Yeşil Sol Parti'nin Diyarbakır'da 10'uncu sıradan milletvekili adayı gösterdiği Azad Barış, Meclis’te bütün ötekilerin sesi olacağını belirterek, “Êzidîler, Aleviler, Çerkezler ve yalnızlaştırılmak istenilen halklar, inançlar olarak hesap soracağız" dedi. Êzidî bir Kürt olan Barış, Êzidîleri temsilen partisinin aday listesinde yer aldığını söyledi.

'11 VEKİL ÇIKARIP AMEDSPOR'LA İLK MAÇI BİZ YAPACAĞIZ'

Barış, "10’uncu sıradayım ve bu meseleye 10 numaradan bakıyorum kesinlikle bu işi başaracağız. Öncelik hedefimiz şu; 12 vekil adayından 11’ini çıkarıp Amedspor’u davet edeceğiz ve onlarla ilk maçı biz yapacağız ama tabii ki diğer arkadaşımızı da dışarda bırakmayacağız, 12-0 yapacağız. Bu seçimlerin en büyük kazanımı şu olacak; bu ülkeye, coğrafyaya, halklara iyiliği getireceğiz. Yeni 100 yılda yeni Meclis’te hem bir Kürt olarak, hem Êzidîler olarak, hem de baba, akademisyen olarak yer almaktan çok mutluluk duyuyorum” dedi.

RELATED VİDEO
GÜNÜN YAZARLARI

Asgari Ücretin Geleceği: 2024 Artış Beklentileri ve Ekonomik Gerçekler Asgari Ücretin Geleceği: 2024 Artış Beklentileri ve Ekonomik Gerçekler

'COŞKU HAKİM AMA İNSANLAR ÇOK ÖFKELİ'

Halk buluşmalarında aldıkları tepkilerin çok iyi olduğunu dile getiren Barış, “Coşku hakim ama insanlar aynı zamanda çok öfkeli. Bu öfkeyi coşkuya, neşeye dönüştürmeye çalışıyoruz. Şu anda inanılmaz bir demokrasi direnişi var, o ruhu sokaklarda hissediyoruz. Halk buluşmalarında herkes değişimin rüzgârının sesini dinliyor. Tek dinlemek istemeyen, görmeyen siyasal iktidar, yani 3 maymunu oynuyor. Bu değişim rüzgârı harika olacak herkes bunu bilsin" diye konuştu.


'AZ BIRAKILMIŞ HALKLAR OLARAK HESAP SORACAĞIZ'

AKP iktidarın baskısına dikkat çekerek "2015 ve sonrasında Kürtlere karşı düşmanlık yürütüldüğünü" söyleyen Barış, "Yaşatılanlara ilişkin sadece Kürtler olarak değil, halklar olarak hesap soracağız” dedi. Barış, "Êzidîler, Aleviler, Çerkezler ve yalnızlaştırmak istediği hatta bitirmek istediği halklar, inançlar olarak hesap soracağız. Biz az bırakılmış haklarız. Az bırakılma kavramı çok önemli. Biz kendiliğimizden eksilmedik, az bırakıldık çünkü sürekli ziyana, katliama uğradık, bu katliamların sonucunda elde etiğimiz sonuç şu; omuz omuza vermesek, el ele vermezsek hiç birimizin bir sonraki güne daha güvenli bir şekilde adım atması mümkün değil.”

'YEŞİLİZ, MORUZ, MAVİYİZ'

Parti olarak tüm ötekilerin sesi olduklarını ve Meclis’te onları temsil edeceklerini ifade eden Barış, "Ötekilerin, sokakta özgür gezemeyen kadınların, işçinin ve emekçinin sesiyiz, sermayeye karşıyız. Onun için adımız HDP, onun için adımız Yeşil Sol, onun için ağaçlarımız bir birine benziyor. Birinin dalı diğerine doğru yöneliyor ve bu ağaç gittikçe büyüyecek. Yeşiliz çünkü çevreciyiz, moruz çünkü kadınız, maviyiz çünkü umutluyuz. Meclis’te ve sokakta, meydan okumaların en büyüklerine yanıt vereceğiz” diye konuştu.

'KAYBETME LÜKSÜMÜZ YOK'

Tüm farklı kimlikten halklara çağrıda bulunan Barış, sözlerini şöyle tamamladı: "Özellikle Êzidî halkına ve diğer bütün halkalara, yani az bırakılmış bütün halklara çağrım şudur; Bu seçimleri ciddiye alın, çünkü bu seçimler kaderimizi değiştirecek. Bu kader sadece biz bireyleri bağlayan bir kader değil. Çünkü bu seçimin sonuçları dalga dalga büyüyecek önce Ortadoğu’ya sonra dünyaya yayılacak. Demokrasi inşa edeceğiz ya da totalitarizmle boğuşarak, tek adam rejimiyle ve bunların tahakkümüne karşı mücadele ederek yine bir 100 yılı kaybedeceğiz. Kaybetme şansımız ve lüksümüz yok, onun için de birlikte kazanmak için omuz omuza mücadele diyorum. Hep birlikte kazanacağız."

AZAD BARIŞ KİMDİR?

HDP'nin 2018 seçimlerinde yüzde 65.98 oranında oyla dokuz vekil çıkardığı Diyarbakır'da 10'uncu sıradan aday gösterilen Barış, 1969 yılında Urfa'nın Viranşehir ilçesine bağlı Karacadağ’ın Zewra köyünde dünyaya geldi. Henüz çocukken ailesi ile birlikte Avrupa’ya göç eden Barış, Almanya’nın Freiburg şehrinde lise eğitimini tamamladı. Üniversite eğitimine Hamburg Üniversitesi’nde devam eden Barış, lisans ve yüksek lisans derecelerini Hamburg Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden, doktora derecesini ise felsefe alanında Leuphana Üniversitesi’nden aldı. İngiltere, Amerikan ve Avustralya’da birçok değişim programına katılan Barış, Leuphana Üniversitesi’nde Kültürlerarası İletişim ve Uygulamalı Kültürel Çalışmalar alanında öğretim görevlisi olarak görev yaptı.

ALMAN SOL HAREKETİNDE SİYASET YAPTI

Êzidîler başta olmak üzere azınlıklarla ilgili birçok projede yer alan Barış, Avrupa içi entegrasyonu, neoliberalizm ve sosyalizasyon teorileri başta olmak üzere sosyal bilimler alanında çalışmalar yapmakta. Uluslararası birçok gazete ve dergide makale ve yazıları yayınlanan Barış, Alman Sol Hareketi ve Yeşiller içinde siyaset yaptı.

'OTOKTON ŞENGALLİ'

IŞİD'in 3 Ağustos 2014’te gerçekleştirdiği Şengal Katliamı'ndan sonra Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) siyaset yapmaya başlayan Barış, uzun süre HDP Parti Meclisi ve MYK üyeliği yaptı. Bir önceki dönem basından sorumlu HDP Eş Genel Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Barış, Yeni Yaşam gazetesi ve Gazete Karınca’ya yazılar yazıyor. Kendisini “otokton Şengalli” olarak gören Barış, anadili Kürtçenin yanı sıra iyi derecede Almanca, İngilizce ve Türkçe biliyor. (MA)