KÜLTÜR SANAT

Yılmaz Güney'in Gizli Kalmış Edebiyat Yıldızı: "Düşünmek Üzerine"

Yılmaz Güney’e ait olduğu bugüne kadar bilinmeyen, Yılmaz Güney’in kitapları içinde yayınlanmamış “Hıltan” isimli öyküsünü gün yüzüne çıkaran Edirne’de yaşayan, amatör araştırmacı Hakan Meriç yaptığı araştırmalar sonucunda Yılmaz Güney’ a ait bir şiiri gün yüzüne çıkardı.

Abone Ol

Yılmaz Güney’in 19 yaşındayken yazdığı “Düşünmek Üzerine” başlıklı şiiri “Şairler Yaprağı” (Cilt 2, sayı 19, Ocak 1956) şiir dergisinde Yılmaz Bütün ismiyle yayınlanmış.

Düşünmek Üzerine

Uyumak güzel şey

Uyanmak olmasa…

Düşünmek güzel şey,

Eğer bir sevdiğin varsa

Düşüne düşüne gelirsin kardeşim

Bu dünyaya,

Büyürsün düşüne düşüne

Bu dünyada,

Ve göçersin kardeşim bu dünyadan,

Bir tabut çıktığını görürler kapıdan.

İşte o zaman gelirsin akıllarına

Ve eğer biraz sevildinse aralarında

Yılmaz Bütün

Yılmaz Güney’in arkadaşı Özdemir İnce, “Yılmaz Güney’in uzun süre şiir yazmadığını, ancak “Şairler Yaprağı” dergisinde yayınlanan şiirin Yılmaz Güney’e ait olduğunu” teyit ederken, ayrıca “Yılmaz Bütün’ün Yılmaz Pütün olduğunu, Pütün soyadında zaman zaman yanlışlık yapıldığını” da belirtiyor.

Yılmaz Güney’in sanata ilk adımlarını edebiyat alanında attığı biliniyor.

Lise yıllarında yazdığı öyküler, şiirler çeşitli dergilerde yayınlandı.

Lise öğrenimi devam ederken “Doruk” isimli bir dergi çıkardı.

Lisedeki okul duvar gazetesi için yazdığı, hasta karısını şehre getiren ve parası olmadığı için doktora tavuk vermek isteyen yoksul köylüyü anlatan öyküsü sansüre takılır yayınlanmaz.

Bu yıllarda yazdığı öyküleri edebiyat dergilerine göndermeye başlar. “İlk önemli öykülerim” olarak nitelendirdiği “Ölüm beni çağırıyor” ve “Ezilmenin sonu yok” 1956 yılında “Yeni Ufuklar” dergisinde yayınlanır. Aynı yıl “Onüç” adlı dergide yayınlanan “Üç Bilinmeyenli Eşitsizlik Sistemleri” başlıklı öyküsünde “komünizm propagandası yaptığı” gerekçesiyle yargılanır, bir buçuk yıl hapis, 6 ay sürgün cezasına çarptırılır.

Yılmaz Güney sanata ilk adımlarını edebiyat alanında attığında, gerçekçi, halktan yana, düzene karşı bir sanatçıdır. Ve bu niteliklerini kavrayan düzen tarafından cezalandırılır. Fakat bu cezalandırma onu yıldırmaz.

Yılmaz Güney’in “Düşünmek Üzerine” başlıklı şiirini gün yüzüne çıkaran, yayınlanması için bize gönderen amatör araştırmacı Hakan Meriç’e teşekkür ederiz.

31 Ocak 2025

Güney Kültür Sanat Edebiyat Dergisi