Uzaktan eğitim ve yüz yüze eğitimin bir arada sürdürüleceği yeni düzende okullarda yoklama alınmayacak, katılım isteğe bağlı olacak.
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, okullarda kademeli olarak yüz yüze eğitime geçileceğini açıkladı.
Bakanlığın (MEB) dün 81 ile gönderdiği genelgeye göre, Pazartesi'den itibaren 1, 2, 3 ve 4'üncü sınıf ile 8'inci sınıflarda haftada 2 gün, 6'şar ders saati olmak üzere toplam 12 ders saati yapılacak.
Lise hazırlık sınıfları ve 12'nci sınıflarda ise haftada 2 gün, 8'er ders saatinden toplam 16 ders saati yapılacak.
Bu sınıflardaki öğrencilerin yüz yüze eğitime katılımı zorunlu değil, isteğe bağlı olacak. Okullarda yoklama alınmayacak ve devamsızlık geçerli olmayacak.
Velisi tarafından okula gönderilmeyen öğrenciler EBA üzerinden uzaktan eğitime devam edecek.
İl Hıfzıssıhha Kurulu'nun görüşlerine göre bazı okulların açılmaması ve kapatılması söz konusu olabilecek.
Sağlık Bakanlığı sınıfların en fazla 15 öğrenci ile sınırlı olmasına özen göstermek gerektiğini belirtiyor ancak MEB genelgesinde sınıf mevcutlarına ilişkin net bir sınırdan bahsedilmiyor.
Sınıflarda kaç öğrenci olacağı okul yönetimine bırakılarak, "sınıfların öğrenci mevcudu doğrultusunda sosyal mesafeye göre gruplara ayrılacağı" belirtiliyor.
Her ders süresi 30 dakika, dinlenme süreleri ise 10 dakika olarak belirlendi.
Ayrıca ilkokullarda ve ortaokul 8'inci sınıflarda valilik kararıyla cumartesi günleri de okullarda yüz yüze eğitim faaliyetleri gerçekleştirilebilecek.
Okul öncesi eğitim kurumlarının tamamında ise haftada 5 gün ve günde 6 etkinlik saati olacak şekilde yüz yüze eğitim yapılacak.
Köy ve benzeri seyrek nüfuslu yerleşim yerlerindeki ilkokullar, ortaokullar ile imam hatip ortaokullarının bütün sınıf seviyelerinde derslerin tamamı yüz yüze eğitim yoluyla işlenecek.
Yüz yüze eğitim dışında kalan tüm dersler uzaktan eğitim yoluyla tamamlanacak, uzaktan eğitimlerde bir ders süresi 30 dakika
Okullarda sosyal mesafe kurallarına ilişkin ikaz hazırlıklarına devam ediliyor.
Okulda pozitif vaka tespit edilirse ne yapılacak?
Sağlık Bakanlığı salgına karşı okullarda hangi kurallara uyulması gerektiğine dair bir rehber yayımlayarak okuldaki bir öğretmen veya öğrencide COVID-19 görülmesi ihtimalinde atılacak adımları belirledi.
Buna göre sınıftaki öğrencilerden birinde tek bir pozitif vakanın tespit edilmesi halinde, tüm sınıf ve öğretmenler yakın temaslı kabul edilecek ancak o sınıfta eğitim devam edecek.
Öğretmen ve öğrenciler 14 gün boyunca günde iki kez semptom sorgulaması yapılarak ateşleri ölçülecek ve bunlar kayıt altına alınacak.
Bu sınıftaki çocukların teneffüs saatleri ise diğer öğrencilerden ayrılacak.
Sadece aynı sınıfta 14 gün içerisinde birden fazla vaka çıkması durumunda eğitim sonlandırılarak sınıftaki tüm öğrenciler eve gönderilecek ve 14 gün boyunca temaslı takibine alınacak.
Öğretmenler arasında pozitif vaka çıkması durumunda da benzer bir yol izlenecek.
Tek bir öğretmende pozitif vaka görüldüyse, diğer tüm öğretmenler ve dersine girdiği sınıftaki öğrenciler temaslı kabul edilmekle birlikte maske takmak koşuluyla okula devam edecek.
Temaslı kişiler 14 boyunca günde iki kez semptom sorgulaması yapılarak ateş ölçümleri gerçekleştirilecek.
Semptom gösteren veya yüksek ateşi tespit edilenler sağlık kuruluşuna yönlendirilecek ve "sağlık kuruluşunun değerlendirmesine göre" bu kişiler de okula devam edebilecek.
Van'ın Başkale ilçesinde Kaymakamlık ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından kırsal mahallelerde "Gezici EBA Destek Noktası" projesi başlatıldı.
'Şu ana dek en az 682 okulda Covid-19 pozitif vaka görüldü'
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, MEB'in salgın başlangıcından bu yana "son derece plansız" hareket ettiğini söylüyor.
Feray Aytekin Aydoğan'a göre uzaktan eğitime erişimde yaşanan sorunlar çözülemediği için milyonlarca öğrenci eğitimden kopuyor ancak yüze yüze eğitime başlamak da çözüm değil.
Aydoğan, salgınla ilgili bilimsel veriler referans alınmadan okulların yüz yüze eğitime açılmasının kaygı verici olduğunu söylüyor:
"Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre okulların sağlık riskine sebep olmadan açılabilmesi için günlük vakaların 700-800'ün altına düşmesi gerekiyor. Türkiye'de vakalar bunun çok üzerinde. Bilim insanları, yüz yüze eğitime hazırlık olmadığımızı söylüyor."
Aydoğan, okulların önce öğretmenler sonra da öğrenciler için kademeli olarak açıldığı günden bu yana sadece Eğitim-Sen'e ulaşan 682 okulda Covid
Batman'ın Kozluk ilçesinde bir grup gönüllü öğretmen köy okullarını boyuyor.
Aydoğan'a göre bu rakam buz dağının görünen yüzü bile değil:
"Tüm Türkiye'de il ve ilçe özelinde yaptığımız araştırmalarda okullarda hala salgına karşı yeterli ve gerekli önlemlerin alınmadığını görüyoruz. Okul idarecileri bile okulda vaka görüldüğünde ne yapacağına dair bilgi sahibi değil. Bu konuda dahi bir çalışma yürütülmemiş.
"MEB Bakanı okullarda COVID ile mücadele kurulları oluşturulduğunu ifade etti ama gittiğimiz okullarda görüyoruz ki bu kurullar oluşturulmamış, öğretmenlerin bu kurullardan bilgisi dahi yok.
"Okullarda sınırlı sayıda dezenfektan malzemesinin bulunduğunu görüyoruz. Birçok okulda temizlik görevlisi sorunu hâlâ devam ediyor. Tüm okullara sağlık görevlisi istihdamı konusu gündeme dahi alınmadı."
Aydoğan, sınıfta bir öğrenci pozitif olsa bile eğitimin devam edecek olmasına da eleştiri getiriyor.
Sağlık Bakanlığı'nın pandemi başlangıcından bu yana, pozitif vaka ile temaslı olan kişilerin 14 gün boyunca izolasyon kuralına uyması kuralı getirdiğini hatırlatan Aydoğan, "Okullarda neden bu en temel önlemden vazgeçildi?" diye soruyor.