Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) öncülüğünde gerçekleştirilen etkinlikte, kadınlar Kızıltepe kavşağında bir araya gelerek "Kadın cinayetleri politiktir! Rojin'e ne oldu?" yazılı pankartla yürüyüşe geçti.

Yürüyüşe katılan kadınlar, Kabaiş’in fotoğraflarını taşıyarak "Jin, jiyan, azadî", "Kuştina jinan polîtîk e" ve "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" sloganları attı. Etkinliğe Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekilleri Saliha Aydeniz ve Beritan Güneş Altın da destek verdi.

Karayolları Parkı'nda sona eren yürüyüşün ardından TJA Mardin Sözcüsü Hatice Öncü, kadınların güvencesiz bir yaşam sürmek zorunda kaldığını belirterek, Türkiye'nin kadın ve çocuk mezarlığı olarak anıldığını vurguladı. Öncü, "Kadına yönelik şiddet münferit olaylar değil, sistematik ve politik bir sorundur" diyerek, bu düzenin kadınları korumamakta ısrarcı olduğunu ifade etti.

Kadın cinayetlerinin nedeninin cezasızlık politikaları olduğunu dile getiren Öncü, faillerin mahkemelerde iyi hâl indirimleriyle ödüllendirildiğini ve İstanbul Sözleşmesi gibi uluslararası anlaşmaların yok sayıldığını belirtti. "Kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet, bu coğrafyanın kaderi olamaz ve olmayacaktır" diyen Öncü, mücadelelerine devam edeceklerini vurguladı.

Mardin Milletvekili Beritan Güneş Altın da konuşmasında, cezasızlık politikaları nedeniyle her gün kadınların, çocukların ve gençlerin yaşamlarını yitirdiğini belirtti. Kadınların "Jin, jiyan, azadî" sloganıyla karanlığı aydınlattığını ifade eden Altın, bu mücadelede kimsenin ışığı söndüremeyeceğini söyledi.

Kabaiş gözyaşları arasında defnedildi Kabaiş gözyaşları arasında defnedildi

Etkinlik, sloganlar eşliğinde sona erdi.

Kaynak: MA