Amed'in Çinar (Xana Axpar) ve Mêrdîn'in Şemrex (Mazıdağ) ilçeleri arasında yangının çıkışına tanıklık eden 55 yaşındaki Hasan Abi, yangının elektrik tellerindeki kıvılcımlardan çıktığını söyledi. Şemrex'in Şevaşî köyünden olan Abi, gittiği Herberî köyünden dönerken Tobînî köyü yakınlarında elektrik tellerinde meydana gelen kıvılcımların saçılmasıyla yangının başladığını aktardı. 

'ERKEN MÜDAHALE OLSAYDI BU KADAR İNSAN ÖLMEZDİ'

Yangının başlamasıyla köylülerin yangın yerine gelerek kendi imkanlarıyla müdahale etmeye çalıştığını belirten Abi, "Dün akşam hasta ziyareti için Herberî köyüne geldik. Akşam 9 buçuk  (21.30) gibi Tobînî köyüne ulaştık. Köye geldiğimiz zaman köyün girişinde elektrik telleri birbirine çarptığını gördük. Dün büyük bir fırtına çıktı. Bir anda yangın çıktı. Halk toplandı, fakat söndürmeye gücümüz yetmedi. Yangına müdahale edecek imkanlarımız yoktu. Yangın çıktığı zaman ne devlet müdahale edebiliyordu ne de bizim müdahale edecek imkanlarımız vardı.  Dün eğer bu yangına müdahale edilseydi, bu kadar insan hayatını kaybetmezdi" dedi.

'DEVLET YANGIN SÖNDÜRÜLDÜKTEN SONRA GELDİ'

Köylülerin kendi imkanlarıyla yangını söndürmeye çalıştıktan sonra yetkililerin olay yerine geldiğini aktaran Abi, "Köylüler kendi imkanlarıyla yangını söndürdükten sonra geldiler. Yangın belediyenin itfaiyeleri ve halkın imkanlarıyla söndürüldü. Dün gece saat 21.00’a kadar köylerimizde elektrik yoktu. Sabah 08.00’de elektrik gitti. İnsanlarımız susuz kaldılar, elektrik yoktu. Akşam elektrik geldiği anda yangında yayıldı" ifadelerini kullandı. 

YANGININ BAŞLADIĞI YERDE DEDAŞ’TAN ÇALIŞMA

Kurban satışlarında Ne satan ne alan memnun! Kurban satışlarında Ne satan ne alan memnun!

Eskiyen elektrik nakil hatlarını yenilememekle yangının çıkmasında sorumluluğu tartışılan Dicle Elektrik Dağıtım Şirketi (DEDAŞ) bölgede çalışma yürütmeye başladı. DEDAŞ ekiplerinin, yangının çıktığı iddia edilen direk üzerinde çalışma yürütmesi ise dikkat çekti. Bölge sakinleri ise, DEDAŞ'ın çalışmayla delilleri karartmasından endişe duyuyor.

Kaynak: MA