Rusya'nın Karadeniz'de Ukrayna limanlarını abluka altında tutarak buğday ihracatını engellemesiyle yaşanan krizin çözümü için taraflar bugün İstanbul'da bir araya geldi. Görüşmelere Türkiye, Ukrayna ve Rusya'dan askeri delegasyonla Birleşmiş Milletler'den diplomatik heyetler katıldı. Saat 14.00'te başlayan zirve yaklaşık saat 17.30'de sona erdi.

Milli Savunma Bakanlığı sosyal medya üzerinden zirvenin sona erdiğini duyurdu.

Zirve sonunda henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, TÜRK-İŞ’i Ziyaret Etti DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, TÜRK-İŞ’i Ziyaret Etti

RUSYA: TEKLİF PAKETİ SUNDUK

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, görüşmelerde Rusya delegasyonu tarafından hazırlanan bir teklif paketinin değerlendirmeye sunulduğunu açıkladı. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü, teklif paketinin içeriğine ilişkinse bir açıklama yapmadı.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba görüşmeler öncesi Associated Press'e (AP) yaptığı açıklamada, "Türkiye'deki tahıl müzakereleri gemi sahipleri ve ülkelerin güvenlik garantilerini sağlamalı" dedi.

Türkiye Savunma Bakanı Hulusi Akar da dün yaptığı açıklamada, “Ukrayna limanlarında bekleyen tahılın uluslararası pazarlara güvenli sevkiyatına odaklanılacağını" belirtmişti

Tahıl koridoru için görüşmeler yarın İstanbul'da yapılacak

MASADA NELER VAR?


Reuters'a konuşan diplomatlar müzakere edilen planın detaylarını paylaştı. Buna göre Ukrayna'ya ait araçların, mayınlı sularda tahıl taşıyan gemilere rehberlik etmesi gündemde. Tahıl taşıyan gemilerin giriş çıkışı sırasında Rusya'nın ateşkes sağlması da masadaki konular arasında. Rusya, tahıl taşıyan gemilerin silah taşımasından endişe ediyor. Bu konuda Birleşmiş Milletler'in de desteği ile Türkiye'nin denetim yapması da plan çerçevesinde müzakere başlıklarından biri.

KRİZ TÜM DÜNYADA TAHIL FİYATLARINI ARTTIRDI

Ukrayna ve Rusya dünyanın en büyük tahıl ihracatçıları arasında yer alıyor. Rusya'nın Ukrayna'yı işgali tahıl, yemeklik yağ, benzin ve gübre fiyatlarında dünya genelinde artışa neden oldu

20 milyon ton tahılın Ukrayna'nın önemli limanlarından Odessa'dan çıkarılamadığı tahmin ediliyor. İhracatın kesintiye uğraması yüzünden dolan depolar, Ukrayna'daki yapılacak hasatların da saklanması konusunda endişe yaratıyor. Birleşmiş Milletler, mayın döşenmemiş bölgelerden gemilerin geçmesini sağlayabilecek bir koridor oluşturulmasını öngörüyordu. Uzmanlara, Karadeniz'in mayınlardan arındırılması aylar sürebilir. BM, Ukrayna tahılının dünyaya ulaştırılmasının yanı sıra Rusya'dan da tahıl ve gübre ihracatının da devam etmesi konusunda çabalıyor.