Güler, Türkiye'nin Suriye ile ilişkileri normalleştirme çabaları çerçevesinde, bakanlar düzeyinde toplantıların yapılabileceğini belirtti. Bu toplantıların Moskova'daki önceki görüşmelere benzer bir formatta olabileceğini ve heyetlerin bakanları da içerebileceğini ifade etti.

Güler ayrıca, Türkiye'nin Suriye'den askerlerini çekme konusunun ancak Suriye'de yeni bir anayasa kabul edildikten, seçimler yapıldıktan ve sınırların güvenlik altına alındıktan sonra ele alınabileceğini vurguladı. Bu, Türkiye'nin çekilme sürecini oldukça bağlı ve bu şartların sağlanmasını gerekli gören bir yaklaşım olarak değerlendirilebilir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz ay NATO Zirvesi sonrası yaptığı açıklamada Suriye hükümetiyle yeni bir sürecin başlatılmasına yönelik niyetini ortaya koymuştu. Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a doğrudan ya da üçüncü bir ülkede görüşme teklifinde bulunmuş ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ı bu süreçte görevlendirmişti.

Esad'ın Erdoğan'ın çağrısına verdiği yanıtta, ilişkiyi geliştirme yönündeki girişimlere olumlu bakacaklarını ve Türk askerlerinin Suriye topraklarından çekilmesi durumunda görüşme yapabileceklerini ifade etmesi, sürecin nasıl ilerleyeceğine dair bir belirsizlik olduğunu ancak diyalog kapısının açık olduğunu gösteriyor.

Ağbaba: 'Hükümet Emeklileri Şezlong ve Şemsiye ile Aldatıyor, Gerçek Sorunları Göz Ardı Ediliyor' Ağbaba: 'Hükümet Emeklileri Şezlong ve Şemsiye ile Aldatıyor, Gerçek Sorunları Göz Ardı Ediliyor'

Bu açıklamalar, iki ülke arasındaki normalleşme sürecinin, belirli şartların yerine getirilmesi ve karşılıklı müzakerelerle ilerleyebileceğini gösteriyor.

Kaynak: Birgün