Amed'de "Rabe dema azadî û serkeftinê ye" şiarıyla final Newroz'u gerçekleştiriliyor. Gençlerin ve kadınların yoğunlukta olduğu yüz binler kişi, sabahın erken saatlerinde Rêzan ilçesindeki Newroz alanı doldurmayı başladı. Alandan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) bayrakları ile sarı, kırmızı ve yeşil renkli flamala dalgalanıyor. 

On binlerce kişi ise, 6 farklı giriş noktasında halen alana akın etmeyi sürdürüyor. Alandaki coşku her geçen dakika artarken, kitle sahneden çalınan müzikler eşliğinde ve alandaki davul ve zurnalar eşliğinde Newroz halayına durdu.

Alana akışlar sürerken, sahneden dört parça Kurdistan ve dünyada yaşayan halkların Newroz'u birçok dilde kutlandı. Kutlamalar, Kemal Kurkut ile özgürlük ve demokrasi mücadelesinde hayatını kaybedenlerin anısına yapılacak saygı duruşuyla başladı.  

Bu sırada alandan "Bijî Serok Apo" sloganı yükseldi. Sahnede bulunan ses mikserine polislerin müdahale etmesi tepkiyle karşılandı. DEM Parti Amed Milletvekili Serhat Eren, ses mikserine müdahale edilemeyeceğini belirterek, polislere tepki gösterdi. 

Tertip Komitesi adına Mehmet Şirin konuştu. Şirin, "Merheba Amed, merheba Kurdistan" dedi. Şirin, bu yılki Newroz kutlamalarının PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın özgürlüğüne vesile olacağını vurguladı. 

Açlık grevinde olan tutsaklar, Amed Newrozu'na gönderdikleri mesajda, "Tecridin yıkılacağı ve Önderimizin fiziki olarak özgür olacağına inancımız tam" diye kaydetti.  

PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanması ve Kürt sorununun çözümü talebiyle 116 gündür açlık grevinde olan politik tutsakların mesajı, görkemli Amed Newrozu'nda okundu. 

'ÖZGÜRLÜK' VURGUSU

DEM Parti Êlih Milletvekili Zeynep Oduncu’nun okuduğu tutsakların mesajı şöyle: "Newroz bir sesti; çekiç ve demirin sesi. Daha sonra ateşin sıcaklığına dönüştü. Ortadoğu'nun kalbi olan Kürdistan'da özgürlüğün sesi ve rengine dönüştü. 

Başta Önder Apo, direnen anneler, halkımız ve tüm katılımcıların özgürlük ve direniş Newrozu'nu kutluyoruz. Biz Türkiye ve Kurdistan'da cezaevlerindeki devrimciler olarak tecridin kaldırılması ve Önder Apo'nun fiziki özgürlüğü için başlatılan hamleye katıldık ve bu direnişimiz sürüyor. Tecridin yıkılacağı ve Önderimizin fiziki olarak özgür olacağına inancımız tam. Newroz alanı bugün özgürlük alanına dönüştü ve Önderinin özgürlüğünü haykırıyor. Baharın müjdesiyle bir kez daha herkesin Newrozu kutlu oldu." 

Amed'de Newroz ateşi yakıldı

Amed'de gerçekleştirilen final Newroz'u kutlamalarında ateş yakıldı.  

Amed'in Rêzan ilçesinde bulunan Newroz Parkı'nda “Rabe dema azadî û serkeftinê ye" şiarıyla kutlamalar gerçekleştiriliyor. Coşkulu kutlamalarda Newroz ateşi yakıldı. "Bijî Serok Apo" sloganlarının yükseldiği anlarda coşku doruğa ulaştı. 

Amed Newrozu'nun kutlanacağı alan programın başlamasından saatler önce dolmaya başladı. Gençlerin yoğun olduğu kitle, "Bijî Serok Apo" sloganlarıyla halaya durdu.  

Gençler Newroz alanını doldurmaya başladı

Bu yıl "Rabe dema azadî û serkeftinê ye" şiarıyla gerçekleştirilen Newroz kutlamalarının finali Amed'de yapılıyor. Sabahın erken saatlerinde Newroz coşkusu kentin dört bir yanını sardı. Kentin birçok noktasından on binlerce insan alana akın etmeye başladı. 

NEWROZ ALANI

Newroz Tertip Komitesi, bu yılki kutlamaların şiarının yazılı olduğu posterlerle dev sahneyi süsledi. Dev sahneye ayrıca "Zimanê me rûmeta me ye" ve "Ciwan temînata azadiyê ne" yazıları yazıldı. 

Newroz alanına ise, 2017 Newrozu'nda polis kurşunuyla katledilen Kemal Kurkut, İzmir'de katledilen Deniz Poyraz ile İran'da katledilen Jîna Emînî'nin dev posterleri asıldı. Yine gençlerin ve kadınların taleplerini yansıtan çok sayıda pankart ve dövize yer verildi. 

NEWROZ'UN ÖZEL KONUKLARI  

Amed Newrozu'na yurtiçi ve yurtdışından birçok konuk davet edildi. Roboskî aileleri, Suruç aileleri, 2015-2016 yılları arasında ilan edilen sokağa çıkma yasakları sırasında hayatını kaybedenlerin aileleri, Mazlum Doğan'ın ailesi, Deniz Poyraz'ın ailesi, faili meçhul cinayetlerle katledilen Kürt siyasetçiler ve gazetecilerin yakınları protokolde yerlerini aldı. Yine Kurdistan ve Türkiye'den onlarca sivil toplum ve insan hakları örgütü temsilcisi de davetliler arasında yer aldı.

PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğü ve Kürt sorununun çözümü için Adalet Nöbeti'nde olan anneler de Newroz'da yerlerini aldı.Adalet Nöbeti'ndeki anneler, “Newroz pîroz be” sloganlarıyla alana giriş yaptı. 

'BIJÎ SEROK APO' SLOGANLARI 

Konuklar protokoldeki yerlerini almaya başlarken, alana girişler ise 09.30 gibi başladı. 6 ayrı noktadan onbinler DEM Parti bayraklarıyla süslenen alana akın etmeye başladı. Yağışlı havaya aldırış etmeden alanı doldurmaya başlayan yurttaşlar, davul ve zurnalar ile sahneden çalınan şarkılar eşliğinde halaya durdu. 

Alanda PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride tepki öne çıkarken, sık sık "Bijî Serok Apo" ve "Bijî berxwedana zindanan" sloganları yükseldi. Ayrıca PKK Lideri Öcalan'ın özgürlüğüne dair talepler dile getiriliyor. 

GENÇLER ALANDA YOĞUNLUKTA

Bu yılki kutlamalarda gençlerin yoğunluğu dikkat çekiyor. DEM Parti bayrakları taşıyan gençler, kendi seslendirdikleri direniş şarkılarıyla alandaki coşkuyu arttırıyor. 

Newroz alanında dikkat çeken bir başka nokta ise, yurttaşların birçoğunun yöresel kıyafetlerle kutlamalara katılması oldu.  

DEM Parti Semsur İl Örgütü, Kemal Kurkut fotoğraflarıyla alana giriş yaptı. Çevredeki marketler de Newroz şarkılarıyla alana akanların coşkusuna eşlik etti.  

Birçok kişi üzerlerindeki bazı elbiseleri meşalenin olduğu alana atarak, Newroz ateşini harladı. 

Tutsaklardan Newroz mesajı: Önderimiz özgür olacak!

Açlık grevinde olan tutsaklar, Amed Newrozu'na gönderdikleri mesajda, "Tecridin yıkılacağı ve Önderimizin fiziki olarak özgür olacağına inancımız tam" diye kaydetti.  

PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanması ve Kürt sorununun çözümü talebiyle 116 gündür açlık grevinde olan politik tutsakların mesajı, görkemli Amed Newrozu'nda okundu. 

'ÖZGÜRLÜK' VURGUSU

DEM Parti Êlih Milletvekili Zeynep Oduncu’nun okuduğu tutsakların mesajı şöyle: "Newroz bir sesti; çekiç ve demirin sesi. Daha sonra ateşin sıcaklığına dönüştü. Ortadoğu'nun kalbi olan Kürdistan'da özgürlüğün sesi ve rengine dönüştü. 

Başta Önder Apo, direnen anneler, halkımız ve tüm katılımcıların özgürlük ve direniş Newrozu'nu kutluyoruz. Biz Türkiye ve Kurdistan'da cezaevlerindeki devrimciler olarak tecridin kaldırılması ve Önder Apo'nun fiziki özgürlüğü için başlatılan hamleye katıldık ve bu direnişimiz sürüyor. Tecridin yıkılacağı ve Önderimizin fiziki olarak özgür olacağına inancımız tam. Newroz alanı bugün özgürlük alanına dönüştü ve Önderinin özgürlüğünü haykırıyor. Baharın müjdesiyle bir kez daha herkesin Newrozu kutlu oldu." MA

Altıncı Gün Yürüyüşünde: Kayyımların Gitmesi ve Özgürlük Mücadelesi Kazanacak Altıncı Gün Yürüyüşünde: Kayyımların Gitmesi ve Özgürlük Mücadelesi Kazanacak

Amed Nevroz3 860X505Amed Nevroz2 860X505Amed Nevroz 860X505Amed Nevroz 4 860X505

Whatsapp Image 2024 03 21 At 11.24.34 860X505Whatsapp Image 2024 03 21 At 11.24.32 860X505

Resim: MA-Artıgerçek- Rojhat Abi