Dolar/TL, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) geçen haftaki faiz kararı ile birlikte gerilediği seviyelerin üzerine çıkarak, yüzde 2 değer artışıyla yeni haftada 7,79 seviyelerinden işlem görmeye başladı. Euro ise 2,2 değer artışıyla 9,25 seviyelerinden işlem görüyor.

Yabancılar neredeyse sıfırladıkları Türkiye pozisyonlarını artırmaya devam ederken, lokaller ise dolar/TL'de geçtiğimiz haftalarda görülen düşüşü düşüşü döviz ve altın varlıklarını artırma yönünde kullanıyor.

Yeni ekonomi yönetiminin daha ortodoks politikalara dönüşünün ilk somut işareti ve yine yönetimin ilk sınavı olan TCMB'in faiz kararı sonrası piyasalarda olası yeni adımlar izleniyor. TCMB verilerine göre hisse ve tahvil piyasasına 9-13 Kasım haftasında yabancı yatırımcılar yaklaşık 910 milyon dolar giriş yaptı. Bu giriş TCMB verilerine göre, Ağustos 2017'den beri en büyük giriş oldu. Kümülatif verilere bakıldığında yılbaşından bugüne yaşanan yabancı çıkışı da 13,5 milyar dolar civarından 12,7 milyar dolara geriledi.

Geçen hafta TCMB Naci Ağbal başkanlığındaki ilk toplantıda politika faizini piyasa beklentilerine paralel 475 baz puan artışla yüzde 15'e yükseltirken, bundan sonra tüm fonlamanın politika faizinden yapılacağını da belirtti. TCMB attığı adımı dezenflasyon sürecinin en kısa sürede yeniden tesisi için, "net ve güçlü bir parasal sıkılaştırma" olarak tanımladı.

Kamuya 1.434 Personel Alımı: Başvurular ve Tarihler Kamuya 1.434 Personel Alımı: Başvurular ve Tarihler

Hali hazırda ortalama fonlama maliyetinin yüzde 14,96 olduğu göz önüne alındığında, politika faizinin yüzde 15'e yükseltilmesi pratikte sınırlı bir artırım anlamına geliyor. Ancak, yine de yatırımcılar kararı, yeni ekonomi yönetiminin ilk önemli sınavı olarak görüyorlardı.

Lokal yatırımcılar ise yabancıların aksine TL'deki değer kazancını 9-13 Kasım haftasında döviz ve altın cinsi varlıklarını artırmak adına bir fırsat olarak değerlendirdi. Lokaller yabancı para mevduatlarını yaklaşık 1,6 milyar dolar artırarak 225,8 milyar dolarla yeni tarihi zirveye taşıdı. Bu yıl yabancı para mevduat hacminde artış 32 milyar doları aştı. Bankacılar lokallerin de döviz varlıklarında satış fırsatı görmesi halinde kurda önce 7,54 ardından 7,3 seviyelerinin izlenecebileceği belirtti.


Reuters'ta ekonomi yönetimindeki değişiklik sonrası yayımlanan bir analizde önümüzdeki günlerde, "serbest piyasa ekonomisi temelini baz alacak yeni bir sistem dizaynı, regülasyonlar, normalleşmeye dair yeni adımlar, Hazine ve TCMB'nin senkronize bazı adımları" ön plana çıkabileceğine dikkat çekilmişti.

Ekonomistler, swap sınırlamaları, aktif rasyosunun ve zorunlu karşılık nemalandırma şartlarının gevşetilmesi ya da kaldırılması gibi daha çok normalleşme adımlarının piyasayı şaşırtmayacağını belirtiyor. Öte yandan, piyasalarda Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından TCMB başkan yardımcıları, düzenleyici denetleyici kurumlarda olası yeni atamaları da izliyor.

Bir bankanın Hazine masası işlemcisi, "Piyasa verilerine bakınca yabancı girişinin 9-13 Kasım haftasında 5 milyar dolara ulaştığını söyleyebiliriz. Bunun 1 milyar doları portföy girişi en büyük bölümü swap gecelik piyasalar kanalından yaşanmış görünüyor. Bu hafta Temmuz 2018'den beri ilk kez 10 yıllık tahvil ihracı yapılacak. Bu kağıt lokallerden çok yabancıların ellerinde tutmayı sevdiği bir ihraç. Öte yandan aktif rasyosu başka olmak üzere yeni normalleşme adımları ve ekonomi yönetiminde olası yeni atamaları izleyeceğiz" diyerek, şöyle devam etti:

"Bunun ötesinde piyasalar Türkiye ekonomisindeki değişimin siyasi yansımalarını da izliyor. Erdoğan'ın AB ile normalleşme olarak anlamlandırılabicek söylemleri önemli. Siyasette hukuk ve demokrasi reformlarının nasıl hayata geçeceği bunun mevcut ittifaklara etkisi de önemli olacak."

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bu haftasonu yaptığı açıklamada, AB'nin Türkiye'ye verdiği sözleri tutmasını ve ayrımcılık yapmamasını belirterek, geleceği Avrupa ile birlikte kurmayı tasavvur ettiğini söyledi.