Hakkari’de Tarihi Eser Kaçakçılığına Operasyon: 1 Şüpheli Gözaltına Alındı Hakkari’de Tarihi Eser Kaçakçılığına Operasyon: 1 Şüpheli Gözaltına Alındı


Vali İdris Akbıyık, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ahmet Kavukçu ve İl Emniyet Müdürü Atanur Aydın ile birlikte projelerin yürütüldüğü İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) binasındaki atölyeleri ziyaret ederek incelemelerde bulundu.

Atölyelerde üretilen ürünleri ve yöreye ait el dokuması kilimleri yakından inceleyen Vali Akbıyık, yapılan çalışmalar hakkında Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Murat Koca ve ilgililerden bilgi aldı.

İncelemelerinin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Vali İdris Akbıyık, "Hakkâri İlimizin en büyük problemi olan işsizliğe, istihdama bir çözüm bulmak amacıyla Hakkâri Valiliği olarak her alanda olduğu gibi bu alanda da ciddi bir gayret seferberlik içerisindeyiz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) ve İl Özel İdaremizin destekleriyle birçok proje hazırladık. İşte bunlardan da iki tanesini biraz önce yerinde gezdik, gördük. Birisi engellilerimize dönük "Engelleri Üreterek Aşıyoruz" projesi. Hakkâri İlimizde birçok engelli var. Bunları biz hayatın içine, istihdama katmamız gerekiyor. Hem onlara bir iş bulmuş oluyoruz hem bir meslek edindirmiş oluyoruz hem de ürettikleri ürünleri pazara sunacaklar. Engellilerimiz üretecekleri ürünlerle Hakkâri’nin kültürünün, turizminin, doğasının, tarihinin tanıtımına büyük katkı yapacaklar. Bu proje Hakkâri İl Merkezi ve Yüksekova İlçemizde devam edecek. Burada gördüğümüz gibi aynı şekilde gerekli araç gereçleri, sistemi, eğitimcilerini, öğrencilerini Yüksekova’da da hazırladık. Burada yaklaşık 100 engelli vatandaşımız meslek edinecek, istihdama dönük iş bulacak. Burada yöresel ürünler üretecek. Ahşabından, seramiğine kadar Hakkâri’nin kayak, merkezini, Meydan Medresesini, Mir Kalesini, tarihini, kilimini tanıtacak yöresel ürünler üretecekler. "

Diğer projenin ise Hakkâri kilimin yaşatılmasına dönük bir proje olduğunu ifade ede Valimiz Sayın Akbıyık, konuşmasını şöyle sürdürdü.

"Bu projemiz de Hakkâri’de Geleneksel El Sanatlarının Modernizasyonu ve Ekonomik Yaşama Entegrasyonu projesidir. Bu projeyi de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Hakkâri Valiliği, DAKA ve İl Özel İdaresi destekleriyle yürütüyoruz. Tabi her iki projede de Üniversitemiz, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğümüz, İş Kur Müdürlüğü, KOSGEP, Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz başta olmak üzere tüm kurumlarımızda destek veriyorlar. Onların katkılarıyla hem Hakkâri’nin kilimini yaşatacağız, hem de engellilerimize, kadınlarımıza istihdam imkânı sağlayacağız. Özellikle Hakkâri kilimi dünyaca ünlü bir kilim. Maalesef Pazar sorunu ve diğer sorunlardan dolayı hem üretimi azaldı hem de özellikle kök boya artık yavaş yavaş unutuluyor. Biz inşallah Hakkâri kilimini eski değerine, önemine kavuşturacağız. Vatandaşlarımızın doğadan topladığı bitkilerle kök boya hazırlayacağız, oluşturacağız, üreteceğiz. Burada da yine engelli ve kadınlarımıza dönük istihdam yaratacağız. Bu proje 3 ilçemizde devam edecek. Burada da 150 kadınımıza ve engellimize iş istihdam imkânı yaratacağız. Tabi her ikisi de aynı zamanda bir eğitim projesidir. Hem engellilere hem de kadınlarımıza dönük projeler. Hem öğreneceğiz, hem üreteceğiz. Kısacası engelleri hep birlikte aşacağız. "

Bu projelerin haricinde de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve DAKA’nın desteklediği projelerinde olduğunu dile getiren Valimiz Sayın Akbıyık, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Geçtiğimiz yıllarda Meydan Medresesi DAKA’nın desteğiyle yapıldı. Yine kayak merkezimizde yapmış olduğumuz otelde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın ciddi desteği var. Ayrıca pistlerin, telesiyejin, teleferiğin yapılmasında büyük katkıları var. Kayak merkezimizin pist uzunluğunu 3.500 metreye çıkardık. Orada inşallah otelle özellikle doğa turizmi, kış turizmi anlamında Hakkâri’ye büyük katkı yapacak birçok uluslararası dâhil etkinliği yapacak düzeye geleceğiz. Bunu haricinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız ile DAKA’nın desteğiyle Hakkâri’de bir tekstil kent oluşturma projemiz var. Proje çıktı, yaklaşık 4 milyonun üzerinde proje bedeli var. Tekstil ile ilgili iki tane fabrika kuracağız inşallah. Bunun da çalışmalarına başladık. Ayrıca Yüksekova İlçemiz için de aynı projeyi hazırlıyoruz. Yine Yüksekova’da DAKA’nın desteklediği istihdama dönük bir eğitim projemiz var. DAKA ve İl Özel İdaresi olarak Derecik İlçemizde seracılığı destekliyoruz. 30 civarında seramız yapılıyor. Kısacası Hakkâri’de sadece altyapıda, üst yapıda değil işsizliğin önlenmesinde, eğitimde, turizmde, kültürde her alanda daha gelişmiş, daha mutlu, daha müreffeh bir Hakkâri için çabalıyoruz. "