60 Binin Üzerinde Doktor Almanya'da Görev Yapıyor

Türkiye'den gelen 2 bin 628 doktor ise Almanya'da görev yapıyor.

Kalifiye İş Gücü Sıkıntısı Devam Ediyor

Almanya'da pek çok sektörde kalifiye iş gücü varlığını sürdürürken sağlık faaliyetlerinde yabancı pasaportla çalışan doktorların sayısı gün geçtikçe artıyor.

Doktor Sayısı 2013'ten Bu Yana İkiye Katlandı

Federal Doktorlar Odası istatistiklerine göre, 31 Aralık 2023 itibarıyla Almanya'da 63 bin 763 Alman pasaportu olmayan doktor işi olduğu bildirildi. Veriler 2013 yılından bu yana sayısının ikiye katlandığını gösteriyor. 2013 yılında ülkelerde 30 bin civarında Alman pasaportu olmayan doktor görev yapıyordu. 1993 yılında ise yabancı kökenli doktor sayısı 10 bin civarındaydı.

Türkiye 2 Bin 628 Doktor İle 6. Sırada

Alman pasaportu olmayan doktorların geldiği ülkelerin başında 6 bin 120 doktor ile Suriye yer alırken, ikinci sırada 4 bin 668 doktor ile Romanya yer aldı. Avusturya'dan 2 bin 993 doktor Almanya'da görev yaparken, Yunanistan'dan 2 bin 943, Rusya'dan ise 2 bin 941 kişinin çalıştığı ülkelerde görev yaptığı bildirildi. Türkiye'den gelen bilgilerin Alman sağlık sistemi bünyesinde doktorluk mesleğini ifa eden doktor sayıları ise 2 bin 628 olarak açıklandı.

Irak Askeri Noktasına DAİŞ Saldırısı: 5 Asker Hayatını Kaybetti Irak Askeri Noktasına DAİŞ Saldırısı: 5 Asker Hayatını Kaybetti

Dil Problemi

Rheinland-Pfalz Eyalet Doktorlar Odası Başkanı Jürgen Hoffart, yabancı uzmanların Almanca bilgilerinin yeterli olduğunu dikkat ederek, bu durumun tehlike yaratabileceğini belirtti. Hoffart'a göre gelecek yıllarda bu sorun daha da kötüleşecek zira Almanya'nın sağlık personelinin mezunları ile kapatılması mümkün görünmüyor. Almanya'da her yıl mezun olan yaklaşık 11 bin öğrenciden önemli bir kısmı mesleğini icra edemiyor. DUVAR