Yüksekova'da 2018 yılında  yerelde  kurulan ilk kadın derneği olan Yukader  Yüksekova’da toplumsal cinsiyet eşitliğini geliştirmek, kadına yönelik  şiddetle mücadele etmek, kadın haklarını güçlendirmek, kadınların sosyal ,ekonomik ve politik alanların her kademesinde eşit ve etkin olarak yer almasına katkı sağlamak hedefiyle çalışmalarını sürdürüyor.

Kadına yönelik şiddetle mücadele eden kadın derneği,Kadın haklarını gözetmek için alanda da etkin çalışmalar yürütüyor.

Son zamanlarda bölgede yaşanan şiddet olaylarının arttığına dikkati çeken Dernek Başkanı Bozdağ, durumun endişe yarattığına vurgu yaptı.

Bozdağ yaptığı açıklamada,2018 yılında Yüksekova'da kurulan bir kadın derneği olarak faaliyet yürüttüklerini söyledi.

Kadına yönelik şiddetle mücadele etme ve kadın yoksulluğu alanında çalışmalar yürüttüklerini belirten Bozdağ Şunları kaydetti:

"Dünyanın her yerinde olduğu gibi kadına yönelik şiddet, kadın intaharları ve madde bağımlılığı anlamında oranlar paylaşılıyor.Bölgemizde de bu anlamda son yıllarda görünür olan şiddetin verileri paylaşılıyor. Fakat kadına yönelik şiddet sadece kendi bölgemizde değil her yerde yaşanmaktadır.Sadece bizim bölgemizde görünür olmayan bir şiddet mevcut.Biz bunu sahada gözlemledik.Sahada birebir şahit olduk.Bulduğumuz verileri ve gördüğümüz şiddeti kamu kurumlarıyla ve Sivil Toplum Kuruluşları ile paylaştığımızda bu oranın yüksek olduğu düşünüldü.Fakat kadın cinayetleri ve kadın intaharları bölgede görülmeye başlandıktan sonra kadına yönelik şiddetin olduğu düşünülüyor.Biz bunun artık görünür olduğunu biliyoruz.Kadınlar şiddet konusunda boyun eğmemekte, mücadele etmekte kadın hakları anlamında kadınlar büyük çabalar sarfetmekte.Bu anlamda da kadınların büyük adımlar attığını biliyoruz.

Son 3 yıldır kadına yönelik şiddette 173 başvurumuz oldu

Bozdağ,şuna değinmek isteriz ki, son yıllarda şiddet başvuruları almaya başladık . Son 3 yıldır 173 başvurumuz oldu.Bu anlamda da kadınları yönlendirdik.Kadınlara destek olmaya çalıştık.kamu kurumlarıyla zaten işbirliği içerisindeyiz.Sivil Toplm Kuruluşlarıyla sürekli toplantılar yapmaktayız.Kadın çalışmalarına baktığımızda kadın hakları insan haklarıdır bu gözle bakmamız lazım çalışmaya.

Doğu Anadolu Bölgesinde şiddetin bilançosu arttı

Hakkari Üniversitesi'nden Kültürel Mirası Yaşatma Çalıştayı Hakkari Üniversitesi'nden Kültürel Mirası Yaşatma Çalıştayı

Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK ) verileri açıklandı ve buna göre Doğu Anadolu Bölgesinde kadına yönelik yaşanan şiddet olaylarında  218 olay 121 ölü 274 yaralı olduğu söylendi.Fakat biz bu oranların daha yüksek olduğunu biliyoruz.Sadece yansımadığını söylüyoruz.Kadınlara buradan seslenmek istiyoruz.Kadınlar konusunda çalışma yürütürken desteğinize ve dayanışmanıza ihtiyacımız var.Her anlamda sizin yanınızdayız.yanınızda olmaya da devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: yuksekovahalkinsesigazetesi