Ticaret Bakanlığı, İsrail'e ihracata, inşaat demirinden yassı çeliğe, mermerden seramiğe kadar 54 ürün grubunda kısıtlama getirildiğini açıkladı. Kısıtlama kararının, İsrail Gazze'de ateşkes ilan edene kadar yürürlükte kalacağı belirtildi.

 Söz konusu karar, dünya basınında da yer aldı. İngiltere merkezli Reuters ajansı, “Türkiye, Gazze ateşkesi sağlanana kadar İsrail'e ihracat kısıtlamaları getiriyor” başlığı ile haberi okuyucularına duyurdu.

“Bu, Ankara'nın altı ay süren savaşın ardından İsrail'e karşı aldığı ilk önemli tedbir niteliğinde” ifadelerinin yer aldığı haberde, şöyle devam edildi:

“Türkiye, Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısının ardından Gazze'ye yönelik başlattığı saldırı nedeniyle İsrail'i kınadı. Ankara acil ateşkes çağrısında bulundu, İsrail'in soykırımla suçlanması yönündeki adımları destekledi ve Gazzelilere binlerce ton yardım gönderdi.

Ancak Ankara’nın söylemlerine rağmen İsrail'le ticari bağlarını da sürdürmesi ülke içinde tepkiye yol açtı. Salı günü yürürlüğe giren ticaret kısıtlamaları, İsrail'in Türkiye'nin Gazze'ye havadan yardım operasyonuna katılma talebini reddetmesinin ardından geldi.”

Assosciated Press ise, Türkiye-İsrail arasındaki ticari ilişkilerin ‘kısasa-kısas’a evrildiği belirtildi. “İsrail'in Gazze'deki askeri eylemlerini sert bir şekilde eleştiren Türkiye, İsrail'e 54 çeşit ürünün ihracatını derhal geçerli olmak üzere kısıtladığını duyurdu” ifadelerinin yer aldığı haberde, şöyle devam edildi:

“Geçtiğimiz ay düzenlenen yerel seçimlerde büyük yenilgi yaşayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hükümeti, İsrail'le ticareti durdurması yönünde ülke içinde yoğun bir baskıyla karşı karşıya. Eleştirmenler, hükümeti, kazançlı ticari ilişkileri sürdürürken İsrail'e karşı sert suçlamalarda bulunarak çifte standart uygulamakla suçluyor.”

Ticaret Bakanlığı’nın duyurusunun ardından İsrail’den gelen tepkiye de yer verildi. İsrail Dışişleri Bakanı Katz, sosyal medya paylaşımında şöyle demişti:

“İsrail'in Türkiye'nin ihracatını engelleyeceği ürünler için bir liste daha hazırlanmasını ve ayrıca ABD'deki kuruluşlarla temasa geçilmesini, Türkiye'deki yatırımların durdurulmasını ve Türkiye'den ürün ithalatının engellenmesini Amerika'daki dostlarımızdan isteyeceğiz. Kongre boykot yasalarının ihlalini inceleyecek ve buna göre Türkiye'ye yaptırım uygulayacak.”

Times of Israel ise, Ankara’nın kararını ve Tel Aviv’ten gelen açıklamayı ‘ticaret savaşları’ olarak niteledi. “İsrail, ithalatı yasaklanacak Türk mallarının ‘kapsamlı’ bir listesini oluşturacağını ve Türkiye’ye yaptırım uygulanması için Washington ve dünya çapında lobi faaliyeti yapacağını söyleyerek yanıt verdi” ifadelerinin yer aldığı haberde, bakanlığın söz konusu kararının Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın açıklamasının ardından geldiği hatırlatıldı.

Fidan, İsrail'in Türkiye'nin Gazze'ye havadan yardım ulaştırma talebini reddettiğini söylemişti. Fidan, “Bu durum karşısında İsrail’e yönelik bir dizi yeni tedbir almayı kararlaştırdık. Gecikmeksizin adım adım hayata geçirilecek. İsrail ateşkes ilan edene kadar bu tedbirlerimiz devam edecektir" mesajını vermişti.

Kahire'deki ateşkes müzakereleri tamamlandı: 'Refah'a Yönelik Saldırılar Devam Edecek' Kahire'deki ateşkes müzakereleri tamamlandı: 'Refah'a Yönelik Saldırılar Devam Edecek'

Bloomberg ise, "Türkiye, Gazze'ye hava indirme yasağı nedeniyle İsrail'e ihracatı kısıtlıyor" başlığını kullandı. Haberde, “İsrail Dışişleri Bakanı, bu açıklamaya Türkiye menşeli ürünlerinin ithalatını engelleme tehdidiyle karşılık verdi” denildi. DUVAR