Öğrenciler, dolmuşların kapasitesinin üzerinde yolcu aldığını ve bu durumun hem yolculuk konforunu azalttığını hem de güvenliği tehlikeye attığını ifade ettiler. Özellikle günün belirli saatlerinde duraklarda uzun kuyruklar oluştuğunu belirten öğrenciler, yollardan dolmuşlara binenler için neredeyse hiç boş yer kalmadığını söyledi.

Yeni Araçlar Çözüm Olmadı

Ulaşım sorununu çözmek amacıyla geçtiğimiz yıllarda belediye tarafından yeni araçlar faaliyete sokulsa da bu adım yeterli olmamış gibi görünüyor. Öğrenciler, dolmuşların sadece tamamen dolduktan sonra hareket etmesinin sıkıntılarını artırdığını dile getirdi. Bu durum, seferlerin gecikmesine ve yolcuların uzun süre beklemesine neden oluyor.

Evleri Yangında Kül Oldu, Lösemi Hastası Almina’nın Ailesi Yardım Bekliyor Evleri Yangında Kül Oldu, Lösemi Hastası Almina’nın Ailesi Yardım Bekliyor

Taciz olayları yaşanıyor

Konuyla ilgili görüşlerini paylaşan YYÜ öğrencilerden Sozdar Ter, "Her sabah okula gitmek için neredeyse bir yarışa giriyoruz. Dolmuşlar o kadar dolu ki ayakta bile zor duruyoruz" dedi.

Şehir merkezindeki durakta uzun kuyruklar oluştuğunu belirten Ter, “Okula yetişmek için dolmuşların kalktığı duraklarda uzun süre beklemek zorunda kalıyoruz. Özellikle sınav dönemlerinde bundan dolayı zor duruma düşebiliyoruz. Dolmuşlar tamamen dolmadan hareket etmiyor, bu da bizim geç kalmamıza sebep oluyor" şeklinde konuştu.

Dolmuşlardaki kalabalığın, taciz olaylarının yaşanmasına da zemin sunduğunu anlatan Ter, “bazı kişiler, araçlardaki kalabalığı kullanarak kadınlara yönelik taciz eylemlerinde bulunabiliyor. Kişisel alan ihlali yapabiliyorlar. Dolmuşlardaki aşırı doluluk, tacizciler için zemin yaratıyor” ifadelerini kullandı.

Denetimler Yetersiz

Öğrencilerden Bahar Yılmaz da uzun dolmuş kuyruklarından şikayetçi. Merkezde olduğu gibi Kampüs yerleşkesi içerisinde bulunan duraklarda da benzer sorunların yaşandığını dile getiren Yılmaz, denetimlerin yetersiz olduğunu belirtti.

Yılmaz, sözlerine şu şekilde devam etti: “Öğrencilere dolmuşlarda insanlık dışı bir muamele yapılıyor. Tıka basa dolu araca yolcu almaya çalışan şoförlere tepki gösterince dahi saldırgan bir tutumla karşılaşabiliyoruz. Diğer yandan bu kadar insanın dolmuşa sıkışması tehlikeli de bir durum. Yolcuların yaşamları tehlikeye atılıyor.”

Konu hakkında detaylı açıklama yapmayı reddeden dolmuş şoförleri, yaşam pahalılığı ve ekonomik krizden dolayı araçlara daha fazla yolcu almak zorunda kaldıklarını belirttiler.

ÖZEL HABER- FURKAN TUNÇ DEMİR