Hakkari Türkiye’de iki ülkeye sınırı olan 3 sınır kapısı bulunan tek il olma özelliğini taşıyor. Uzun süredir modernizasyonu gündemde olan Çukurca ilçesindeki Üzümlü Gümrük Kapısı günde 8-9 saat hizmet veriliyor.

Her ne kadar bazı günler 2 saatlik ek mesai ile sınır kapısında hizmet verilse de kapıda dikkat çeken en önemli sorun ise sağlıklı hizmet verebilecek bir gümrük binası bulunmaması. Elektrik ve internet altyapısının yetersizliği nedeniyle işlemler gecikiyor. Bu durumda gümrük kapısında işlem yapmak isteyen vatandaşları canından bezdiriyor.

Bütün bu yaşanan bölgeye gelmek isteyenler için caydırıcı etki yapıyor. Bölge insanının en önemli önceliği Üzümlü Sınır Kapısı’nın 24 saat esasına göre çalışması.

Bu kapsamda İlçe Kaymakamı Mert Kumcu ile Görüşen Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası heyeti Gümrük Müdürlüğü yetkililerini de ziyaret ederek kapıdaki mevcut sorunlar hakkında bilgi aldı.

Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası (HATSO) Başkan Yardımcısı Fazıl Özkan, Çukurca Kaymakamı Mert Kumcu ve Belediye Başkanı Ensar Dündar ile görüştüklerini akabinde de Üzümlü Sınır Kapısına geçtiklerini söyledi.

Özkan, Üzümlü Sınır Kapısındaki sorunları yerinde tespit etmek ve çözüm yolları ile ilgili istişarelerde bulunmak için Gümrük Müdürü ile de görüştüklerini belirtti ve ekledi: “Özelikle talebimiz gümrük kapısının 24 saat esasına göre çalışmasını sağlamaktır. Üzümlü Sınır Kapısı'nın daha modern hale getirilmesi için elimizden gelen çabayı göstereceğiz" diye konuştu.

Çukurcalı İş İnsanı Abdülaziz Alkan ise Çukurca halkının en önemli talebinin Üzümlü Sınır Kapısının acilen 24 saat esasına göre çalışması olduğunu bildirdi.

Hakkari Üniversitesi'nden Kültürel Mirası Yaşatma Çalıştayı Hakkari Üniversitesi'nden Kültürel Mirası Yaşatma Çalıştayı

Üzümlü Sınır Kapısı’nda yoğun bir geliş gidiş olduğuna dikkat çeken Alkan, “Sınır kapımızda tam teşekküllü bir altyapı olmadığı için burayı kullanan vatandaşlar mağdur oluyor. Sınırı geçmek isteyen bir çok kişi geri dönmek zorunda kalıyor. Çünkü insanların kalacakları bir yerleri yok. Onun için sınır kapımız 24 saat açık olursa gelen vatandaş işlemini yapar ve hangi istikamette gidecek ise yoluna devam eder. Bu durum hem vatandaş için iyidir hem de burası için bir gelirdir. Bu çok önemli sorundur acilen bu sorun çözülmelidir” şeklinde konuştu.