EKONOMİ

Yurt Dışından Alışverişte Gümrük Vergileri Yükseliyor: AB Ülkelerinden Gelen Siparişlerde Vergi Artışı

21 Ağustos’tan itibaren, yurt dışından kargoyla gelen alışverişlerde gümrük vergileri artırılacak. “4458 sayılı Gümrük Kanununun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar” çerçevesinde yapılan düzenlemeyle, gümrük vergisi oranlarında önemli değişiklikler getirildi.

Abone Ol

Yeni düzenlemeye göre, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden gelen siparişler için uygulanacak gümrük vergisi oranı yüzde 20’den yüzde 30’a çıkarılırken, diğer ülkelerden gelen siparişler için bu oran yüzde 30’dan yüzde 60’a yükseltildi. Vergisiz yurt dışı alışverişlerinde ise maksimum tutar 150 eurodan 30 euroya düşürüldü. Bu değişiklikle birlikte, 30 avro ve üzerindeki alışverişlerde belirlenen gümrük vergisi oranları geçerli olacak.

Bu karar, 21 Ağustos 2024 itibarıyla yürürlüğe girecek ve yurt dışından yapılan alışverişlerin maliyetlerini etkileyerek, tüketicilerin ve e-ticaret sektörünün alışveriş stratejilerini yeniden gözden geçirmelerine neden olacak. Gümrük vergilerindeki bu artış, özellikle yurt dışı alışverişlerinde fiyat artışlarına yol açabilir ve ithalatçıları ile tüketicileri etkileyecektir.