünün kilogram fiyatı 15-20 TL ise artık onu ucuz kabul edeceğiz” dedi.

Sözcü’de yer alan haberde yaz aylarında meyve sorunun yaşandığına dikkat çekerek, “Bunun birinci sebebi yeterli ürün olmaması. İkincisi de maliyet artışlarının ciddi şekilde yüksek olması. Meyve daha maliyetli. Yani siz kirazı halde 20-25 TL satarsanız üreticinin eline doğru dürüst hiç para geçmiyor. Artık kabul edeceğiz ki 20 TL ucuz bir fiyat. Para değil. Perakende de markete girdiğinizde bir ürünün kilogram fiyatı 15-20 TL ise artık onu ucuz kabul edeceğiz” ifadelerini kullandı.

RELATED VİDEO
Play Video
‘SERA ÜRÜNLERİ MUHTEMELEN PAHALI OLABİLİR’

Şimşek’in Enflasyon Mesajı: Yıl Sonu Tahminleri İçin Kararlılık Vurgusu Şimşek’in Enflasyon Mesajı: Yıl Sonu Tahminleri İçin Kararlılık Vurgusu

Kış dönemi ürünlerinde arzda bir sıkıntı yaşanmadığını ürünün bol olduğunu kaydeden Tavşan, patates soğanda da ürün yokluğu gibi bir durumun yaşanmadığını dile getirdi. Bu dönem üstünde durulması gereken konulardan birinin de narenciyenin ucuz olması olduğunu kaydeden Tavşan, kış dönenine dair beklentilerini şöyle anlattı:

“Mesela limondaki sıkıntı sosyal medyaya düştü. Ağaçları söktü üretici. Limon ve mandalina ucuz şu anda ama portakalın ne olacağı henüz belli değil. Elma borsası yüksek açıldı. Dalında 12-13 TL'ye elma alındı. Sera ürünleri muhtemelen pahalı olabilir.”


‘1.000 TL'DEN AŞAĞI BİR YEVMİYEYE KİMSE GELMİYOR’

Tüketicinin alım gücünün yeterli olmamasından dolayı fiyatların da yüksek kaldığını kaydeden Tavşan, yaz döneminde özellikle meyvede rekoltelerin de düşük geldiğini dile belirtti. Sektördeki en önemli problemlerden birinin hasatta çalışacak işçi bulamamaları olduğunu kaydeden Yüksel Tavşan, şunları kaydetti:

“1.000 TL'den aşağı bir yevmiyeye kimse gelmiyor. Tespitlerimiz hep bu yönde. Günlük bu. Dolayısıyla yüksek maliyet oluyor. 1.000 TL dediğinizde ürünü 100 kilo toplasanız kilosunda 10 lira toplama maliyeti gelir. Gerçekten dikkat çekmek gerekiyor bu konulara. Planlamada ise yapılıyor ama icrayı sahaya indiremiyorlar.”(Kaynak)