Van’da kadınlar, 8 yıldır kayyımlar tarafından yönetilen belediyelerin yarattığı sorunlara dikkat çekerek, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Parti (DEM Parti) belediyelerinden çeşitli taleplerini sıraladı. Kadınlar, kayyımların oluşturduğu tahribatların kenti yaşanmaz hale getirdiğini belirterek, DEM Partili belediyelerden çözüm odaklı adımlar atılmasını bekliyor.

Van’ın çeşitli mahallelerinde su, alt ve üst yapı sorunları başta olmak üzere birçok temel hizmette aksama yaşanırken, kadınlar bu sorunların çözümü için belediyelerin üzerine düşeni yapmasını istiyor. Özellikle kadınlar ve çocuklar için sosyal alanların artırılmasını, kurslar ve oyun alanlarının yapılmasını talep ediyorlar.

Kürtçe Kurs ve Kreş Talepleri

Tuşba ilçesine bağlı Beyüzümü Mahallesi’nde yaşayan Nurtaç Akçakaya, mahallede yaşadıkları sorunları şöyle ifade etti: “Mahallemizde ulaşım ve altyapı problemleri büyük bir sorun haline gelmiş durumda. Çocukların oynayabileceği bir park bile yok. Acilen park ve sosyal alanlar yapılmasını istiyoruz. Ayrıca, halk ekmek büfelerinin kurulması ve ulaşımın iyileştirilmesi gerekiyor. Bir yere gitmek için saatlerce araç beklemek zorunda kalıyoruz. Kadınlar için Kürtçe başta olmak üzere çeşitli kurslar açılsa, hepimiz katılırız. Çocuklarımız için de Kürtçe kreşlerin yapılması büyük bir ihtiyaç. Şu an kadın belediye eşbaşkanımız var ve derdimizi rahatça dile getirebiliyoruz. Kadın eşbaşkanlar bizim için çok önemli; bu yüzden kendi seçtiğimiz insanlarla yönetilmeye devam edilmesini istiyoruz.”

Mahallelerinde kadınlar için acilen kursların açılması gerektiğini belirten Nazan Akçakaya ise, “Evde geçirdiğimiz zamanı verimli hale getirebilmek için dikiş-nakış gibi kurslar açılsa katılırız. Yürüyeceğimiz bir yol, kadınlarla sohbet edebileceğimiz bir mekan ve çocuklarımız için oyun parkları istiyoruz” şeklinde konuştu.

Altyapı ve Sosyal Alan İhtiyacı

Tuşba ilçesine bağlı Altıntepe Mahallesi’nde yaşayan Besna Apak, yıllardır süregelen sorunlara belediyelerin çözüm bulmasını istedi. Apak, “30 yıldır bu mahallede yaşıyoruz ama sorunlar bir türlü bitmiyor. Mahalleye ulaşım imkânı yok. Çocuklarımız uzun mesafeleri yürümek zorunda kalıyorlar. Boş arsaların bizim için değerlendirilmesini, özellikle öğrencilere yönelik bir etüt merkezinin yapılmasını talep ediyoruz” dedi.

Kayyım yönetiminin mahallelerinde herhangi bir çalışma yapmadığını belirten Elmas Abakay ise, belediyeden şu taleplerde bulundu: “Bu güzergâhta ulaşım imkânı istiyoruz. Marketler çok uzak ve ihtiyaçlarımızı almak için saatler geçiyor. Kadınlar olarak dikiş-nakış kurslarının açılmasını, mahalledeki yolların bir an önce yapılmasını istiyoruz.”

Sınavlara hazırlanan bir öğrenci olan Berfin Akbaş ise, “Etüt merkezleri çok uzak olduğu için kışın büyük zorluk yaşıyoruz. Mahallede yakınlarda bir etüt merkezi olmasını istiyorum. Sınava hazırlanan birçok kişi var fakat etüt merkezi bulunmuyor” şeklinde görüş belirtti.

25 Yıl Hapis Cezası Bulunan Şahıs Kıskıvrak Yakalandı 25 Yıl Hapis Cezası Bulunan Şahıs Kıskıvrak Yakalandı

Van’daki kadınlar, yaşadıkları zorlukları ve taleplerini, DEM Partili belediyeler aracılığıyla çözülmesini umarak dile getirirken, kentteki sorunların çözümüne yönelik bu taleplerin göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguluyor.

Kaynak: MA