Yüksekova'nın Tarihi ve Direniş Ruhu

Ardından  saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Günün anlam ve önemi ile ilgili konuşan 5 Mayıs İlk ve Ortaokulu Türkçe Öğretmeni Burak Fatih Ünlü, dağlar diyarı Yüksekova'nın tarihinin milattan önce 7 bin'lere dayandığı bilinmekte olduğunu söyledi.

Yüksekova'nın Tarihine Genel Bakış

Yüksekova'da  sırasıyla Medler, Persler, Urartular, Akkoyunlular, Karakoyunlular ve Osmanlı devletinin hüküm sürdüğünü belirten Ünlü şöyle konuştu:

Eski adları Gewer ve Dize olan Yüksekova, Kanuni Sultan Süleyman zamanında Osmanlı topraklarına katılmıştır. Osmanlı topraklarına katılıp işgal edildiği sürece kadar ev sahipliği yaptığı Türk ve Kürtlerin beraber huzur içerisinde sükunetle yaşadığı kadim bir şehir olmuştur.

Hakkari'de İHD Sertip Şen’in faillerinin yargılanması istendi Hakkari'de İHD Sertip Şen’in faillerinin yargılanması istendi

Yüksekova'nın Direniş Ruhu

Meşru dönemde Emperyalist devletlerin başına gelen Rusya'nın desteklediği Nasturi güçleri ile birlikte işgal etmek istediği yerlerden biri Yüksekova idi. Yüksekovalılar işgali katiyyen kabul etmemiş kadını erkeği yaşlısı ve genci ile bir olup düşmana karşı durmuşlardır. Böylece Anadolu'da ortaya çıkan direniş ruhu 7'den 70'e yayılarak tek bir kuvvet haline geldi. Her bir Yüksekovalı tüm noksanlığa ve düşmanın acımasızlığına rağmen şehrini canın pahasına korumaya çalıştı. Takvimler 5 Mayıs 1918'i gösterdiğinde şanlı direniş meyvesini vermeye başladı, düşman kuvvetleri geri çekildi. Düşman kuvvetleri bozguna uğradı.

Törene Katılanlar

Törene Yüksekova Kaymakamı Ömer Çimşit, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Nadir Bilbay, Yüksekova Cumhuriyet Başsavcısı Rıza Ünel, İlçe Emniyet Müdürü Nuri Turan, Esendere Belde Belediye Başkanı Dırbaz Büyüksu, Büyükçiftlik Belde Belediye Başkanı Çayan Çiçek, Siyasi Parti Temsilcileri, Sivil Toplum Kuruluşları Temsilcileri ve Kurum amirleri katıldı.

Sfdesr 860X505Fdstwer4 860X505