Dünya genelinde birçok ülkede artan koronavirüs (Covid-19) vakaları, Türkiye’de de alarm verici seviyelere ulaştı. Sağlık Bakanlığı’nın önceki gün paylaştığı resmi Covid-19 verilerine göre, önceki hafta 26 bin 635 olan koronavirüs vaka sayısı son 1 haftada 57 bin 113’e çıktı. Vefat sayısı ise 17’den 25’e yükseldi. Türkiye’de bugüne kadar toplam 15 milyon 180 bin 444 vaka saptandı. Resmi rakamlara göre toplam 99 bin 57 kişi de salgında hayatını kaybetti.
Uzmanlar, vaka sayısının tespit edilenin çok üzerinde olduğunu ve salgında 6’ncı dalganın kapıda olduğunu söyledi. Uzmanlar toplu taşıma ve kapalı alanlarda maske takılmamasının bu artışı tetiklediğinin altını çizerken, 4. hatta 5. doz aşı sırası randevularının açılmış olmasına karşın, 3. doz aşı olanların sayısının aylardır 27 milyonun üzerine çıkamadığına da dikkat çekti.
‘SADECE ÇAPA’DA HER GÜN 100 KİŞİYE COVİD TANISI KONULUYOR’
Milliyet’e konuşan İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek “Ne yazık ki yeni bir Covid-19 dalgasıyla karşı karşıyayız. Sadece Çapa’da her gün 100 kişiye Covid-19 tanısı konuluyor. Bizim tahminimiz ülke genelindeki günlük vaka sayısının 10 binin üzerine çıktığı yönünde. Yatan hasta sayımızda bir miktar artış söz konusu. Kronik hastalar enfekte olunca mecbur yatarak tedaviye alınıyor. Korunmamız gerekiyor” dedi.
‘VATANDAŞ HASTANEYE BİLE MASKE TAKMADAN GELİYOR, MASKESİZ OLMAZ’
“Maskeyi zorunluluktan değil, gerekli olduğundan takıyoruz” diyen Tükek, şu bilgileri verdi:
“Birçok vatandaşımız hastaneye bile maske takmadan geliyor. Artış eğrisi hepimizi endişelendiriyor. Yatan hasta sayısında bir ay içinde ciddi artışlar görebiliriz. Çapa’da test pozitiflik oranımız yüzde 25’e ulaştı. Covid-19’e karşı kapalı alanda maske olmazsa olmaz” dedi.
‘YENİ DALGAYA SAĞLIK OTORİTESİNİN VERDİĞİ MESAJLARIN HALKTA OLUŞTURDUĞU YANLIŞ ALGI NEDEN OLDU’
Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul da yeni bir vaka patlamasıyla karşı karşıya olduklarını belirtirken, bunun başlıca nedenlerinden birinin sağlık yönetiminin halkta oluşturduğu yanlış algıdan kaynaklandığını söyledi. Ertuğrul, şunları söyledi: “Vatandaşlar, pandemi koşullarını tamamıyla bırakmış durumda. Ciddi olarak tedbir almalıyız. Altıncı dalganın başlıca nedenlerinden biri de sağlık otoritesinin verdiği mesajlar. Halkta yanlış bir algı oluşturuldu. Bizler haftalar öncesinden uyarılarımızı yapmıştık. Kapalı alanlarda maskesiz dolaşılmaması gerektiğini dile getirmiştik. Meslektaşlarımızla konuştuğumuzda test pozitiflik oranının yüzde 30’lara dayandığı belirtiliyor. Covid-19 toplu taşıma kullanan, kalabalık fabrikalarda çalışan düşük gelirli insanları daha çok etkiliyor.”
‘SAĞLIK BAKANLIĞI YENİ TEDBİRLER ALMALI’
“Maske kullanımının önemli olduğu unutulmamalı. Kronik hastalar başta olmak üzere eksik dozların mutlaka yaptırılması gerekiyor. Kurban bayramından sonra vaka sayıları ve hastaneye yatışlarda ciddi artış olacaktır. Sağlık çalışanlarına da virüs bulaşıyor. Sağlık Bakanlığı’nın yeni tedbirleri hayata geçirmesi gerekiyor.”
‘SON 3 GÜNDÜR COVİD HASTASI BAKMAKTAN BAŞIMIZI KALDIRAMIYORUZ’
Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. İftihar Köksal da “6’ncı dalga kötü geldi beklentilerimizin çok daha üzerinde bir vaka artışı var” ifadelerini kullanarak şunları dile getirdi: “Son 3 gündür, Covid-19 hastası bakmaktan başımızı kaldıramaz durumdayız. Hastalık hafif seyretse de artış eğrisinin yeni ve ağır klinik seyirli varyanta yol açmasından endişeliyiz. Hastaların neredeyse büyük kısmı sırt ve bel ağrısı ile başvurup, klima çarptığını söylese de test sonucunda pozitif oldukları ortaya çıkıyor. Yeni dalganın tek nedeni tamamen maske takmama ve aşı ihmalinden kaynaklanıyor. Bu tedbirsizlik devam ederse yaz sonu bitmeden ciddi sıkıntı yaşayacağız. Bayram öncesi kapalı ortamlarda maske tedbirinin alınması kaçınılmaz olmuştur. Açık hava tamam ama kapalı ortamda maske takmayan kişilerin Covid-19 olmaması mümkün görünmüyor.”
‘AŞISIZLAR RİSKLİ DURUMDA’
Sosyal medya hesabından önemli uyarılarda bulunan KLİMİK Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz da “Marmaray da maskeli oranı yüzde 30 civarı ve havalandırma ve soğutma çalışmıyor. Tam aşılılar (4 aşı) veya hastalığı geçirip üstüne bir, iki aşı olmuş olanlar veya aşılandıktan sonra hastalananlar BA/4-5 enfeksiyonunu nezle, ateş, bazen öksürükle, ağırlaşmadan geçiriyor. Ağır hastalık riski aşısızlar, eksik aşılılar ve bağışıklığı baskılanmışlar için var” dedi.